Използването на кръвта на излекувани от коронавирус пациенти в борбата срещу COVID-19

Кръвта на излекувани от коронавирус пациенти може да бъде полезна за предаването на антитела на лекувания от инфекцията човек. Какво знаем по темата до момента? Научете повече в тази статия.
Използването на кръвта на излекувани от коронавирус пациенти в борбата срещу COVID-19

Последна актуализация: 13 май, 2020

Коронавирусът предизвика пандемия, която продължава да превзема света. Тъй като става въпрос за нов вирус, все още няма открито лечение, а учените не познават и не са открили всичките му черти. И в момента продължават проучванията относно използването на кръвта на излекувани от коронавирус пациенти като потенциално лечение.

Коронавирусите са семейство вируси. Новият коронавирус се появи в град Ухан през декември 2013 г.

Тъй като вирусът върлува отскоро, все още няма достатъчно проучвания потвърждаващи това. Въпреки това благодарение на всички проучвания, които текат в момента, учените започват да опознават този вирус все по-добре. Те могат да посочат кои са най-рисковите фактори за заразяване с него, както и кои терапии работят най-добре при болните.

В тази статия ще се спрем на най-новото проучване на учените касаещо използването на кръвта на излекувани от коронавирус пациенти при инфектирани такива. Тази техника се използва доста успешно в лечението на други заболявания, различни от COVID-19.

Как учените използват кръвта на излекувани от коронавирус пациенти?

Продължават проучванията относно лечението на коронавируса.

Целта на използването на кръвта на излекувани от коронавирус пациенти е да си възползват от образуваните антитела в борбата срещу вируса при пациенти в критично състояние.

Използването на кръвта от излекувани пациенти е техника, която лекарите започват да прилагат, но учените все още проучват. Същата тази техника бе използвана в миналото за лечението на други заболявания като ебола.

Това лечение е базирано на механизъм наречен пасивен имунитет. Когато човек се справи с определена инфекция, това е благодарение на специфични молекули действащи срещу вируса причинител на инфекцията. Тези молекули се наричат антитела. Тези антитела циркулират в кръвта на излекувалия се човек и могат да неутрализират вируса. Идеята е, че ако тези антитела бъдат вкарани в кръвта на човек, който е болен в момента, те могат да му помогнат да се справи по-ефективно с вируса.

В момента тази техника се прилага в САЩ, в някои градове на Испания и на други места. Може да се използва единствено при пациенти в критично състояние. Освен това лекарите трябва да бъдат сигурни, че човекът, чиято кръв ще се използва, напълно се е изчистил от коронавируса.

Как прилагат учените и лекарите тази техника?

Как лекарите използват кръвта на излекувани от коронавирус пациенти?

За да пристъпят към прилагането на тази техника, лекарите трябва да бъдат сигурни, че излекуваният пациент напълно се е изчистил от коронавируса. Освен това техниката се прилага само при болни в критично състояние.

За да се използва кръв като лечение за човек заразен с коронавируса, трябва да бъдат изпълнени редица изисквания. На първо място както вече споменахме, човекът, чиято кръв ще се използва, трябва напълно да се е изчистил от вируса.

За целта лекарите правят тест наречен PCR. Освен това човекът, чиято кръв ще се използва, не трябва да има никакви симптоми на инфекцията. Пациентът, който ще получи кръвта, трябва да бъде в критично състояние, тъй като учените все още не са сигурни дали лечението е ефикасно.

Специалистите реално използват кръвната плазма на излекувания пациент. Плазмата представлява течност в кръвта без кръвни клетки. Тази плазма, на теория, съдържа антителата необходими за неутрализирането на вируса. Учените проверяват нивото на антитела и проверяват плазмата за наличието на други заболявания. След като всички проверки бъдат завършени, плазмата се прелива на пациента с активна инфекция.

Използването на кръвта на излекувани от коронавирус пациенти: какво знаем до момента?

Използването на кръв с антитела в борбата срещу дадена инфекция не е нова практика. Тя е показала висока ефективност срещу болести като испанския грип и ебола. Но не трябва да забравяме, че в случая с коронавируса, проучванията все още продължават.

Затова въпреки че това е възможно лечение и вече се използва, все още не можем да бъдем сигурни в ефективността му. Но базирайки се на теорията за тази техника и опита от миналото, повечето учени очакват постигането на добри резултати от използването й.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.