Важността на грижата за здравните служители по време на пандемията

Държавните органи трябва да превърнат в приоритет грижата за здравните служители по време на пандемията. Те са на първа линия в борбата срещу вируса. Затова трябва да ги пазим, за да могат да работят нормално.
Важността на грижата за здравните служители по време на пандемията

Последна актуализация: 12 май, 2020

Високият процент на здравни служители заразени с коронавируса е доста притеснителен факт. Той подчертава непредсказуемостта на различните здравни системи, както и защо грижата за здравните служители по време на пандемия е толкова важна.

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебрейсус се обърна неведнъж към правителствата на държавите засегнати от  COVID-19, наблягайки върху важността на грижата за здравните служители. Освен това той подчерта, че всяка страна трябва да оцени риска в съответствие със специфичните фактори в държавата.

Основни препоръки касаещи здравния персонал

Иберо-американската организация за социално осигуряване публикува серия от препоръки, целящи защитата на здравните служители по време на пандемията.

  • Първата мярка касае самите здравни работници. С цел максимално подобряване на личната хигиена се препоръчва миенето на ръцете със сапун и вода за поне 25 секунди.
  • Те трябва да използват медицински маски, когато са в контакт с пациенти с респиратори симптоми. Служителите трябва да помолят и болните да носят предпазна маска, дори и да нямат симптоми на коронавирус.
  • За да се осигури безопасността на здравните служители по време на пандемия, те трябва да носят подходящи лични предпазни средства, когато полагат грижи за пациенти, които могат да са заразени с коронавирус.
  • Ако здравните служители се оплакват от симптоми на COVID-19 като висока температура, кашлица или нещо друго притеснително, те трябва да си останат у дома. Така ще могат да проследят състоянието си и да си направят тест.
    Предпазни мерки срещу коронавируса

Здравните служители трябва да полагат екстремна грижа към личната си хигиена. Трябва да носят и необходимите лични предпазни средства, когато са в контакт с потенциални носители на коронавирус.

Прочетете и: Какво причинява коронавируса: грип или алергия?

Рисковете, на които са изложени здравните служители

Иберо-американската организация за социално осигуряване създаде три нива на риск, на които са изложени здравните работници. Базирайки се на тази класификация, за всяко едно ниво на риск бяха публикувани серия от препоръки.

По този начин представената им пълна и адекватна информация би спомогнала грижата за здравните служители по време на пандемията. Става въпрос за следните три нива на риск:

  • Излагане на висок риск. При това ниво на риск здравните служители ще бъдат в контакт с потвърден или вероятен случай на COVID-19. Поради тази причина те трябва да носят защитна маска с филтър, защитен щит, ръкавици и очила със защита срещу вируси.
  • Излагане на нисък риск. Когато няма близък контакт с потенциални носители на коронавируса.
  • Накрая – ниска вероятност от излагане на риск. Става въпрос за персонал, който не работи директно с външни лица, който стои на разстояние от 2.5 метра от останалите хора и е предприел всички необходими мерки за избягване на такъв контакт.

За последните две категории Иберо-американската организация за социално осигуряване препоръчва редовно миене на ръцете и носене на хирургични маски. Целта е да се предотврати заразяване на персонала по време на извършване на хирургични процедури. Тези служители могат да носят и предпазни средства срещу биологични течности.

Грижата за здравните служители по време на пандемия: човешките права

Амнести Интернешънъл (AI) публикува документ, фокусиран върху човешките права, които всеки трябва да има предвид по време на пандемията на коронавируса. В този документ е засегнат въпроса за грижата за здравните работници и необходимостта да бъдат защитени по време на пандемията.

Той заявява, че здравните служители са на първа линия в борбата срещу вируса, защото трябва да продължават да работят, въпреки че излагат себе си и семействата си на риск. Това увеличава риска от заразяване с коронавирус, както и от извънредни работни часове и последващо изтощение и умора.

Документът обръща и особено внимание на факта, че съответните органи трябва да осигурят на здравните работници висококачествени лични предпазни средства. Както и навременна информация, обучение и психологическа подкрепа, за да могат да продължават да работят ефикасно. Набляга се и на това, че семействата на здравните служители трябва да имат гарантирана подкрепа в случай на загуба на заетия в сферата на здравеопазването.

Грижата за здравните служители по време на пандемията е приоритет.

Осигуряването на здравните служители с лични предпазни средства е класифицирано като тяхно право.

Препоръчваме ви да прочетете и: САЩ тестват ваксина срещу коронавирус

Икономическа подкрепа

В някои страни здравните служители получават необходимото им признание. Тази пандемия ясно подчерта важността на здравния персонал за обществото. Поради тази причина някои правителства отпуснаха допълнителни финансови средства на тези служители, но не и във всички държави.

Допълнителните средства в тези държави целят да осигурят на здравните служители спокойствието, че са осигурени материално по време на пандемията. Освен това по този начин се показва и важността на този сектор от професионалисти в справянето с пандемията.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.