Как да премахнем симптомите на остеоартрит

Заболяването атакува основно ставния хрущял, който започва да губи маса, и почти винаги се отразява на ръцете, коленете, бедрата и гръбнака.
Как да премахнем симптомите на остеоартрит
Carlos Fabián Avila

Прегледано и одобрено от лекар Carlos Fabián Avila.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Ако искате да намалеят болката и симптомите на остеоартрит, можете да правите специални упражнения и да си правите масажи с етерични масла, чиито полезни свойства ще спомогнат за нейното облекчаване. Непременно трябва да си почивате от време на време.

Остеоартритът е дегенеративно ставно заболяване, което води до износване на хрущяла. Това състояние може да ви попречи да извършвате определени функции, въпреки че сравнително рядко хората имат проблеми с ежедневните дейности. Заболяването атакува основно ставния хрущял, който започва да губи маса, и почти винаги се отразява на ръцете, коленете, бедрата и гръбнака.Още полезна информация за заболяването можете да откриете на сайта на Angelini.

Открийте естествените начини за премахване на симптомите на остеоартрит в следната статия.

Кой може да се разболее от остеоартрит и какви са симптомите?

Противно на общоприетото схващане, остеоартритът не засяга само възрастните хора. Никой не е защитен от остеоартрит, независимо от тяхната възраст, въпреки че със сигурност е по-често срещан сред по-възрастните хора, жените и хората с наследствена предразположеност.
Един от най-страшните симптоми на остеоартрит е болката, която за първи път се появява, когато пациентът направи бързо движение. Причината е, че ставата рязко се сгъва. Тази болка обикновено намалява, ако си починете, но с напредъка на болестта може да стане по-интензивна и честа. Пациенти, страдащи от остеоартрит понякога не могат да се придвижват нормално и са склонни да страдат от прогресивна деформация на засегнатата става.

Какви мерка мога да предприема срещу остеоартрит и болка у дома?

Хората с остеоартрит абсолютно винаги трябва да отидат на лекар, за да получат правилната диагноза и план на подходящо лечение. Въпреки това, има няколко основни неща, които можете да правите у дома, за да бъдат облекчени симптомите на остеоартрит. Все пак ви препоръчваме да следвате тези съвети под медицинско наблюдение.

Поддържайте нормално тегло

наднорменото тегло спомага появата на остеоартрит

Затлъстяването е една водеща причина за това заболяване. Освен това, при наднормено тегло остеоартритът напредва по-бързо. Ако сте с наднормено тегло или затлъстели и имате това заболяване е изключително важно да започнете диета за отслабване. Не е задължително да следвате много строга диета или да гладувате, но нискокалоричната диета е силно препоръчителна.

Топла и студена терапия

Обикновено топлината е по-ефективна при лечение на симптомите на остеоартрит, въпреки че понякога студът може да бъде дори по-добре. За да приложите този вид терапия вземете няколко горещи кърпи и ги поставете на болезнената област. Тази терапия ще помогне за облекчаване на болката и отпускане на мускулите. Ако ставата ви е подута, трябва да поставите кърпи, напоени със студена вода.

Медикаментозно лечение

за облекчаване симптомите на остеоартрит се предписват медикаменти

Лекарствата трябва да се приемат само под медицинско наблюдение, защото единствено лекар може да прецени кое лечение е най-подходящо за вашето състояние. Има редица аналгетици, противовъзпалителни средства, гелове, лосиони, инжекции и лекарства на пазара. Те имат за цел остеоартритът да не напредва, както и да се облекчават симптомите. Въпреки това, избягвайте самолечението и винаги се консултирайте с лекар, преди да приемате някое от гореспоменатите лекарства.

Упражнения при симптоми на остеоартрит

Въпреки, че упражненията могат да изглеждат болезнени на хората, които страдат от остеоартрит, истината е, че специфичните упражнения са много полезни за лечение на симптомите на такива здравословни проблеми. На първо място, ние препоръчваме да отпуснете засегнатите стави и да си почивате. Не се задържайте прекалено много на едно място обаче, защото ще се обездвижите и това ще ви направи зависими от други хора, както и ще влоши проблема с остеоартрита. Ето защо трябва да извършвате леки физически движения като ходене, колоездене и плуване, измежду други. Можете също така да говорите с експерт, който да ви направи специална програма с упражнения, предназначени специално за укрепване на вашите стави.

Почивка

почивката ще ви помогне да облекчите симптомите на остеоартрит

Ако изпитвате силна болка поради остеоартрит най-доброто нещо, което можете да направите е да отмените всичките с ангажименти и да си почивате. Препоръчваме да редувате периоди на активност с периоди на почивка през целия ден.

Обувки

Ако страдате от остеоартроза на гърба, бедрото или коляното е много важно да ходите с обувки с дебели подметки, които ще намалят натоварването върху ставите, докато вървите. Избягвайте високите токчета – трябва да ходите само с обувки с нисък ток. Друг вариант е да използвате стелки, които се предлагат във всички големи магазини за обувки.

Масажи

масажът ще облекчи симптомите на остеоартрит

Правете си лек масаж на засегнатата зона без да прилагате твърде силен натиск. Това ще облекчи болката, която остеоартритът причинява. Ето няколко продукта, които можете да използвате за вашите масажи:

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.