Преборете целулита с екстракт от розмарин

Това натурално средство тонизира кожата, предпазва я от увисване и стимулира кръвообращението
Преборете целулита с екстракт от розмарин

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Целулитът представлява козметичен проблем, който засяга голяма част от жените. Макар да е недолюбван предимно от дамите, той се проявява и при известна част от мъжете. Пробвали ли сте да се преборите с него с помощта на екстракт от розмарин?

Това нарушение на кожата се провокира от възпаление на меките тъкани, дължащо се на проблеми с кръвообращението или лимфната система. Като резултат се образуват малки вдлъбнатини или възелчета. Обикновено целулитът се появява на места, където се натрупват мазнини – под най-долните слоеве на кожата или като резултат от задържане на течности.

Към днешна дата няма категорично обяснение за причината за появата на целулита. Смята се, че ежедневните навици и хормоналните промени могат да стоят в основата на този кожен проблем. Независимо какъв е произходът на целулита, много хора се опитват всячески да намерят начин, по който да подобрят вида на кожата.

На пазара ще откриете изобилие от продукти и терапии, чиято цел е да редуцират видимостта на целулита и да направят кожата по-гладка, а оттам – и по-красива. Съществуват обаче и натурални алтернативи, които гарантират добри резултати, без това да ви струва много пари.

Днес възнамеряваме да поговорим за невероятните свойства на екстракта от розмарин, който в последно време започва да добива популярност, тъй като ефикасно се справя с проблеми като целулита.

Екстракт от розмарин срещу целулит

целулит и екстракт от розмарин

Екстрактът от розмарин носи много ползи, когато се прилага външно. Розмаринът е лечебно растение, което лесно се абсорбира от тялото, приложено под формата на екстракт.

Едно от достойнствата на това натурално средство се дължи на мощното му действие срещу възпаленията. Употребата му се препоръчва при мускулни проблеми, с цел подобряване на кръвообращението, борба със задържаните течности и т.н.

Екстрактът от розмарин действа като натурален тоник за кожата. Идеален е за поддържане на оптимална еластичност и предпазване от увисване.

Благодарение на своите ползи екстрактът се бори ефикасно с целулита и може да предотврати повторната му поява.

Ще забележите положителното въздействие на този екстракт от розмарин, стига да го прилагате редовно и да водите здравословен начин на живот, който включва балансирано хранене и редовни тренировки.

Как да приготвите екстракт от розмарин у дома?

приготвяне на екстракт от розмарин у дома

Този натурален продукт се продава в аптеките и магазините за здравословна храна. Можете да го приготвите у дома. Само трябва да се уверите, че съставките, които използвате, са 100% натурални.

Съставки:

 • Китка свежи стръкове розмарин, включително листа и цветове
 • 150 мл спирт за разтривки
 • 1 малка стъклена бутилка

Начин на приготовление:

 • Сложете розмарина в стъклената бутилка (или буркан). Можете да го нарежете или да го оставите цял.
 • Налейте спирта в съда. Спиртът обикновено се използва за почистване и дезинфекциране на рани.
 • Затворете съда плътно. Съхранявайте го на хладно и тъмно място в продължение на 15 дни.
 • След като това време изтече, прецедете течността. Готова е за употреба.

Препоръчваме ви да прочетете и: 5 рецепти с розмарин за красива коса

Начин на употреба:

екстракт от розмарин
 • Като начало трябва винаги да ексфолирате кожата, преди да прилагате това средство срещу целулит. Така стимулирате абсорбирането му.
 • Щом ексфолирате кожата (по бедрата или друга зона, която искате да третирате), нанесете екстракта от розмарин, използвайки памучни тампони.
 • Масажирайте зоните отдолу нагоре – например започнете с коленете и се движете нагоре към бедрата, докато напълно покриете цялата зона.
 • Обърнете специално внимание на задната страна на краката, точно под дупето. Обикновено тази зона на тялото е най-силно засегната от целулита.
 • Оставете средството да действа 10 минути. Изплакнете се със студена вода. Накрая нанесете стягащ крем.

Начинът, по който нанасяте екстракта от розмарин, е важен, тъй като именно така стимулирате кръвообращението и елиминирате задържаните течности.

Използвайте екстракта всеки ден в комбинация с масаж, като обърнете специално внимание на зоните, които са най-предразположени към поява на целулит.

Когато съчетавате тази проста терапия със здравословна диета и редовни тренировки, вие атакувате проблема от няколко страни и вероятността за успех в най-скоро време се увеличава.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.