4 висококалорични напитки, които да избягвате

Калориите са един от най-вредните елементи в състава на напитките. Така че, бъдете внимателни! Вижте списъка на четирите най-висококалорични напитки, които трябва да избягвате.
4 висококалорични напитки, които да избягвате

Написано от Ekhiñe Graell

Последна актуализация: 26 август, 2022

Ясно е, че  всекидневно консумираме много висококалорични продукти. Те изобщо не са здравословни и дори могат да причинят сериозно увреждане на здравето ни. В тази връзка, калориите са един от най-вредните елементи, за които да се тревожим. Днес ще ви разкажем конкретно  за 4 висококалорични напитки,  с които да бъдете внимателни, а най-добре изцяло да ги избягвате.

Многото калории предизвикват редица сериозни здравословни проблеми и заболявания като диабет и тежки сърдечно-съдови проблеми. Тук трябва да споменем и затлъстяването, един от най-сериозните здравословни проблеми в световен мащаб.

Безалкохолни напитки

Безалкохолни напитки несъмнено са най-вредните напитки, които бихте могли да консумирате. Те съдържат голямо количество захар и калории – това може да доведе до проблеми със затлъстяването и дори да отключи диабет. Ето защо, ако не успявате да се откажете напълно от консумацията на тези напитки, поне я дръжте в разумни граници.

Алкохолни напитки

Когато консумираме алкохол, в телата ни се извършва  химичен процес, посредством който алкохолът се превръща в захар. Алкохолните напитки са висококалорични и консумацията им, наред с други въздействия, нерядко води до затлъстяване и много друти здравословни проблеми. Да не забравяме и навика да смесваме алкохол с някакъв вид безалкохолно, което ги прави два пъти по-вредни. Ако все пак сте избрали тази комбинация, една добра препоръка е да изпиете чаша-две чаша вода между напитките.

Твърди се, че консумацията на алкохолни напитки в умерени количества има своите ползи, особено ако говорим за бира и вино. Подчертаваме: в умерени количества.

 Алкохолните напитки са висококалорични

Някои сокове са висококалорични

Соковете обикновено се считат са здравословни, но много от тях съдържат големи количества захар, и – следователно – калории. Ето защо трябва да бъдете внимателни с този вид напитки, по-специално с преработените сокове.

Разбира се,  винаги е най-добре да си приготвите свои сокове в домашни условия, оптимално – без да добавяте захар. Ако все пак държите да добавите, използвайте кафява захар или естествен подсладител, например стевия.

Млечни шейкове

Млечните шейкове са вкусни, но висококалорични

Въпреки че са много вкусни, те обикновено съдържат високи нива на захар и калории. Ако можете, изцяло се откажете от тях, ако ли не – сведете консумацията им до минимум. Тук, естествено, препоръката е сами да си приготвите вкусен шейк в домашни условия, като добавите съвсем малко захар или замените с подсладител.

Напитките в кафетериите

В последните години има голямо разнообразие от напитки, които се предлагат в заведенията за кафе. Можете да изберете не само кафе, там също се продават много сладки и висококалорични напитки.

Някои от тези напитки имат разбита сметана отгоре, бисквити или някакъв друг вид сладко изкушение. Очевидно, редовната им консумация може да навреди на здравето ви.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.