Домашни трикове с лимонов сок

14.02.2019
Цитрусът е прекрасно средство за елиминиране на всякакви бактерии и лоши миризми

Смятате ли, че този цитрусов плод трябва да присъства само на дъската в кухнята? Много домакини и до днес предпочитат лимона, за да почистват къщите си. Открийте как можете да внесете чистота в дома си с помощта на домашни трикове с лимонов сок. Подготвили сме ви специална статия на тази тема.

Препоръчваме да прочетете и: Съвети за премахване на отрицателната енергия от дома

Приложения на лимоновия сок у дома

Лимонът се характеризира с много любопитни свойства, когато става дума за елиминиране на микроби по почти всичко повърхности в кухнята, банята, дневната и спалнята. Например, приборите за хранене и инструментите, които използвате за приготвяте на храната, могат да бъдат почистени до блясък с помощта на сок от лимон. Най-хубавото е, че не е необходимо да съчетавате естествения продукт с почистващи препарати, съдържащи химикали, които вредят безусловно на здравето ви и на околната среда.

Не се колебайте да използвайте трикове за почистване на дома, когато основната им съставка е лимонов сок – той е прекрасно средство за елиминиране на всякакви бактерии и лоши миризми.

Сред най-честите приложения на лимоновия сок у дома са:

 • Сокът от половин лимон се комбинира с малко сол – с тази смес можете да почистите стар бронз или медни антики, гърнета и декорации.
 • Лимоновият сок отстранява успешно петна и зацапвания по дъската за рязане, като едновременно с това елиминира микробите, оставени в процеса на рязане и приготвяне на сурово месо. Всичко, което трябва да направите, е да натъркате дъската с половин лимон. Оставете я да престои така цяла нощ и я почистете на сутринта. Можете да приложите същата процедура с грила или барбекюто.
Най-чести приложения на лимонов сок

Други приложения на лимона

 • Отървете се от неприятните миризми от микровълновата печка, като поставите в нея съд, пълен с ¾ вода и няколко супени лъжици лимонов сок. Нагрейте водата, докато закипи. Не отваряйте вратата на микровълновата печка поне 10 минути. След това избършете стените на печката със суха кърпа.
 • Елиминира петна и неприятна миризма от пластмасовите съдове с капак. Потопете ги във вода с лимонов сок и добавете малко сода. След това изплакнете добре съдовете и ги подсушете.
 • Ако кърпата ви от памук или полиестер се нацапа и не можете да премахнете петната, използвайте лимонов сок – той ще свърши работа. Направете паста от лимонов сок и крем тартар. Нанесете пастата върху петната и я оставете да подейства за половин час. След това изперете кърпата както обикновено.
 • Дезинфекцирайте кофата за боклук или устройството за унищожаване на хранителни отпадъци на мивката. Налейте литър гореща вода и половин чаена чаша лимонов сок в устройството за хранителни отпадъци или в кофата. В същото време тази смес ще ви помогне да отпушите тръбите, ако добавите и малко сода.
 • Елиминира неприятните миризми в хладилника – оставете в него половин лимон и го подменяйте всяка седмица. Тази процедура помага и за премахване на неприятна миризма, оставена по ръцете в процеса на обработване на някои храни, например риба (разредете топла вода с лимонов сок и потопете ръцете си в нея за няколко минути).
Пресен лимонов сок

И още

 • Лимоновият сок помага за премахване на петна от мазнина по дрехите – натрийте петната с лимонов сок и ги оставете да престоят така цяла нощ.
 • Огледалата и прозорците у дома могат да бъдат постоянно блестящи, ако ги измиете със смес от няколко супени лъжици лимонов сок и вода. Същия ефект ще постигнете и с оцет.
 • Ако сте си купили нови обеци, можете да ги дезинфекцирате, като ги поставите в съд с лимонов сок за няколко часа.
 • Отлаганията от сапуна по аксесоарите в банята можете да отстраните с лимон. За целта използвайте половин лимон. Превърнете натриването на аксесоарите и стените в банята с лимон в полезен навик преди почистване на това помещение.
 • Натрупването на минерали в чайника и кафе машината може да бъде преодоляно, като използвате лимонов сок. Поставете няколко резена лимон в чайника или кафе машината и добавете вода. Оставете ги да се накиснат за два часа. След това изплакнете и изсушете.
 • За да направите бялото пране сияещо, добавете половин чаша лимонов сок към препарата и омекотителя.
 • С лимонов сок можете да почистите деликатен уред като печката. За целта смесете лимонов сок със сода. Втрийте получената смес по повърхността на печката и я оставете да подейства за 15 минути. Отстранете я с чиста кърпа. Лимоновият сок в комбинация със сода може да се прилага също толкова успешно при почистване на тоалетната и мивката в банята.
 • Дървените мебели у дома ще възвърнат блясъка си, ако съчетаете минерално олио с една супена лъжица лимон. Сложете сместа в шише със спрей. Напръскайте мебелите си и забършете с мека кърпа.
Алтернативни приложения на лимонов сок

Почистете крановете за вода с лимонов сок

Това е едно от многото приложения на лимоновия сок, когато го използваме като почистващо средство у дома. Просто е, евтино и екосъобразно. Първото нещо, което трябва да направите, е да изстискате един лимон и да го прецедите добре през гевгир, за да е сигурно, че сте отстранили семената и пулпата. След това напоете памучна кърпа с получения сок и я използвайте, за да почистите крановете за вода в банята, на ваната, в кухнята и при миялната машина. Сместа притежава свойството да премахва варовиковите отлагания и петната.

Когато прилагате това средство за почистване, задължително оставайте сместа да престои около 10 минути и след това изплаквайте с топла вода и влажна кърпа. Ако водата в дома ви е твърда, можете да добавите към сместа и малко оцет, за да засилите ефекта. За по-интензивно въздействие можете да използвате 100% чист лимонов сок и с помощта на кърпа да го нанесете върху крановете. След това забършете с мокра кърпа.

Почистване на кранчета с лимонов сок

Прочетете и: 6 неща, които не трябва да почиствате с бял оцет

Премахнете неприятните миризми в малки помещения с лимон

Ако в някое от помещенията в дома ви се развиват гъбички или плесени, можете да се отървете от тях с помощта на сок от лимон. Това действие се дължи на факта, че лимонът е естествен освежител на въздуха, който помага за цялостно отстраняване на проблема и се грижи за здравето ви. За целта вземете два лимона. Нарежете ги на половинки и изцедете сока. Налейте го в шише със спрей. Добавете в шишето същото количество вода. Раздрусайте силно. С получения разтвор напръскайте проблемната област от помещението (не е необходимо да го напоявате със сместа). Навлажнете го малко оставете разтворът да действа в продължение на няколко часа. Ако неприятната миризма остане, повторете процедурата.

Приложения на лимонов сок

Снимки: Kirsten Loza, Essie, Leslie Seaton, debaird, Thomas Rousing, Amy Stephenson.