Кекс без брашно, мляко и захар

Идеална за закуска или леко похапване между основните хранения, тази рецепта ви позволява да пазите талия и да се радвате на добро здраве.
Кекс без брашно, мляко и захар

Последна актуализация: 27 февруари, 2019

В днешната статия ще съсредоточим вниманието ви върху една прекрасна рецепта за кекс, който не съдържа мляко, брашно и захар. Лесна е за приготовление, а резултатът ще ви изненада с вкусовите си качества.

Всеки ден все повече хора се опитват да коригират начина си на хранене и да подбират продукти, които са полезни за здравето им. Например, популярна през последните години стана тенденцията да се консумират храни без глутен и лактоза. Внимание се обръща и на количеството захар, което се използва в продуктите. Предлагат се различни естествени алтернативи на захарта, които редуцират доказано вредното й влияние върху човешкото здраве.

Брашно

Обикновено кексовете се приготвят на базата на брашно. Буквално при всяко основно хранене включваме нещо, което го съдържа: хляб, паста, десерти, пица, палачинки, бисквити и т.н.

Все повече хора в наши дни, особено тези, които изпитват непоносимост към глутена, прекратяват употребата му. Струва си да се опитате да намалите или да изключите това вещество от менюто си. В нашата рецепта ще използваме нахут вместо брашно. Ще се изненадате колко приятно се получава.

Брашното от нахут е познато в много култури. Освен по-полезно, то съдържа редица ценни хранителни вещества, които подобряват здравословното състояние.

Обикновено кекс се приготвя на базата на брашно

Млечни продукти

Както има хора с непоносимост към глутена, така други не се повлияват добре от лактозата. Последните избягват консумацията на млечни продукти. Този тип храна се свързва с повече холестерол, който генерира различни дефекти, като алергии и кожни проблеми.

Нашата рецепта не изисква влагането на прясно или кисело мляко, нито на масло. Поради тази причина тя лесно се усвоява от тялото и е здравословна.

Захар

Бялата захар е напълно излишна в хранителното меню. Многобройни са изследванията, които доказват колко отровна за тялото ни е тя и как окислява организма ни. А като се има предвид колко масово се употребява днес, почти невъзможно е да я избегнем.

В днешната ни рецепта ще заместим захарта с натурален подсладител като стевията. Можете, разбира се, да използвате също така мед и сироп агаве – и двата варианта са здравословни алтернативи.

Захарта може да се замести с натурален подсладител като стевията

Кекс, богат на протеини

Повечето рецепти за кексове съдържат много брашно, захар и масло. Но не и нашият кекс – той е богат протеини благодарение на нахута и яйцата. Това го прави изключително добро решение, когато целите да не качвате килограми. Този кекс е идеален за закуска или леко похапване между основните хранения. Той ви позволява да пазите талия и да се радвате на добро здраве.

Кексът е идеален за деца и атлети. Освен това никой няма да забележи, че сте заместили брашното с нахут.

Съставки:

  • 500 гр. сварен нахут (можете да използвате консерва или да си го приготвите у дома без сол)
  • 2 чаши разтопен черен шоколад, който не съдържа мляко или захар. Втори вариант – какао на прах в пропорционално количество.
  • 4 яйца
  • 2 пълни супени лъжици течна стевия или 100 гр. мед, или сироп от агаве
  • 1/2 чаена лъжичка бакпулвер
  • По желание: канела, кардамон, джинджифил, есенция ванилия

Начин на приготвяне:

Приготвянето на кекса е изключително лесно и бързо. Следвайте няколко стъпки:

  • Предварително загрейте фурната до 180 градуса по Целзий.
  • За разтопяването на шоколада заложете на съд с двойно дъно.
  • Разбийте яйцата, след това добавете нахута. Разбийте до получаването на хомогенна смес. Ако имате блендер, процесът ще е по-бърз.
  • Добавете подсладителя и бакпулвера.
  • Накрая добавете разтопения шоколад или какаото, също и надробените ядки.
  • Подправете кекса с канела, кардамон или ванилия, за да заличите аромата на нахута. Шоколадът също допринася за притъпяването на аромата му. Малко портокалови корички също ще свършат работа.
  • Подгответе съда за печене. Намажете го с малко мазнина и поръсете с брашно, за да не полепне кексът.
  • Печете във фурна за 40 минути при 180 градуса. След това извадете формата от фурната и оставете кекса да се охлади.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.