Натурални средства срещу кървенето на венците и разклатените зъби

Едно от най-добрите натурални средства в борбата с кървенето на венците е правенето на гаргара с топла солена вода
Натурални средства срещу кървенето на венците и разклатените зъби

Написано от Ekhiñe Graell

Последна актуализация: 26 август, 2022

Кърв енето на венци те и разклатени те зъби са два от най-често срещаните проблеми в устната кухина. Въпреки че причините за появата им са различни истината е, че най-често се наблюдават заради лоша хигиена, спомагаща развитието на заболявания като гингивит. В следващите редове ще ви разкажем за няколко ефикасни натурални средства, чрез които може да преборите кървенето на венците или разклатените зъби.

Трябва да подчертаем, че тези съвети и средства са полезни, но само в по-леките случаи. От друга страна, ако проблем ът ви наистина е сериозен трябва да посетите зъболекар. По този начин ще сте сигурни, че ще получите професионална помощ и ще решите проблема си по възможно най-добрия начин.

Топла солена вода

Едно от най-добрите натурални средства в борба та с кърв енето на венци те е правенето на гаргара с топла солена вода. Както знаете солените разтвори имат антисептично действие, а в този случай подобряват кръвообращението на венците. Така предотвратяват появата на възпаление и кървене. Просто си правете гаргара с вода и щипка сол два пъти дневно.

Вода и водороден пероксид

Друг натурален лек, който в и препоръчваме срещу кървене то на венците и разклатени те зъби е приготвянето на разтвор от вода и някакъв вид пероксид. В този случай можете да смесите вода и водороден пероксид и да си правите  гаргара с получената смес в продължение на 30 секунди. Много е важно да не поглъщате разтвора, който може да навреди на здравето ви. Съветваме ви да си правите гаргара с това натурално средство три пъти седмично.

Масаж на венците с четка за зъби

Едно много просто и еф икасно средств о , което изненадва що е забравено и пропускано от много хора, е  масаж ът на венците с четка за зъби. По този начин ще ги предпазите от възпаление и със сигурност ще се погрижите за зъбите си като ги направите по-устойчиви. Има четки за зъби с масажьори за венци, които можете да намерите и в момента в магазините, което улеснява грижата за тях. Трябва да правите тази процедура ежедневно – всеки път, когато си миете зъбите .

Вижте още: 5 начина трайно да отстраним плака от зъбите

Сода за хляб

Сода та бикарбонат е още едно много еф икасно натурално средство за предотвратяване   възпалението и кървенето на венците. Просто смесете малко сода за хляб с вода и нанесете разтвора върху венците с пръст. След това си измийте зъбите както обикновено и добре изплакнете устата си.

Мащерка

Мащерката е много известен натурален лек за предотвратяване появата на разклатени зъби. Още от древността се знае, че мащерката укрепва зъбите и се грижи за тях. Затова употребата й е силно препоръчителна при наличие на проблеми с разклатени зъби. Направете си гаргара със смес от вода и корен от мащерка.

Прочетете и това: 8 натурални средства при афти в устата

Авокадо

Друг природен лек при разклатени зъби е да натъркате венците си с листа та на този плод. Можете и да ги дъвчете. Авокадото укрепва венците като се грижи за зъбите ви. Освен това се бори с проблеми като появата на кариеси и възпаление на венците.

Може да ви заинтересува ...
14 причини за кървене на венците при миене на зъбите
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
14 причини за кървене на венците при миене на зъбите

Забелязвали ли сте внезапно кървене на венците при миене на зъбите? Това е доста често срещан проблем и причините за него са много.  • Lang NP, Schätzle MA, Löe H. Gingivitis as a risk factor in periodontal disease. J Clin Periodontol. 2009;
  • Rashed HT. Evaluation of the effect of hydrogen peroxide as a mouthwash in comparison with chlorhexidine in chronic periodontitis patients: A clinical study. J Int Soc Prev Community Dent. 2016;
  • Chapple ILC, Van Der Weijden F, Doerfer C, Herrera D, Shapira L, Polak D, et al. Primary prevention of periodontitis: Managing gingivitis. Journal of Clinical Periodontology. 2015.
  • Woelber JP, Bremer K, Vach K, König D, Hellwig E, Ratka-Krüger P, et al. An oral health optimized diet can reduce gingival and periodontal inflammation in humans – a randomized controlled pilot study. BMC Oral Health. 2016;

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.