Натурални средства срещу кървенето на венците и разклатените зъби

Едно от най-добрите натурални средства в борбата с кървенето на венците е правенето на гаргара с топла солена вода
Натурални средства срещу кървенето на венците и разклатените зъби

Последна актуализация: 06 Март, 2019

Кървенето на венците и разклатените зъби са два от най-често срещаните проблеми в устната кухина. Въпреки че причините за появата им са различни истината е, че най-често се наблюдават заради лоша хигиена, спомагаща развитието на заболявания като гингивит. В следващите редове ще ви разкажем за няколко ефикасни натурални средства, чрез които може да преборите кървенето на венците или разклатените зъби.

Трябва да подчертаем, че тези съвети и средства са полезни, но само в по-леките случаи. От друга страна, ако проблемът ви наистина е сериозен трябва да посетите зъболекар. По този начин ще сте сигурни, че ще получите професионална помощ и ще решите проблема си по възможно най-добрия начин.

Топла солена вода

Едно от най-добрите натурални средства в борбата с кървенето на венците е правенето на гаргара с топла солена вода. Както знаете солените разтвори имат антисептично действие, а в този случай подобряват кръвообращението на венците. Така предотвратяват появата на възпаление и кървене. Просто си правете гаргара с вода и щипка сол два пъти дневно.

Вода и водороден пероксид

Друг натурален лек, който ви препоръчваме срещу кървенето на венците и разклатените зъби е приготвянето на разтвор от вода и някакъв вид пероксид. В този случай можете да смесите вода и водороден пероксид и да си правите  гаргара с получената смес в продължение на 30 секунди. Много е важно да не поглъщате разтвора, който може да навреди на здравето ви. Съветваме ви да си правите гаргара с това натурално средство три пъти седмично.

Масаж на венците с четка за зъби

Едно много просто и ефикасно средство, което изненадващо е забравено и пропускано от много хора, е масажът на венците с четка за зъби. По този начин ще ги предпазите от възпаление и със сигурност ще се погрижите за зъбите си като ги направите по-устойчиви. Има четки за зъби с масажьори за венци, които можете да намерите и в момента в магазините, което улеснява грижата за тях. Трябва да правите тази процедура ежедневно – всеки път, когато си миете зъбите .

редовното миене на зъбите ще ви предпази от кървенето на венците

Вижте още: 5 начина трайно да отстраним плака от зъбите

Сода за хляб

Содата бикарбонат е още едно много ефикасно натурално средство за предотвратяване  възпалението и кървенето на венците. Просто смесете малко сода за хляб с вода и нанесете разтвора върху венците с пръст. След това си измийте зъбите както обикновено и добре изплакнете устата си.

Мащерка

Мащерката е много известен натурален лек за предотвратяване появата на разклатени зъби. Още от древността се знае, че мащерката укрепва зъбите и се грижи за тях. Затова употребата й е силно препоръчителна при наличие на проблеми с разклатени зъби. Направете си гаргара със смес от вода и корен от мащерка.

чаят от мащерка облекчава кървенето на венците

Прочетете и това: 8 натурални средства при афти в устата

Авокадо

Друг природен лек при разклатени зъби е да натъркате венците си с листата на този плод. Можете и да ги дъвчете. Авокадото укрепва венците като се грижи за зъбите ви. Освен това се бори с проблеми като появата на кариеси и възпаление на венците.

Може да ви заинтересува ...
14 причини за кървене на венците при миене на зъбите
Здраве и КрасотаПрочетете го в Здраве и Красота
14 причини за кървене на венците при миене на зъбите

Забелязвали ли сте внезапно кървене на венците при миене на зъбите? Това е доста често срещан проблем и причините за него са много.  • Batty, G. D., Li, Q., Huxley, R., Zoungas, S., Taylor, B. A., Neal, B., … Chalmers, J. (2013). Oral disease in relation to future risk of dementia and cognitive decline: Prospective cohort study based on the Action in Diabetes and Vascular Disease: Preterax and Diamicron Modified-Release Controlled Evaluation (ADVANCE) trial. European Psychiatry. https://doi.org/10.1016/j.eurpsy.2011.07.005
  • Chapple, I. L. C., Van Der Weijden, F., Doerfer, C., Herrera, D., Shapira, L., Polak, D., … Graziani, F. (2015). Primary prevention of periodontitis: Managing gingivitis. Journal of Clinical Periodontology. https://doi.org/10.1111/jcpe.12366
  • Tanner, A., Maiden, M. F. J., Macuch, P. J., Murray, L. L., & Kent, R. L. (1998). Microbiota of health, gingivitis, and initial periodontitis. Journal of Clinical Periodontology. https://doi.org/10.1111/j.1600-051X.1998.tb02414.x