Черният дроб се чисти с червено цвекло

Приемайте от лечебното средство по 3 супени лъжици 3 пъти дневно
Черният дроб се чисти с червено цвекло

Последна актуализация: 17 декември, 2018

Знаете ли, че може да прочистите черния дроб с червено цвекло?

Черният дроб е ключов орган в човешкото тяло, натоварен със задачата да го прочиства. Той филтрира кръвта от ежедневно постъпващите в нея токсини и отходни вещества, които могат да навредят на здравето. Твърди се, че черният дроб изпълнява над 500 функции, а вероятно числото е много по-голямо. Този орган е изключително важен и неговото здраве е гаранция за оптимално функциониране на всички останали органи и системи в тялото.

Черният дроб е способен да се самопочиства без никаква помощ, когато разполага с достатъчно хранителни вещества. Въпреки това може да има периоди от живота ви, в които черният дроб да е претоварен и да не може да функционира правилно. Заседналият начин на живот, нездравословната диета, замърсяването и употребата на химикали са сред основните фактори, които оказват негативно въздействие върху здравето на черния дроб. Излишното количество токсини в него го възпират от оптимално осъществяване на функциите му.

За щастие, черният дроб може да се прочиства по естествен път. Как? Като консумирате храни, богати на хранителни вещества, антиоксиданти и други субстанции, ключови за процеса на прочистване. Днес искаме да ви споделим колко ефикасно средство представлява червеното цвекло. Само за няколко дни то ще прочисти черния дроб и ще подобри здравословното ви състояние.

Прочистване на черния дроб с червено цвекло

Прочистване на черния дроб с червено цвекло

Червеното цвекло се използва от десетилетия за прочистване на черния дроб и за превенция срещу множество заболявания. Лесно можете да го включите в хранителното си меню, тъй като вкусът му е превъзходен и идеално пасва в съчетание с много други продукти. Полезното му въздействие – прочистване и детоксикация, се дължи на съдържащите се в него антиоксиданти. Те притежават способността да се борят със свободните радикали в тялото, които в дългосрочен план разболяват човешкото тяло.

Червеното цвекло съдържа изобилие от важни субстанции – беталаин, фибри, желязо, бетацианин и фолиева киселина. Всички те са ключови за поддържането на здрав черен дроб. Червеното цвекло съдържа и фибри, наречени пектин. Те стимулират прочистването и елиминирането на токсините от черния дроб, значително подобрявайки функционирането му.

В допълнение към тази важна полза, червеното цвекло се използва с цел лечение на вече увреден черен дроб, подобряване на производството на стомашна киселина, предпазване от вредното въздействие на свободните радикали и лошия холестерол и профилактика срещу рак на белите дробове, черния дроб, далака, кожата и дебелото черво.

Лечебно средство с червено цвекло за прочистване на черния дроб

Средство с червено цвекло

Това мощно средство с червено цвекло се препоръчва на хората, които страдат от затлъстял черен дроб или пък изпитват проблеми с черния дроб вследствие на тютюнопушене или консумация на алкохол. Оптималното функциониране на този орган е синоним на добро здраве, тъй като чрез него тялото елиминира всички вредни субстанции, които се натрупват в него. В дългосрочен план пренебрегването на проблеми с черния дроб водя до съществено, понякога и необратимо, влошаване на здравословното състояние.

Необходими продукти:

 • 1 стъклен буркан с обем 3 л.
 • 700 гр. червено цвекло
 • 2 супени лъжици брашно
 • 200 гр. био захар
 • 100 гр. стафиди

Начин на приготвяне:

Нарежете цвеклото на малки кубчета и сложете ги в буркан заедно с останалите съставки. Налейте в буркана предварително охладена кипнала вода (малко под 2 л.). Оставете цвеклото да ферментира в продължение на 6-7 дни. Сложете чиста марля на гърлото на буркана, за да позволите на сместа да диша по време на ферментацията. Разбърквайте сместа 2 пъти дневно. След като изтекат 7 дни, филтрирайте сместа в друг подходящ съд. Средството е готово за консумация.

Препоръки:

 • Приемайте по 3 супени лъжици 3 пъти дневно.
 • Съхранявайте сместа в хладилник.
 • След почивка от 3 месеца, можете да продължите да прилагате средството.

Странични ефекти:

 • Възможно е по време на лечението с червено цвекло да забележите промяна в цвета на урината, което се дължи на наситения червен цвят на корена. Това не е причина да се тревожите и не означава, че нещо лошо се случва в тялото ви.
 • При някои хора може да се наблюдава алергична реакция по кожата, когато консумират цвекло. Ако вие попадате в тази група, спрете веднага лечението с това средство.
 • Препоръчително е хората, които страдат от камъни в бъбреците или други проблеми с тях, да избягват прилагането на това природно средство.
 • Това средство е абсолютно забранено за хора, които страдат от диабет, тъй като червеното цвекло съдържа повече захар от другите зеленчуци. Освен естественото съдържание на захар, в рецептата сме добавили и допълнително количество, а това не е препоръчително за хора, болни от диабет.
 • Червеното цвекло може да се окаже ваш съюзник не само в борбата с затлъстелия черен дроб, но и със запека – то стимулира движението на червата. Ако изпитвате проблеми като диария обаче, препоръчително е да се въздържите от прилагане на средството – рискувате да влошите състоянието си.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Clifford, T., Howatson, G., West, D. J., & Stevenson, E. J. (2015). The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu7042801
 • Wruss, J., Waldenberger, G., Huemer, S., Uygun, P., Lanzerstorfer, P., Müller, U., … Weghuber, J. (2015). Compositional characteristics of commercial beetroot products and beetroot juice prepared from seven beetroot varieties grown in Upper Austria. Journal of Food Composition and Analysis. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2015.03.005
 • Krajka-Kuźniak, V., Paluszczak, J., Szaefer, H., & Baer-Dubowska, W. (2013). Betanin, a beetroot component, induces nuclear factor erythroid-2-related factor 2-mediated expression of detoxifying/antioxidant enzymes in human liver cell lines. British Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1017/S0007114513001645

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.