Опитайте тази напитка, ако имате проблеми със съня

Недостигът на сън почти мигновено води до проблеми като загуба на концетрация, чувство на умора, слабост, както и кожни проблеми.
Опитайте тази напитка, ако имате проблеми със съня

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Съвременният начин на живот, съчетан с нездравословно хранене и липса на физическа активност, води до  проблеми със съня на много хора. Това повишава опасността от развиване на редица болести.

Доказано е, че за да живеем нормално, са ни необходими най-малко от 7 до 8 часа непрекъснат сън.

Въпреки че често пренебрегваме този факт, сънят играе много важна роля за правилното функциониране на организма ни. Ето защо е основен фактор за доброто ни физическо и духовно здраве.

Докато спим се активират определени функции, необходими за правилната работа на мозъка, като същевременно възстановяваме енергията си. Ето защо сънят е толкова важен.

Проблемите със съня в дългосрочен план предизвикват загуба на концетрация, чувство на умора, слабост, както и кожни проблеми.

Ето защо трябва да си изградите навик за лягане в определено време, за да си осигурите достатъчно сън. Запомнете, че прекомерният прием на лекарства против безсъние е вреден, тъй като може да доведе до медикаментозна зависимост и да причини странични ефекти.

Добрата новина е, че има напълно натурални средства, които ще решат проблемите ви със съня и ще го направят пълноценен, без  вредни последствия.

В тази статия искаме да ви разкажем за едно интересно лекарство, което успокоява и отпуска тялото, като същевременно облекчава проблемите със съня.

Ще го опитате ли?

Натурална напитка при проблеми със съня

Много хора имат проблеми със съня

Въпреки че пълноценният сън зависи от много фактори, приемането на натурална напитка може да ви помогне да разрешите проблемите си при заспиване.

Предлагаме ви ароматен чай от банани и канела, който, изпит преди лягане, намалява стреса, тревожността и другите симптоми влияещи върху безсънието.

През последните години това лечебно средство доби голяма популярност, тъй като представлява 100% натурална алтернатива на хапчетата за сън за тези, които не успяват да се наспят добре.

Хранителната комбинация на съставките му е идеалната напитка за контролиране нивото на кортизола –  хормон,който повишава стреса и ни пречи да се успокоим.

Ползите на банана за добър сън

Бананът е сладък плод, известен с високото си съдържание на калий и магнезий –  два важни минерала, подобряващи здравето на нервната и сърдечно-съдовата системи.

Умереното консумиране на банани предпазва от хипертония, бори се срещу задържането на течности и намалява риска от възпалителни процеси.

Те действат и като успокоително средство за мускулите и кръвоносните съдове, което спомага лесното заспиване.

Освен това бананите съдържат и основната аминокиселина триптофан, която увеличава синтеза на серотонин в организма, нервотрансмитер свързван с качествения, пълноценен сън.

Чай от банани и канела при проблеми със съня

Ползите на канелата за добър сън

Канелата съдържа активна съставка, наречена евгенол, която има противовъзпалително, успокояващо и антиоксидантно действие.

Приемането на канела в умерени количества спомага контролирането на нивото на кръвната захар. А причината за това е влиянието й върху метаболизма на глюкоза в организма.

Тя облекчава и тревожността и нервността, две емоционални разстройства пречещи на добрия сън.

Как да приготвите това натурално лекарство за добър сън?

Натурално лекарство за добър сън

Можете да приготвите това лесно лекарство в няколко стъпки, след като си набавите необходимите съставки. Препоръчваме ви да си закупите органични съставки, ако е възможно това.

След като изпълните указанията ще получите напитка с успокояващо действие, която ще ви помогне да се преборите с безсънието и всички други проблеми, които ви пречат да заспите.

Съставки

 • 1 узрял банан
 • ¼ чаена лъжичка канела (1.2 гр.)
 • 1 литър вода

Начин на приготвяне

 • Поставете водата на котлона. Докато чакате да заври, нарежете банана на парчета, без да го белите.
 • Когато водата заври, добавете парчетата банан и оставете съда на бавен огън за 5 минути.
 • След това, покрийте съда и оставете банана да престои около 10-15 минути.
 • Когато се охлади прецедете сместа и сервирайте напитката в чаша.
 • Добавете малко канела и разбъркайте.
 • Пийте напитката 30-40 минути преди лягане

За да постигнете максимален резултат от това лекарство, спете в удобно, приятно и тихо място.

Избягвайте електронните устройства няколко часа преди да си легнете.

Ако следвате съвета ни и все още имате проблеми със съня е добре да се консултирате с лекар, с когото да обсъдите и други терапии.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Ara, A., Los grandes remedios naturales. Vol. 130. Edaf, 2003.
 • Jackson, M. Manual De Remedios Naturales. Vol. 145. Edaf, 2003.
 • Loureiro, S. Guía de remedios naturales para niños. Grupo Planeta Spain, 2013.
 • Palma, J. A. “Protocolo diagnóstico de los trastornos del sueño.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 11.73 (2015): 4409-4413.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.