Как да почистите мръсния филтър на абсорбатора

Ако искате да научите как да почиствате правилно замърсените филтри на вашия аспиратор, прочетете и вземете под внимание тези полезни съвети!
Как да почистите мръсния филтър на абсорбатора

Написано от Pablo Andrés Rojas Ramírez

Последна актуализация: 15 юни, 2023

Абсорбаторът е много полезен уред за предпазване на кухнята от миризми и пара, докато готвим. Въпреки това, след известно време на употреба е необходимо да почистите филтрите му, за да продължи да работи перфектно. Прочетете и научете как да почистите мръсния филтър на аспиратора лесно и в няколко лесни стъпки.

С нарастването на дистанционната работа може да прекарвате повече време в кухнята си, отколкото да се храните навън. Поддържането на чиста среда без мръсотия във въздуха е от съществено значение за запазване на здравословността на вашите рецепти и предотвратяване на проникването на лоши миризми.

Какви видове абсорбатори има?

Основната характеристика на този елемент с бяла линия се състои от вътрешен вентилатор, който с помощта на филтри позволява извличане и филтриране на въздуха в кухните, за да се предотврати натрупването на миризми. В зависимост от вида на вентилацията, аспираторите се класифицират на два вида:

  1. Смукателни: те са предпочитан тип в ресторантските кухни. Те са най-ефективни за премахване на миризми, тъй като събират целия дим, пара и газове от храната и ги изпращат навън. Това е възможно благодарение на комуникационната тръба, разположена във фасадата.
  2. Рециркулационен или въглероден филтър: този тип аспиратори са най-разпространени в домовете, поради лесния им монтаж. Тяхната особеност, за разлика от смукателните, е, че не изхвърлят въздуха навън, а го филтрират и връщат на мястото на произхода на въздуха. Те обикновено не са толкова ефективни, колкото първите.

Каква е целта на почистването на замърсения филтър в абсорбатора?

Един от най-често използваните домакински уреди, за който не полагаме много полагани грижи, е абсорбаторът. Основните функции на този уред са да предпазва кухнята от миризми, да улавя мазнините и да извлича дима при приготвяне на различни рецепти.

Благодарение на своите филтри той има способността да пречиства замърсения въздух и да го връща в околната среда възможно най-чист. Както при климатика, е необходимо подходящо почистване от време на време, за да се поддържа функцията му.

И така, ако е минало много време, откакто сте правили генерално почистване на кухнята си, ще ви покажем как да почистите замърсения филтър на абсорбатора по практичен начин и с натурални продукти. Не забравяйте, че мръсотията, освен че пречи на нашите уреди да работят правилно, може също така да доведе до тяхната пълна повреда.

Почистване на кухнята
Основното почистване на кухнята е задача, която трябва да се планира от редовно.

Как да почистите мръсния филтър на абсорбатора?

Тази поредица от съвети ще бъде от голяма полза за премахване на цялата мазнина и мръсотия, които с времето се натрупват върху филтъра и вътре в аспираторите. Не забравяйте, че постоянното почистване на този уред е от съществено значение, за да поддържате въздуха в кухнята възможно най-чист.

1. Отстранете филтрите от абсорбатора

Преди да започнете да почиствате абсорбатора, уверете се, че е изключен и охладен, за да избегнете възможни къси съединения и дискомфорт. Можете да използвате ръкавици и маска.

Погледнете в ръководството с инструкции или в Интернет за инструкции как да извадите филтрите. Повечето аспиратори имат прост механизъм, който се състои в натискане на единия край, за да се извади филтъра в обратната посока.

2. Почистете и накиснете мръсния филтър на аспиратора

След като извадите всички замърсени филтри, намерете голям съд, в който да ги накиснете. Добавете гореща вода, докато се покрият напълно, и добавете смес от оцет и сода за хляб.

Можете също така да използвате разтворител за мазнини и няколко капки лимонов сок. Така цялата мръсотия ще се отдели по-лесно.

Оставете да престои няколко часа и след това с помощта на мека четка или кърпа завършете почистването. След като се почисти от мазнина, поставете го да изсъхне на място с непряка светлина.

3. Почистете вътрешността на абсорбатора

Няма смисъл да поддържаме филтрите на нашия уред в перфектно състояние, ако всичко вътре е пълно с мазнини и мръсотия. Можете да го почистите с естествени съставки като гореща вода, сода за хляб и оцет или да използвате разтворител за мазнини и неутрален почистващ препарат. Използвайте гъба или подложка за почистване, за да отстраните цялата мръсотия и подсушете добре.

4. Почистете външната страна на абсорбатора

Външната част на аспираторите се замърсява по-лесно и мазнината обикновено е по-видима, отколкото отвътре. За да избегнете натрупването на мръсотия, препоръчително е да почиствате уреда всеки път, когато приключите с готвенето.

Повърхностите от неръждаема стомана са склонни да се надраскат лесно. За да ги почистите, използвайте кърпа или мека гъба заедно с препарат за обезмасляване.

5. Поставете почистения филтър обратно на мястото 

След като и вътрешната, и външната страна на аспиратора са почистени и филтрите са сухи, е време да ги върнете обратно на мястото им. Спомнете си как сте разглобили филтрите и готово. Вашият уред е чист и готов за употреба.

Как да почистите филтрите с активен въглен

Този тип филтър е често срещан в рециркулационните аспиратори, използвани в повечето домове, и изисква специално внимание, за да се избегне повредата му. Както беше обяснено по-рано, тези видове аспиратори нямат канал за отстраняване на миризми навън.

Важно е да запомните, че филтрите с активен въглен не могат да се потапят директно във вода, тъй като това ще ги повреди. За да ги почистите, развийте външния капак, отстранете ги внимателно и ги избършете с влажна кърпа, за да отстраните излишната мазнина.

Тези филтри имат полезен живот, така че е препоръчително да ги смените, когато вече са много износени.

Колко често трябва да почиствате абсорбатора?

Всичко зависи от употребата му в този случай. Ако сте любител на храната, който обича да приготвя вкусни ястия всеки ден, вероятно ще трябва да го почиствате по-често, отколкото някой, който използва печката си само от време на време. След всяка употреба е препоръчително да почиствате аспиратора отвън, за да избегнете натрупаната мръсотия.

Можете да извършите по-задълбочено почистване на вътрешността, екстериора и филтрите поне веднъж седмично. Общото почистване ще предотврати натрупването на мазнини и ще улесни почистването на всичко след това.

Почистване на мръсен филтър в кухнята със сода за хляб
Содата за хляб и оцетът са два естествени продукта, използвани за различни почиствания в дома.

Натурални съставки за почистване на замърсени филтри на аспиратора

Когато спрем да почистваме уреда си за дълго време, най-вероятно ще се натрупа мазнина и ще изсъхне отвътре и отвън. Този списък от естествени съставки са мощни обезмаслители, които ще ви помогнат да премахнете мръсотията:

  • Лимон: неслучайно повечето почистващи препарати имат в състава си лимон, тъй като той е силен дезинфектант.
  • Оцет: препоръчително е да използвате оцет за почистване, тъй като е по-кисел от кухненския оцет. Въпреки че има много силна миризма, тя изчезва за няколко минути.
  • Сода за хляб: добавете малко вода към 200 грама сода за хляб, за да образувате гъста паста и я нанесете върху мазните петна.
  • Натриев карбонат: тази биоразградима сол е по-алкална от содата за хляб, което я прави по-мощен като обезмаслител и идеална за фурни и аспиратори.

Почистете мръсния филтър на абсорбатора

Сега, след като знаете всички предимства на поддържането на кухненския аспиратор в оптимални условия, почистете го и се погрижете за неговите филтри, за да запазите околната среда чиста от замърсяване. Просто следвайте тези препоръки и използвайте естествени съставки, за да улесните работата си. Не забравяйте, че поддържането на дома ви чист е жизненоважно за доброто здраве и качеството на живот.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.