10 съвета за премахване на лошите миризми от кухнята

За да избегнете неприятните миризми от кухнята е много важно да поддържате добра чистота, а също и да избягвате натрупването на развалена храна, която може да предизвика лоша миризма.
10 съвета за премахване на лошите миризми от кухнята

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Обикновено неприятните миризми идват от кухнята. Те може да се разпространят навсякъде. Източниците на лошите миризми може да са храната, фурната, тръбите, хладилникът или други места. За премахване на лошите миризми и за приятен аромат в кухнята, използвайте следните съвети.

1. За премахване на лошите миризми: не поставяйте съдовете, с храна по тях, в съдомиялната машина

Това е добър съвет. Така ще се предотврати запушването на тръбите и лошите миризми.

 • След всяко хранене изхвърляйте остатъците от храната, преди да поставите съдовете в съдомиялната машина.
 • След измиване, почистете всички остатъци и излейте в канала три чаши гореща вода с една лъжичка сода, за да се почисти тръбата.
 • Повтаряйте тази процедура, поне веднъж седмично.

2. За премахване на лошите миризми: почистете хладилника

За премахване на лошите миризми: жена чисти хладилник

Ако източник на лошите миризми от кухнята е хладилникът, почистете го с вода и оцет.

 • Проверете дали има развалена храна. Почистете и сложете четири резенчета лимон в хладилника.
 • Освен, че абсорбира лошите миризми, лимонът ще придаде на хладилника приятен аромат.

Добре е да почиствате хладилника често, за да избегнете бактериите и гъбичките.

3. За премахване на лошите миризми: отстранете миризмите от мазнини

Нормално е след готвене миризмата на мазнина да се разпространи в къщата.

 • За да отстраните миризмата на мазнина, налейте две чаши бял оцет в подходящ съд и го поставете във фурната, след готвене.
 • Оцетът абсорбира неприятните миризми от храната.

Също така, важно е да измиете тенджерите и тиганите веднага след готвенето, за да се премахне миризмата на мазнина от кухнята.

Ако е трудно да се отстрани мазнината от съдовете, налейте в тях вода с малко оцет и портокалови кори. След това, оставете на котлона да заври.

4. Премахнете лошите миризми от ръцете

премахване на лошите миризми: ръце държат чесън

Има храни, които могат да оставят дразнещи миризми по ръцете ни. Такива храни са лук, чесън или риба.

Ако това ви се случи, натъркайте ръцете си с половин лимон. Лимонът веднага ще абсорбира и премахне досадната миризма. Просто е удивително!

5. За премахване на лошите миризми: измийте добре домакинските гъби

Тъй като влизат в пряк контакт с мазнините от кухненските съдове и прибори, домакинските гъби трябва да се почистват добре, защото са източник на лоши миризми.

Затова, опитайте се да ги измиете добре, веднага след като приключите с миенето. Също така, отстранете всякакви остатъци от храна по тях.

След това, оставете гъбите на пряка слънчева светлина: UV лъчите премахват бактериите по гъбите.

6. За премахване на лошите миризми: почистете микровълновата печка

За премахване на лошите миризми: жена почиства микровълнова печка
 • Разрежете един лимон на половина. Поставете двете разрязани части от лимона в стъклен съд с гореща вода.
 • Оставете в микровълновата печка за 5 минути. Парата ще помогне за отстраняването на мазнината по стените и вратата и ще абсорбира лошите миризми.
 • След това, избършете микровълновата фурна с оцет, за да се почисти напълно.

7. Премахнете лошите миризми от кошчето за боклук

Ако все още не е време да изхвърлите боклука, вземете някои предпазни мерки, така че лошите миризми да не се разпространяват от кухнята.

 • Поръсете сода за хляб на дъното на торбата, заедно с един резен лимон. Тази проста комбинация ще намали неприятните миризми.

8. За премахване на лошите миризми: почистете дъската за рязане

Дъската за рязане е един от най-ползваните прибори в кухнята. Използва се за рязване на почти всяка храна, така че я измийте добре.

 • Смесете щипка сол с малко лимонов сок. Напръскайте по дъската и търкайте няколко секунди. Тази смес ще абсорбира всички миризми от дъската.

9. Източници на приятен аромат

Кафе на зърна в купичка и мляно кафе

За да избегнете лошите миризми, поставете в кухнята някои източници на приятни миризми.

 • Сложете няколко зърна от кафе в чиния и я поставете отгоре на хладилника. Ароматът на кафе ще се разпространи по цялата кухня.
 • Също така, можете да напоите памучни тампони в екстракт от ванилия и да ги оставите на различни места в кухнята.

10. Почиствайте често кухнята

За да премахнете лошите миризми и остатъците от мазнини върху съдовете и кухненските повърхности, почиствайте ги редовно, докато готвите.

Измивайте съдовете след готвене и избърсвайте стените на кухнята с кърпа, напоена с оцет, за да премахнете петната и лошите миризми.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Beumer, R. R., & Kusumaningrum, H. (2003). Kitchen hygiene in daily life. In International Biodeterioration and Biodegradation. https://doi.org/10.1016/S0964-8305(03)00041-6
 • Cogan, T. A., Slader, J., Bloomfield, S. F., & Humphrey, T. J. (2002). Achieving hygiene in the domestic kitchen: The effectiveness of commonly used cleaning procedures. Journal of Applied Microbiology. https://doi.org/10.1046/j.1365-2672.2002.01598.x
 • Rusin, P., Orosz-Coughlin, P., & Gerba, C. (1998). Reduction of faecal coliform, coliform and heterotrophic plate count bacteria in the household kitchen and bathroom by disinfection with hypochlorite cleaners. Journal of Applied Microbiology. https://doi.org/10.1046/j.1365-2672.1998.00598.x
 • Taché, J., & Carpentier, B. (2014). Hygiene in the home kitchen: Changes in behaviour and impact of key microbiological hazard control measures. Food Control. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2013.07.026

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.