30+ невероятни приложения на содата

30+ невероятни приложения на содата

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Ако ви се наложи да направите списък с продуктите, които винаги трябва да имате под ръка, содата за хляб ще бъде на първо място. Тя е универсална и всеобщо достъпна; този продукт ще ви помогне за домакинската работа в къщата, от почистването до личната хигиена, както и за премахване на насекоми или просто за да направи всичко по-лесно.

Натриевият бикарбонат е бял прах, който се разтваря мигновено във вода (особено в гореща вода) и има солен и донякъде кисел вкус. Той има хиляди приложения и не е токсичен, ако бъде погълнат. Не предизвиква кожни реакции, но може да предизвика дразнене на очите. Искате ли да научите повече за някои от най-невероятни начини за използване на содата за хляб? Прочетете следната статия, за да ги откриете!

Най-популярни приложения на содата за хляб

Оставете настрана всички почистващи продукти и други предмети, които са вредни за вашето здраве и околната среда. Започнете да използвате сода за хляб в домакинската работа и за лична хигиена.

За орална хигиена

Натриев бикарбонат може да се използва като домашна паста за зъби, отлична алтернатива на комерсиалната козметика. Това е отличен избелващ продукт, който освежава дъха, намалява зъбния камък и предпазва от кариес. Той може да се използва с обикновената паста за зъби, която ползвате или като нанесете директно върху четката. Гаргара с разтвор от сода за хляб и вода премахва лошите миризми и лош дъх (халитоза).

Ползи от содата за орална хигиена

Содата може да се използва за почистване на зъбни протези, предпазни зъбни шини и апарат за зъби. Пригответе разтвор от две супени лъжици сода за хляб в чаша вода и накиснете зъбната протеза за почистване, премахване на лош дъх и миризми.

Грижи за красота

Натриев бикарбонат действа като домашен дезодорант. Неговите качества неутрализират киселините върху кожата и премахване на миризмата от подмишниците. Направете паста с малко вода и приложете върху мястото. Ако страдате от пърхот, разтрийте шепа сода за хляб в кожата на главата и изплакнете след това. Повторете процедурата шест пъти.

Друго решение е добавянето на сода към шампоана, който ползвате. Тя ще придаде повече гладкост на косата ви и тя ще се заплита по-малко. Може също така да направите подхранваща маска за вашата кожа. Намокрете лицето си и нанесете тънък слой сода за хляб. Останете така за няколко минути и изплакнете обилно с вода. Внимавайте да не попадне в очите ви.

Екологично почистване на дома

Содата за хляб отпушва тръби, почиства сребро, премахва мухъл в банята (смесва се със сапун и оцет), почиства тоалетни (приложете върху повърхността и оставете да престои за една нощ с малко оцет и забършете с кърпа на сутринта), може да се използва като омекотител за тъкани (1/4 чаша на пералня), премахване на мухъл и почистване на плочките в банята (разтварят се две супени лъжици сода за хляб в половин литър вода).

Ползи от содата за почистване на дома

Содата е чудесно средство за почистване на домакински съдове, особено тенджери и тигани с прегоряла храна (добавете две супени лъжици сода за хляб към обикновеното веро, което ползвате и накиснете за една нощ, след което изплакнете, както обикновено). Тя отстранява следи по стените и почиства мебели (поръсете малко върху гъба или влажна кърпа), почиства спортно оборудване (четири супени лъжици на литър топла вода), премахва мазни петна от килимите (поръсете и разтъркайте с влажна четка) и освежава матраците.

Средство за премахване на миризми

В допълнение към премахването на миризми в устата, содата за хляб отстранява неприятните миризми в хладилника (поставете една отворена кутия вътре). Тя дезодорира възглавници (поръсете малко, оставете да престои и изчистете с прахосмукачка или изтупайте), обувки (поръсете малко вътре), кухненски кърпи и покривки (накиснете в разтвор от две супени лъжици сода за хляб и две чаши гореща вода) и съдомиялни (добавете половин чаша за едно зареждане).

Содата също така елиминира миризми в боклука и кошчета за рециклиране на отпадъци, освежава дрешници (същата процедура, както в кухнята); дезодорира превозни средства (поръсете върху дамаската на седалките и изчистете с прахосмукачка след 15 минути) и кошчета за боклук (покрийте дъното със сода за хляб, преди да започнете да ги пълните) и леглата на домашните любимци (същата техника, както с възглавниците).

Ползи от содата за премахване на миризми

Контрол на вредителите

Ако имате мравки, които ядат вашите рози или нахлуват в кухнята ви, изсипете сода за хляб под формата на права линия пред всичките врати и прозорци. Ако вашето куче или котка често страда от бълхи, можете да ги отблъснете. Пригответе смес от сода за хляб и сол и поръсете върху постелките и в ъглите или където домашните любимци често стоят. Оставете за 24 часа и след това почистете с прахосмукачка.

Ако искате да се отървете от хлебарките в дома, направете смес от половин част сода за хляб, половин част захар и поставете на различни места в кухнята.

И накрая, ако вашата градина или саксийни растения са нападнати от вредители или гъбички, разредете една супена лъжица сода за хляб в един литър вода и използвайте за напръскване на засегнатите растения. Сместа може да се използва и с кърпа за почистване на листата.

За вашето здраве

Ползи от содата за здравето

Содата облекчава дискомфорта, свързан с ухапване от комари и слънчеви изгаряния. За целта нанесете малко количество сода, смесена с вода като крем. Можете да облекчите уморени крака – смесете три супени лъжици сода за хляб в леген с топла вода и потопете краката.

Освен това е мощен антиацид и намалява киселините . Тествайте, като изпийте чаша топла вода с половин чаена лъжичка сода за хляб.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.