5 съвета за защита на кожата от въздействието на климатика

Климатикът прави околната среда по-суха и това оказва значително влияние върху кожата. Най-добрият начин да се избегне това е да се вземат ежедневни предпазни мерки.
5 съвета за защита на кожата от въздействието на климатика

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Ефектите на климатика върху кожата са доста значителни при някои хора. При други има умерено въздействие, но промените са забележими. Като цяло този уред причинява сухота.

Няма съмнение, че през лятото жегата може да стане много неприятна. Климатикът охлажда отчасти чрез намаляване на влажността.

Това може да промени естествения хидролипиден филм на кожата. Резултатът е екзема и дразнене.

Ефекти на климатика върху кожата

Продължителното  излагане на климатик оказва влияние върху здравето на кожата. Това е така, защото естественото pH на кожата е кисело, но когато е изложено на среда с ниски нива на влажност, тя става алкална. Това изсушава кожата и понижава защитните й сили.

Климатикът засяга някои хора повече от други. Най-забележимите ефекти се наблюдават при хора със съществуваща суха кожа или такива със склонност към мазна кожа. Ниската влажност води до изпаряване на хидролипидната емулсия.

Ролята на тази емулсия е да предпазва кожата от външни агресии. Когато се разреди, кожата става по-уязвима.

Въпреки че в много случаи не е възможно без климатик, препоръчително е да направите това, което трябва, за да запазите кожата, така че да не причинява увреждане. Как?

Най-добрите съвети за защита на кожата от въздействието на климатика

Най-добрият начин да предпазите кожата от въздействието на климатика е да поддържате добра хидратация в кожата и в тялото като цяло. Начините за постигане на това са както следва.

1. Пиене на много вода

Препоръчително е да пиете 2 литра вода на ден. Когато започнем да използваме климатика, трябва да увеличим количеството, което пием. Това е така, защото кожата губи непрекъснато влага и е необходимо да я възстановите.

Съветът е да пиете вода, дори и да не изпитвате жажда. Може да правите това на малки чести глътки.

Препоръчително е също така да увеличите приема на някои храни, като студени зеленчукови супи, плодове, гаспачо и натурални сокове. Ще се чувствате по-добре като цяло и кожата ще изглежда по-здрава.

Ефектът от климатика означава, че трябва да пиете повече вода.
Хидратацията противодейства на изпаряването на хидролипидната бариера на кожата.

2. Нанесете овлажнител срещу въздействието на климатика

Друга добра идея за ограничаване на въздействието на климатика върху кожата е редовното нанасяне на овлажнител. Текстурата трябва да е лека и свежа. Всъщност най-добре е да го поставите в хладилника и да го използвате след като си вземете душ.

Трябва да се избягват кремове, съдържащи спирт, мазнини или етерични масла. Не е препоръчително да използвате продукти, които са комедогенни, тъй като те запушват порите. Хидратиращият крем осигурява устойчивост и еластичност, освен че предотвратява преждевременното стареене.

3. Здравословно хранене

По същия начин редица храни помагат да се компенсират изсушаващите ефекти от климатика. Най-добре е да спазвате антиоксидантна диета, състояща се предимно от плодове и зеленчуци.

Горски плодове, ябълки, моркови, броколи, артишок, карфиол, спанак и домати са силно препоръчителни. Препоръчват се също ядки и млечни продукти, както и запарки от зелен чай.

4. Непрекъснато измиване на ръцете и лицето

Честото миене на ръцете и лицето ви помага да се преборите с ефектите на климатика върху кожата. Това насърчава овлажняването и засилва хигиената. Когато кожата е чиста и овлажнена, тя изглежда по-здрава.

Избягвайте парфюмирани или тоалетни сапуни. Вместо това изберете течности, съдържащи млечна киселина. Тя придава мекота и блясък на кожата. Неутралните сапуни също са силно препоръчителни, особено за деликатна кожа.

Много е важно да се научите как да подсушавате лицето си, без да увреждате тена си. Не е препоръчително да търкате лицето си с кърпа, тъй като това добавя допълнително въздействие върху кожата. Правилното нещо, което трябва да направите, е да изсушите лицето си с леки докосвания. Отнема повече време, но е и по-безопасно.

5. Избягване на тютюна и алкохола

Ако искате да защитите кожата си от агресията, причинена от климатика, пушенето е много вредно. Тютюневият дим съдържа токсини, които изсушават кожата.

Алкохолът е друго дехидратиращо съединение. Той не само действа като диуретик, насърчавайки изхвърлянето на вода от тялото, но също така възпрепятства последващата рехидратация.

Без алкохол.
Алкохолът има обратен ефект върху хидратацията на кожата, което противодейства на ползите от водата.

Правилната температура

Най-добрият начин да избегнете негативните ефекти на климатика върху кожата е да вземете превантивни мерки като тези, споменати по-горе. Всъщност нито едно от тях не е трудно за изпълнение.

Освен това не забравяйте да регулирате температурата, на която настройвате климатика си. Няма смисъл да е прекалено студено, тъй като ще изразходвате повече електричество и ще се увредите кожата си още повече


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Cruz Cedeño, S. A. (2015). La exposición a los campos electromagnéticos en bajas frecuencias y su influencia en el ph de la piel (Bachelor’s thesis, La Libertad: Universidad Estatal Península de Santa Elena, 2015).
  • Gálvez, J. S. (2020). La importancia de proteger nuestra piel al usar equipos de protección individual. Enfermería Dermatológica, 14(39), 7-8.
  • Llamas-Velasco, M., & García-Díez, A. (2010). Cambio climático y piel: retos diagnósticos y terapéuticos. Actas Dermo-Sifiliográficas, 101(5), 401-410.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.