Аспиратори: предимства и недостатъци

Сред най-полезните уреди в кухните отличаваме абсорбаторите. Освен декоративната им страна, функционалността е това, което привлича използващите ги за изсмукване на дима отделян при готвене.
Аспиратори: предимства и недостатъци

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 22 март, 2023

Можете да монтирате аспираторите на тавана или на стената. Някои изглеждат доста модерни, а други са с традиционна форма. Въпреки това във всеки един от видовете им ще откриете качества и недостатъци, които заслужава да знаете, преди да закупите и монтирате абсорбатор. Ще ви разкажем повече в тази статия.

Какво представляват аспираторите?

Consumoteca нарича аспираторите устройства, монтирани над кухнята с цел извеждане на дима. Те добавят, наред с други предимства, потискането на мазнините, суспендирани във въздуха, и премахването на миризми и топлина.

За да не се замърсява околната среда, идеята е димът, който излиза навън, да бъде чист. Поради тази причина те имат филтър, който е незаменим в изхода на парата и помага да се отървете от замърсителите, произведени от газовите печки, като въглероден оксид и азотен оксид.

В домашния си вариант аспираторите са също толкова полезни, колкото и в професионалната сфера. В тази връзка индустриалното списание HVAC&R обяснява, че вентилацията е от съществено значение по време на готвене, тъй като обикновено се извършва в затворени помещения.

Има и абсорбатори за рециркулация. В този случай те връщат пречистения въздух в кухнята. Хубавото е, че повечето от тях поддържат и двете системи в един и същи уред.

Аспираторите се произвеждат от неръждаема стомана и се предлагат в различни размери и иновативен дизайн, така че да са полезни и естетични.

Кухня
За домакинствата, които обичат да готвят, абсорбаторът е от ключово значение за поддържането на хигиената и запазването на въздуха чист .

Предимствата на инсталирането на аспиратори в къщата

Освен че обновяват въздуха в кухнята, абсорбаторите удължават живота на останалите мебели, тъй като се борят с влагата, която ги поврежда. Те също така намаляват шансовете за натрупване на акари и мухъл от топлината.

Ето някои други предимства на инсталирането на аспиратори за извеждане на пара от кухненската част:

  • Разнообразие: Има абсорбатори за всеки вкус и за всеки стил кухня. Разгледайте търговските каталози, потърсете съвет от експерти по тези устройства и купете за дома си този, който отговаря на вашите изисквания.
  • Всмукателна мощност: Въпреки че повечето от тях са ефективни при изсмукване на въздух, най-добре е да изберете тези, които се адаптират към размерите на вашата кухня; не се увличайте само от големи обеми или външен вид. Тайната е в капацитета на засмукване.
  • Възползвайте се максимално от наличното пространство: Разположението на тези устройства спестява място, тъй като те са разположени над кухнята и за да ги включите, не променяте разпределението на други мебели. Тяхната подредба е идеална, така че стаята да не изглежда разхвърляна, особено ако е малка.
  • Стил: Традиционните са все още много популярни, но декоративните също са доста модерни. От рустик до минималистичен стил, те се вписват в останалите мебели. Те имат осветление и се предлагат в класическо сребристо, черно и златно, въпреки че е възможно да се открият и други цветове.
  • Лесно почистване: Продават специални продукти за почистване на аспиратори. Просто следвайте инструкциите на производителя. Полезни са обаче и домашните обезмаслители. Можете да ги нанесете с гъба или рехава кърпа, намокрена с вода и сода бикарбонат. Можете също така да използвате разтвор от вода и бял оцет.

Ако мръсотията е силно натрупана, четката за зъби помага да почистите аспираторите.

Недостатъците на инсталирането на аспиратори в дома

Важно е да знаете недостатъците, свързани с инсталирането на аспиратори. Това не означава, че има лоши аспекти на тази инвестиция, но има някои подробности, които трябва да имате предвид, за да не бъдете изненадани по време на употреба.

Ето какво трябва да имате предвид:

  • Шум: Въпреки че не всички аспиратори са прекалено шумни, имайте предвид, че те работят с двигател и това обикновено се усеща. Понякога звукът пречи на разговорите в кухнята.
  • Цена: Има цени за всеки бюджет, но ако искате декоративен аспиратор, трябва да сте готови да платите повече. Когато бюджетът ви е ограничен е добра идея да закупите стационарни или телескопични аспиратори – тоест такива, които поставяте под шкафовете.
  • Разходи за електричество: В големите кухни “нормалната” мощност може да не е достатъчна за извеждане на дим и миризми. Ако искате ефективност, трябва да активирате максимална мощност, а последствията са по-високи разходи за ток и повече шум.
  • Ангажимент за поддръжка: Почистването на мазнините от аспираторите е ежедневна отговорност, за да се избегнат опасностите от пожар и кухнята да не изглежда неприятно. Редовно отстранявайте филтрите, измивайте ги и при необходимост ги заменяйте с нови.
Монтирането на аспираторите е важно.
Филтърът на аспиратора не е труден за поставяне и вадене, но се нуждае от периодично почистване, за да се удължи живота на уреда.

Аспираторите – как да изберем най-добрия

При избора на аспиратори са важни три неща. Едно от тях е декоративният облик на стаята, тъй като уредът трябва да съответства на останалата част от интериорния дизайн. Винаги, когато средствата позволяват, търсете цветове, дизайни и стилове в съответствие с тенденцията в стаята.

Размерът на печката, както и размерът на уреда, оказват влияние върху правилната покупка. Изберете тази, която е с размери поне със същата ширина като печката. В момента на монтажа проверете дали разстоянието между горелките и аспиратора е безопасно; обикновено то трябва да бъде 70 сантиметра, когато горната част е стъклокерамична и 75 сантиметра за газови печки.

Мощността е третият важен фактор, който трябва да имате предвид. Ако искате да оцените капацитета на абсорбатора, умножете квадратните метри на помещението по височината; след това, имайки предвид размера на продукта, умножете го отново по 12 и ще сте изчислили силата на засмукване.

И така, след като вече имате нашите съвети, бихте ли подарили на кухнята си аспиратор?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.