Как да почистите мивката, за да предотвратите миризмите: от крана до сифона

За да изчистите мивката и да избегнете неприятните миризми, не е необходимо за харчите много пари. Достатъчно е да използвате някои простички домашни продукти.
Как да почистите мивката, за да предотвратите миризмите: от крана до сифона

Написано от Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Последна актуализация: 24 февруари, 2023

Днес искаме да ви покажем как да почистите ефективно мивката от крана до сифона. Това са две основни части, които винаги трябва да са чисти, за да се избегнат лоши миризми.

С течение на времето тези аксесоари натрупват варовик, ръжда и остатъци от храна.

Това разваля външния им вид, ограничава правилното им функциониране и замърсява кухнята ви. Затова е добра идея да знаете как да почиствате мивката като цяло, за което можете да следвате съветите, които ще ви дадем тук.

Най-добрият съвет за почистване на мивката: Започнете с крановете

За да почистите успешно мивката си, трябва да започнете с крановете. Тези аксесоари се използват много често, така че е нормално да започнат да се замърсяват и да се пълнят с варовик от водата.

От друга страна, постоянната влага ги кара да ръждясват, губят блясък и се отразяват на работата им. Следователно трябва да бъдат подложени на специално отношение. Обърнете внимание, защото ще ви кажем как да почиствате крановете според състоянието им.

Почистете и дезинфекцирайте крановете на мивката

За да почистите крановете на мивката и да ги дезинфекцирате, трябва да използвате неутрален сапун и мека кърпа. Това са продуктите, с които ще почистите външната част.

Що се отнася до дезинфекцията на вътрешните части на крановете, ще трябва да премахнете филтъра и решетката, за да ги потопите в смес от една част оцет към три части вода. След няколко минути извадете частите и ги поставете обратно на мястото им. Няма нужда от изплакване с вода. Освен че дезинфекцира и почиства, ще ви помогне да премахнете варовика.

Почистете ръждата

Ръждата се появява по крановете на мивката поради влагата и с течение на времето. Този ефект значително влошава тяхната работа и се отразява на естетиката на кухнята.

Въпреки че тези елементи имат живот, след което трябва да бъдат сменени. Въпреки това, преди да го направите, трябва да се уверите, че е правилният момент. Ако не е, с няколко прости трика можете да сложите край на този проблем:

  • Купете си специални химически антиоксиданти за борба с ръждата по тези части.
  • Поставете слой сол върху ръждясалата повърхност на крана и добавете към него лимонов сок. Оставете да действа няколко часа и използвайте мека четка, за да изтъркате повърхността. Накрая изплакнете с вода.
  • Направете паста от две супени лъжици сода за хляб и сока на половин лимон. Натъркайте с нея окислените части с мека четка.
  • Нанесете бял оцет, който дезинфекцира и премахва ръжда и варовик. Този трик обаче може да повреди вашите кранове, ако са златисти, така че го избягвайте в този случай.
почистете мивката
Содата за хляб е един от най-ефективните натурални продукти, когато става въпрос за почистване на кранове за мивки.

Отстранете варовика от крановете

Варовикът се появява като петно, което притъпява блясъка на крановете и в крайни случаи като дебел слой с жълт или черен цвят. Нормално е това съединение калциев карбонат да се натрупа върху тази част, но не е нужно да го оставяте там.

Както споменахме, той е отговорен за намаляване на продължителността на живота и насърчаване на неизправности. За да почистите мивката си, има няколко начина, по които можете да го направите:

  • Купете и използвайте химически препарат против котлен камък, който има незабавен резултат, но замърсява водата.
  • Нарежете и натрийте лимон директно върху петното от варовик, колкото пъти е необходимо, за да го премахнете. За да подобрите резултата, можете да изтъркате лимоновия сок с тампон за почистване. Въпреки това, не използвайте това, ако вашите кранове са златисти на цвят.
  • Смесете оцета с топла вода и разтрийте с кърпа, която трябва да е много суха, за да не се окисли. Използвайте мека четка, за да изтъркате фугите, които също са засегнати от варовика.
  • Направете паста от сода за хляб с топла вода. Нанесете, оставете да действа и изплакнете обилно с вода.
  • Разтрийте петната от вар с паста за зъби. Оставете да действа и изплакнете с вода. Ще видите как варовикът изчезва.
  • Нанесете брашно върху петната и ги разтрийте с кърпа. Може да изглежда странно, но действа много ефикасно!

Ето как трябва да почиствате кранове за мивки от неръждаема стомана

Поради тяхната здравина повечето хора предпочитат да монтират мивки със смесители от неръждаема стомана. Те изискват специално третиране при дезинфекцията им. Въпреки че са много добри, те не са защитени срещу щетите, причинени от варовик и петна от вода, така че изискват постоянно почистване.

Трябва да почиствате тези аксесоари със сапун или бял оцет. Последният винаги трябва да се разрежда в топла вода, тъй като е абразивен и в чисто състояние може да причини повече вреда, отколкото полза.

Кажете сбогом на лошата миризма на мивката: Сифонът трябва да се почисти

Лошата миризма на мивката няма да изчезне само с почистване на повърхността и крановете. Необходимо е да включите и сифона.

Чрез тази тръба се изхвърлят остатъци от храна и химически продукти. Когато се разлагат, започват да миришат лошо.

Ако имате този проблем и той продължава дори когато сте почистили кухнята нацяло, приложете някои от триковете, които ще споделим с вас по-долу.

почистете мивката
Има редица методи за почистване на сифона на мивката и премахване на неприятните миризми. Можете да избирате от естествени съединения до търговски химикали.

Смесете сода за хляб, оцет и гореща вода

Когато става въпрос за ефективни и икономични резултати, този трик за почистване на сифона на мивката печели короната. Не само премахва миризмата, но и дезинфекцира вътрешността на канала.

Просто изсипете една чаша сода за хляб направо в сифона с две чаши оцет. Трябва да оставите сместа да подейства и след това да излеете горещата вода (много внимателно) в дупката.

Колкото по-горещо е, толкова по-ефективно ще бъде.

Ако нямате оцет, можете да го замените с лимонов сок. Реакцията, която протича е известна като редокс и има ефект също толкова добър, колкото споменатия по-горе.

Бъдете по-агресивни и използвайте белина

Ако естествените продукти не ви харесват или сифонът има твърде много проблеми, тогава използвайте смес от половин чаша белина и половин чаша студена вода. Изсипете сместа в мивката и я оставете да престои 20 минути. След изтичане на това време отворете крана и оставете водата да тече, като отстраните замърсяванията, които са се задържали.

Сега, за да намалите силната миризма на белина, можете да завършите почистването, като добавите лимонов или портокалов сок, след като сте използвали плода по ваш избор. Тази течност трябва да се налива гореща, за да се запази приятната миризма по-дълго.

В допълнение към почистването, трябва да се грижите за сифона на мивката ежедневно

Последният от съветите, които ще ви дадем относно почистването на сифона на мивката, е свързан с предотвратяването на лоши миризми. За да постигнете това, опитайте се да не изхвърляте никаква храна в канала.

По-специално, трябва да внимавате с маслото, което често се излива в канализацията, но причинява сериозни щети. Втвърдява се при контакт със студена вода, образувайки слой, който улавя остатъците от храна и се разлага сам. В допълнение, засяга водните източници и водните видове, след като отпадъците достигнат околната среда.

Най-добре е да съберете старото масло в пластмасов или стъклен съд и да го поставите в контейнера за рециклиране. В днешно време има и компании, занимаващи се със събирането и преработката му.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.