6 неща, които не трябва да почиствате с бял оцет

Белият оцет е натурален почистващ продукт, но не можете да го използвате за почистване на всичко. Прочетете тази статия и разберете какво не трябва да почиствате с този продукт.
6 неща, които не трябва да почиствате с бял оцет

Последна актуализация: 14 февруари, 2019

Когато става въпрос за почистване можем дълго да говорим за безкрайните качества на белия оцет. Но въпреки това резултатите може да не са толкова добри при определени предмети или повърхности. В следващите редове ще ви разкажем кои неща не трябва да почиствате с бял оцет.

За разлика от предлаганите в магазините почистващи препарати, оцетът е натурален продукт, който можете да използвате за почистване на почти всичко. В комбинация със сода за хляб, лимон и сол той се превръща в незаменим помощник в ежедневието ни.

Но както и останалите почистващи препарати този натурален продукт трябва да се използва внимателно. Има определени неща, които не трябва да почиствате с бял оцет, за да не ги повредите. Знаете ли кои са те? Разберете от следващите редове.

6 неща, които не трябва да почиствате с бял оцет

Ефикасността на белия оцет се дължи на ниското му рН, което го причислява към групата на киселите вещества. Въпреки че това е полезно при почистването на някои неща, при други – не е така.

Ето кои неща не трябва да почиствате с бял оцет:

1.Дървени подове

Въпреки че почиства чудесно редица повърхности, използването на белия оцет може да причини непоправими щети върху дървените подове като петна и потъмняване.

Затова най-доброто, което можете да направите, за да избегнете този вид проблеми е да си закупите специални почистващи препарати за този тип подове. Съгласни сме, че това не е вариант за почистване с натурални средства, но за съжаление нямате голям избор.

Но горното не важи за почистването на дървените мебели. Белият оцет съчетан със зехтина може да ви помогне при почистването на петна и прах от повърхностите им.

дървените подове са сред нещата, които не трябва да почиствате с бял оцет

2.Каменни повърхности

Естествените каменни повърхности от гранит или мрамор не реагират добре на кисели вещества. Затова е най-добре да не ги почиствате с бял оцет. Освен това ви съветваме да не използвате лимон и сода за хляб за целта.

Същото важи и за каменните подове. Най-добре е да използвате специфични почистващи продукти предназначени за тези повърхности.

3.Домакински и електронни уреди

Въпреки способността си да полира повърхностите, не трябва да използвате белия оцет за почистване на телевизори или компютри. Същото важи и за микровълновите печки, кафе машините и ютиите, както и за дисплеите на таблетите и мобилните телефони.

Освен че ще повреди повърхността им, този продукт може да нанесе щети и на другите части на тези устройства. И накрая да се окажете с повредени уреди заради използването на оцета.

4.Петна от храна

Независимо къде са – върху дрехите, пода, седалките в колата или дивана – белият оцет няма да ви помогне да почистите петната от храна. Тъкмо обратното – съставките му ще направят тези петна още по-упорити.

5.Белина

Никога не смесвайте бял оцет с белина. Комбинацията на тези две съставки може да бъде фатална, тъй като при нея се отделя хлор под формата на газ. А той е изключително токсично летливо вещество.

6.Железни саксии и съдове

Тези любими ваши вещи също са в списъка с нещата, които не трябва да почиствате с бял оцет по две причини. Първата е, че киселината в оцета разяжда повърхностите. А това ще ограничи използването на саксиите и другите съдове.

Желязото не реагира добре с киселите вещества. В резултат върху тях могат да се появат петна.

Какво можете да почиствате с бял оцет
едно от нещата, които можете да почиствате с бял оцет е тоалетната чиния

Въпреки че не можете да го използвате за почистването на тези неща, белият оцет има редица предимства. Част от повърхностите, които можете да почиствате с този натурален продукт са:

  • Дървени мебели
  • Всичко в банята: тоалетната чиния, тръби, кранчета, мивки
  • Можете да го използвате за почистване на ръждата от инструментите
  • Чудесно средство е за дезинфектиране на хладилника
  • Огледала

В заключение този продукт може да бъде ваш верен помощник в почистването, но и нож с две остриета. Ако сте добре информирани и внимавате какво почиствате с белия оцет, ще избегнете повреждането на любимите си вещи и повърхности.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.