7 ефективни трика за премахване на петна от дрехите

Любимите ви дрехи са изцапани с мазнина или храна? Не пропускайте тези трикове за премахване на петна от дрехите с натурални средства у дома!
7 ефективни трика за премахване на петна от дрехите

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Трудностите при премахването на петна от дрехите понякога ни карат да спрем да използваме определени дрехи. И въпреки че петната са враговете номер едно на дрехите, днес има трикове, които ни помагат да ги премахнем по-лесно.

За щастие имаме редица решения, някои от които използват естествени съставки, благодарение на които не е нужно да прекарваме дълги часове в борба с петната.

Най-хубавото е, че са безопасни за околната среда и здравето. Така че сега знаете: не е необходимо да изхвърляте изцапаните дрехи, а можете да ги носите по-дълго. Обърнете внимание на тези 7 ефективни трика за премахване на петна от дрехите.

Първо, действайте незабавно, за да премахнете петната

Първото нещо, което трябва да направите, за да премахнете петна, е да действате незабавно, тоест да се опитате да премахнете петната, преди да изсъхнат.

В зависимост от вида на веществото, което прониква или е попаднало върху тъканта, то може да излезе с обикновено пране или да изисква допълнителен продукт за отстраняване.

В случай на триене с кърпа, трябва да го правите много внимателно, защото ако петното избледнее, това може да повлияе на оригиналния цвят на тъканта и да направи проблема по-сериозен.

Трикове за премахване на петна от дрехите

Повечето от триковете за премахване на петна от дрехите са от популярната култура и няма доказателства в подкрепа на тяхната ефективност. Въпреки това, според техните защитници, те могат да бъдат полезни за улесняване на тази задача.

От своя страна, в зависимост от вида на петното, е по-ефективно да използвате едно или друго средство. Нека обясним как да премахнете най-често срещаните петна по дрехите.

1. Премахване на петна от мазнина или масло

Премахване на петна от дрехите

Нормално е при готвене или хранене дрехите да бъдат напръскани със следи от мазнина или масло, които могат да бъдат много трудни за отстраняване. Това се случва дори когато се опитваме да премахнем или почистим мазнините от различни повърхности.

Сега, това, което трябва да направите, за да премахнете този вид петна от дрехите, е следното:

 • Ако е прясно, поръсете я с малко талк, оставете да изсъхне и след това изперете дрехата с вода и препарат.
 • Ако вече е изсъхнало, накиснете дрехата в смес от две части оцет към една част вода и я оставете да се накисне за една нощ.

2. Отстраняване на петна от кафе

Поради тъмния си цвят, кафето е ясно забележимо върху светли тъкани, оставяйки петно, което е трудно за премахване. В този случай можете да използвате следните трикове:

 • Направете смес от равни части спирт, оцет и вода и я нанесете върху засегнатата част, преди да изперете дрехата както обикновено.
 • Ако дрехата е бяла или вълнена, можете да изберете да разтриете малко яйчен жълтък, който също действа ефективно.

3. Шоколадови петна

Много често се случва децата да изцапат дрехите си с това вкусно лакомство. Поради тъмния цвят, който оставя, изглежда, че е доста трудно да премахнете петната от шоколад напълно; обаче няма защо да се притеснявате, не е толкова сложно.

 • Ако можете да действате незабавно, нанесете малко газирана вода върху засегнатата област и изплакнете с препарат.
 • Но ако петното вече е изсъхнало, накиснете в гореща вода с обикновен сапун.

4. Премахване на петна от червило

Възможно е дрехите да бъдат изцапани с червило при сваляне или обличане, без да сте си свалили грима. Затова е добре да знаете как да действате, в случай че това се случи. Премахването на тези петна от дрехите не е сложно:

 • Ако е само червило, трябва да натриете петното с малко вазелин, тебешир или бяла паста за зъби. Оставете за няколко минути и изплакнете.
 • Ако петното е от друга козметика, като например руж, накиснете в смес от вода с лимон за един час и след това изперете с обичайния си перилен препарат.

5. Отстраняване на петна от червеното вино

Те са главоболие! Те проникват дълбоко в тъканта на дрехите и е необходимо много търпение, за да премахнете напълно тези петна.

 • Преди да изсъхнат, натрийте ги с малко бяло вино.
 • Друг вариант е да приготвите смес от царевично нишесте и лимонов сок и да я нанесете като препарат.

6. Петна от пот

Премахване на петна от пот

Може да бъде доста трудно да премахнете петна от пот, които се появяват с течение на времето по дрехите. За щастие, с прилагането на няколко съставки, можете да ги намалите, почти до степен да ги накарате да изчезнат. Ето какво трябва да направите:

 • Пригответе смес от сода бикарбонат и лимон и я нанесете върху засегнатите места на дрехите.
 • Друго добро решение е да нанесете кислородна вода, преди да поставите дрехата в пералнята.

Искате ли да знаете повече? Прочетете: Петна от дезодорант – 6 начина да ги премахнем от дрехите

7. Премахване на петна от плодове и зеленчуци

Пигментите от цвекло, както и горски плодове и други ярко оцветени плодове и зеленчуци могат много лесно да проникнат в тъканите. Но и в този случай можете да премахнете петната от дрехите с естествени средства.

 • Поставете засегнатата дреха върху съд с вряща вода. Парата омекотява петното и улеснява отстраняването му при следващо пране.
 • Ако петното остане, нанесете малко лимонов сок и накиснете дрехата в гореща вода.

Предимство на домашните трикове за премахване на петна

Можем да прибягваме до различни домакински трикове, за да се опитаме да премахнем петната от дрехите. Въпреки това, те може да не ни помогнат във всички случаи. Често са необходими няколко приложения на продукта, за да се реши напълно проблема.

Хубавото при тях е, че можете да започнете да намалявате употребата на почистващи химикали (препарати за отстраняване на петна), които, както се посочва в проучване, публикувано в International Journal of Occupational and Environmental Health , често имат неблагоприятни ефекти върху здравето на кожата и дихателните пътища.

Наред с други здравословни проблеми, изследването  показва връзка между почистването и астмата, тъй като домакинската работа ви излага на голямо разнообразие от продукти, съдържащи дразнещи съставки.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Gerster FM, Vernez D, Wild PP, Hopf NB. Hazardous substances in frequently used professional cleaning products. Int J Occup Environ Health. 2014;20(1):46–60. doi:10.1179/2049396713Y.0000000052
 • Quirce S, Barranco P. Cleaning agents and asthma. J Investig Allergol Clin Immunol. 2010;20(7):542-50; quiz 2p following 550. PMID: 21313993.
 • Corral R, Tene M, Pauta D. Experimentación y sistematización de procedimientos para eliminar diversas manchas de acuerdo al tipo de base textil. Cuenca (Ecuador): Universidad del Azuay, 2017.
 • Zubir M, Darmana A, Damanik M, et al. Bleach effectively in removes the stubborn stains. Indonesian Journal of Chemical Science and Technology. 2020; 3(1): 20- 24.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.