Как да пиете вода правилно

Ако чешмяната вода у дома е с добро качество, тя представлява икономичен и екосъобразен вариант.
Как да пиете вода правилно
Maricela Jiménez López

Написано и проверено от лекар Maricela Jiménez López.

Последна актуализация: 27 февруари, 2019

Многократно сме съветвали да свикнете да приемате достатъчно вода всеки ден. Водата е жизненоважна, защото прочиства тялото и поддържа доброто здраве. Знаете ли обаче как трябва да пиете вода, за да извлечете максимална полза? Количеството й е важно, но от значение е и точното време на деня, в което консумирате водата. 

В днешната статия ще обясним кой е най-полезният начин, по който да пиете вода, и как той може да допринесе за справянето с различни здравословни проблеми.

Значението на водата

Водата е изключително важна за оптималното функциониране на човешкото тяло. Тя е неразделна част от телесните течности (урина, пот, храносмилателни сокове, слюнка, сълзи и т.н.). От вода се нуждае всяка една клетка в тялото.

Вие също така знаете, че приемането на вода се случва не само чрез директна консумация, но и чрез храната, особено когато става дума за плодове и зеленчуци.

Водата е изключително важна за оптималното функциониране на човешкото тяло

Каква вода да пиете?

Ако чешмяната вода у дома е с добро качество, тя представлява икономичен и екосъобразен вариант. За да се уверите в това, трябва да проучите въпроса с качеството й и да се уверите, че тръбите, които снабдяват дома ви с вода, не влошават качеството й.

Бутилираната вода е добра алтернатива, тъй като тя е с високо качество.

Друг начин да се снабдите с вода е чрез употребата на различни филтри.

Със сигурност трябва да избирате вода, която не мирише необичайно и ви е позната на вкус.

Какво количество вода трябва да консумирате?

По принцип препоръчителната дневна норма вода варира между 1-1,5 л. до 2 л. -това са 6-8 чаши. Ако следвате съветите в тази статия, ще се уверите, че не е толкова трудно да се поддържате хидратирани в течение на целия ден.

Струва си да вземете предвид някои ситуации и състояния. Нуждаете се от по-малко количество вода през зимата, отколкото през лятото например. Също така тялото изисква повече вода, когато редовно е изложено на физическо натоварване, отколкото когато водите заседнал начин на живот.

Започнете с постепенно увеличаване на количеството вода, която пиете ежедневно. На всеки 2-3 дни повишавайте обема на приеманата вода. Така трябва да достигнете до препоръчителната норма от 8 чаши дневно. Правейки това, ще започнете да забелязвате позитивни промени в общото си здравословно състояние. Възможно е да почувствате прилив на енергия и подобряване на състоянието на кожата. Не се панирайте, ако забележите, че се потите повече. Това се дължи на факта, че тялото е подобрило способността си да елиминира токсините по-ефикасно. Чрез потта организмът се прочиства и става по-жизнен.

Каква вода да пиете?

Консумирайте вода сутрин

Най-добрият начин да пиете вода е на празен стомах. Можете да консумирате до 4 чаши вода преди закуска. Важното е да изпивате течността постепенно, без да се насилвате. Увеличавайте количеството, което консумирате сутрин. Ще започнете да усещате как тялото ви само сигнализира, че има нужда от вода.

Този простичък трик стартира успешно всички вътрешни органи. В допълнение, препоръчваме да се съобразявате с температурата на водата:

  • Ако се оплаквате от запек, пийте топла вода.
  • Ако страдате от диария или меки изпражнения, консумирайте прясна, но никога студена вода.
  • Основно правило е, че трябва да се пие топла вода.

Преди хранене

Ако искате да избегнете консумацията на прекалено много храна, и то набързо, опитайте да овладеете апетита, като изпиете чаша вода 15 минути преди хранене. Този трик е ефикасен и в борбата с тревогата.

Избягвайте приема на вода по време на хранене

Най-неудачното време за прием на вода е, докато се храните. Защо? Тъй като смесвате водата с храната и стомашните сокове, а това води до влошаване на храносмилателния процес. Ако храната, която консумирате, е богата на подправки, все пак ще се наложи да изпиете малко вода. Съветваме да свикнете да приемате вода преди хранене и да съчетавате ястията със свежи продукти (например салати, гаспачо и др.). По този начин ще изпитвате по-малка потребност от прием на течности.

Поради същата причина не препоръчваме консумацията на вода веднага след хранене. Вместо това можете да си позволите билков чай.

Избягвайте приема на вода по време на хранене. Може да го замените с чай.

Вечерно време

Не е лоша идея да приемате чаша вода вечер, точно преди лягане стига, разбира се, това да не стане причина да се събуждате посреднощ поради позиви по малка нужда. Нарушаването на нощния сън в никакъв случай не е препоръчително.

Съвети как да пиете вода

  • Опитайте се да консумирате вода, която е ароматизирана и овкусена, например под формата на плодови сокове и екстракти.
  • Консумирайте билкови чайове.
  • Приготвяйте у дома лимонада, използвайки вода, лимонов сок, мента и стевия.
  • Винаги носете със себе си бутилка вода. Когато сте у дома, обезателно дръжте чаша вода край себе си.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Malagelada, J.R., Go, V.L., Summerskill, W.H. (1979) Different gastric, pancreatic, and biliary responses to solid-liquid or homogenized meals. Dig Dis Sci, 24(2). PMID: 371939

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.