Как да повишаваме енергията си всеки ден

Започнете със здравословна закуска, пийте много вода и увеличете дневната консумация на магнезий
Как да повишаваме енергията си всеки ден

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Смятате ли, че сте склонни постоянно да се чувствате отпаднали през деня или да изпитвате умора нон-стоп? Чувствате ли обикновено, че досадната умора в определено време на деня ви пречи да извършвате каквото и да е? Може и да сте най-ентусиазираният и деен човек от всички, които познавате, но ако ви липсва енергията, ритъмът ви ще бъде сериозно засегнат.

Ако говорим за умора, трябва да знаете, че постоянна умора може да се появи, без значение на колко години сте. Обикновено хората, които имат този проблем, в даден момент ясно осъзнават, че не се чувстват по-добре дори и след дълбок сън през нощта. Важното е, че може да се открие решение за това. За да разберете кое е най-доброто за вас, ще ви представим поредица от навици и различни храни, които могат да помогнат да повишите енергията си. Как ви се струва?

Препоръки за повишаване на енергията

Започнете деня със здравословна закуска

Не пропускайте никога закуската. Тя не трябва да бъде пълна с празни калории, защото това може да ви накара да заспите на обяд. Но пък ако заложите на здравословна закуска, тя може да помогне за ускоряване на метаболизма и да бъдете активни през останалата част от деня.

Яжте пълнозърнести храни

Зърнени храни за повишаване на енергията

Опитайте се да замените любимите си храни, които са с високо съдържание на захар и нишесте, с пълнозърнести или зеленчуци. Това е важно за поддържане на балансирани нива на кръвната захар, като в резултат вашата енергия се повишава осезаемо.

Пийте много вода

Вода

Приемът на големи количества вода през деня е много важен. Това значително ще помогне да подхраните тялото си и ще ви даде енергия за продължителен период от време. Опитайте се да избягвате газираните напитки или други, които съдържат големи количества захар – особено енергийните напитки. Много проучвания посочват, че човешкото тяло почива по-трудно, когато обработва високото съдържание на захар в газираните напитки.

Опитайте се да не ядете в полунощ

Винаги трябва да поставяте ограничение по отношение на времето, в което се храните. Последното хранене трябва бъде поне 2 часа преди времето за сън. Яденето точно преди лягане може да предизвика напрежение в цялото тяло, докато започне процесът на храносмилането, а това ще ви накара да се чувствате по-изморени на следващия ден. Преди сън ви препоръчваме да ядете зеленчуци, защото те са по-лесносмилаеми за организма и съдържат по-малко количество калории.

Увеличете дневната консумация на магнезий

Магнезий

Магнезият е съществена храна за тялото, тъй като дава високи нива на енергия. Нужни са ви най-малко 300 милиграма дневно. За да си набавите магнезий, ви препоръчваме да ядете риба или пълнозърнести храни. Бадемите и орехите също съдържат магнезий, но в по-малки количества.

Яжте черен шоколад

Черният шоколад съдържа флавоноиди, които помагат за подобряване на умствената дейност и дори на настроението, което води до увеличаване на притока на кръв към мозъка. Това ще ви помогне да се чувствате по-енергични през деня.

Правете упражнения

Упражнения

Всичко, свързано с вашата диета, е свързано и с физическата ви активност. Ежедневните упражнения не само ще допринесат за производството на ендорфин (който ще помогне за увеличаване на нивата на щастие), но също така ще помогне за циркулирането на кръвта и за повишаване на енергията, която ви е необходима през целия ден.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Challem, J., & Brown, L. (2007). Vitaminas y minerales esenciales para la salud: Los nutrientes fundamentales para potenciar tu energía y aumentar tu vitalidad (Vol. 4). Ediciones Nowtilus.
  • Riumallo, J. (2010). REQUERIMIENTOS Y RECOMENDACIONES DE ENERGÍA Y PROTEÍNAS. Revista internacional de futbol y Ciencia/Requerimientos Nutricionales de Energía y Micronutrientes.
  • Visus, F. S. V., López, A. M., Ibáñez, J., Serra, J. D., de la Asociación, C. D. N., & de Pediatría, E. (2014, August). Recomendaciones nutricionales para el niño deportista. In Anales de Pediatría (Vol. 81, No. 2, pp. 125-e1). Elsevier Doyma.
  • Sleep Health. Author manuscript; available in PMC 2017 Dec 1. Published in final edited form as: Sleep Health. 2016 Dec; 2(4): 272–276. Short and sweet: Associations between self-reported sleep duration and sugar-sweetened beverage consumption among adults in the United States. doi: 10.1016/j.sleh.2016.09.007
  • National Institutes of Health. Magnesium. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/
  • Genes Nutr. 2009 Dec; 4(4): 227–242. Published online 2009 Aug 13. Flavonoids and cognitive function: a review of human randomized controlled trial studies and recommendations for future studies. doi: 10.1007/s12263-009-0135-4

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.