Как да отслабнете, когато страдате от хипотиреоидизъм

Диетата трябва да бъде бедна на мазнини и да включва храни, богати на йод – нутриент, чието ниво в организма обикновено се понижава в резултат на заболяването
Как да отслабнете, когато страдате от хипотиреоидизъм

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Как може да отслабнете, ако страдате от хипотиреоидизъм?

Хипотиреоидизмът е заболяване на щитовидната жлеза, която отговаря за регулирането на метаболизма в тялото и за секрецията на важни хормони, поддържащи оптималното функциониране на органите. Този здравословен проблем възниква, когато не се секретират достатъчно хормони на щитовидната жлеза. Като резултат се забавя метаболизмът, а поддържането на стабилно и здравословно тегло се затруднява. Ако искате да отслабнете, но изпитвате проблеми с постигането на резултат, обърнете внимание на щитовидната жлеза.

В повечето случаи хипотиреодизмът засяга жените, особено на възраст след 50 г. Той обаче може да се прояви и в по-ранна възраст, а също така и при мъжете.

Най-разпространената причина за хипотиреоидизъм е възпаление,което уврежда клетките на щитовидната жлеза. Може да бъде провокирано и от реакция на имунната система, вирусна инфекция или  бременност .

Много хора, които са с диагноза хипотиреоидизъм, изпитват проблеми с качването на тегло и страдат от различни негативни последствия за здравето. Изследвания сочат, че усвояването на някои здравословни навици  допринасят за справяне с проблема и връщане към пълноценния начин на живот.

Ако искате да отслабнете, днешната статия ще бъде от голяма полза. Ще дадем няколко важни съвета за свалянето на килограми, когато е поставена диагноза хипотиреоидизъм.

Ако страдате от хипотиреоидизъм и искате да отслабнете, подобрете храненето

След поставянето на диагнозата, важно е да промените начина, по който се храните. Това е най-важната стъпка, когато искате да избегнете качване на килограми и държите да запазите фигурата.

Диетата трябва да бъде бедна на мазнини и да включва храни, богати на йод – нутриент, чието ниво в организма обикновено се понижава в резултат на заболяването.

Избирайте здравословните мазнини

Ако страдате от хипотиреоидизъм, избирайте здравословни мазнини.

Не е казано, че трябва напълно да изключите мазнините от менюто. Препоръчително е, обаче, да избирате тези, които са здравословни и лесни за преработване от организма.

Продукти, съдържащи здравословни мазнини, са:

 • Постно месо
 • Бяла риба
 • Зехтин
 • Кокосово масло
 • Семена

Консумирайте пълнозърнесто бяло брашно

Всички храни, които съдържат рафинирано или преработено брашно, трябва да бъдат заменени с такива от пълнозърнеста пшеница или пълнозърнесто брашно. Този избор  е по-здравословен по принцип. Освен това предпазва от натрупване на мазнини и повишаване нивото на кръвната захар.

Започнете да приемате повече течности

Ако страдате от хипотиреоидизъм, приемайте повече вода.

Консумацията на вода всеки ден е ключова за избягване на дехидратацията и стимулиране извеждането на отпадните вещества от тялото.

Избягвайте напитките, които се предлагат в магазинната мрежа, когато това е възможно. Заложете на чистата вода.

Избирайте по-леки храни

Консумацията на храна преди сън никога не е добра идея, особено, ако в менюто присъстват храни, които са трудни за преработване.

По-добре подгответе нещо леко, бедно на мазнини и протеини. Вечеряйте поне 2-3 часа преди лягане.

Консумирайте зелен чай

Чудесна здравословна напитка, когато искате да отслабнете и страдате от хипотиреоидизъм. Той е богат на антиоксиданти, притежава свойството на топи мазнините и да стимулира отслабването по естествен път.

Зеленият чай оказва лек лаксативен ефект и ускорява храносмилането. Той зарежда с енергия. Затова можете да го консумирате, когато усещате умора или искате да подобрите физическото представяне.

Избягвайте определени храни

Избягвайте определени храни, ако страдате от хипотиреоидизъм

Съществуват такива, които определено трябва да избягвате, когато страдате от хипотиреоидизъм. Те съдържат специфична субстанция, затрудняваща усвояването на йода, и влошават още повече работата на щитовидната жлеза.

Сред тях са:

 • Брюкселско зеле, карфиол и броколи
 • Репички
 • Целина
 • Царевица
 • Соеви продукти
 • Фъстъци
 • Авокадо
 • Портокали
 • Пъпеш
 • Смокини
 • Пшеница

Консумирайте повече фибри

Храните, богати на фибри, са жизненоважни за хората, които се борят с последствията от хипотиреоидизма. Фибрите стимулират оптималната работа на храносмилателната система и движенията на червата. Освен това предпазват от запек и възпаление.

Тренирайте редовно

Ако страдате от хипотиреоидизъм, тренирайте редовно.

За да отслабнете по-бързо и успешно, препоръчително е да започнете да тренирате всеки ден. Необходими са поне 40 минути дневно.

Желателно е, хората с хипотиреоидизъм да понижават нивото на своята физическа активност (което не означава, че не бива да тренират). При тези пациенти добра идея е да изпълняват упражнения с щадящо въздействие.

Изберете между тези физически занимания:

 • Бързо ходене
 • Тичане
 • Каране на колело
 • Плуване
 • Вдигане на тежести

Избягвайте гладуването

Прекалено много са хората, които се заблуждават, че пропускането на основно хранене е най-лесният начин за понижаване на телесното тегло. Това е голяма грешка, тъй като всяка сутрин тялото се нуждае от презареждане на енергията, за да функционира правилно през останалата част от деня.

Пропускането на първото хранене за деня забавя метаболизма и предизвиква усещане за глад през следващите часове.

Най-важният ключ към справянето със страничните ефекти от заболяването на щитовидната жлеза е да бъдете мотивирани. Само така можете да се справите с качването на килограми. Разбира се, необходима е и доза дисциплина – тя ще помогне да практикувате здравословни навици и да не загубите желание за успех.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.