Как да насърчите детето си да прегръща повече

Много често прегръдката казва повече от думите, затова не се страхувайте да прегръщате
Как да насърчите детето си да прегръща повече

Последна актуализация: 19 юли, 2019

Това може да не се случва толкова често, колкото ви се иска, но когато вашето дете ви прегръща, светът спира да се върти. Това ви изненадва и изведнъж всичко придобива смисъл.  

Ето къде е истинското щастие.

Моментът, в който детето ви ви обгърне с ръце и каже: “Обичам те, ти си  важен”, без да използва думи.

Сигурни сме, че в качеството си на майка, баща, баба, дядо или дори като учител, сте изживели тези прекрасни моменти не веднъж или два пъти.

Това е нещо, което обичате да получавате, затова не е лошо да знаете как да поощрявате тези жестове.

Ще ви дадем няколко бързи съвета.

Как да насърчите детето си да прегръща повече?

Прегръдки от децата, ключ към емоционалното здраве

И преди сме говорили за ползите от прегръдките – как те могат да надвият страховете, да се преборят със стреса, да заздравят връзките с хората, които обичате.

Свикнали сме да инициираме тези жестове с нашите деца, но…как да ги окуражим редовно да ни отвръщат със същото?

Обърнете внимание на следното.

Не насилвайте децата да правят нещо, което не искат

Когато говорим за емоционални и трогателни жестове, не можете да ги направите задължение или да им налагате ограничения .

Често се случва семейството да кара детето да прегръща гости или хора, които среща навън.

  • Ако детето не е сигурно, то може да види този жест като нещо досадно или неприятно. Никога не е добра идея да го насилваме да прави нещо, което не иска.
  • Помнете, че прегръдките значат нещо само когато идват от хора, които са важни за нас.

Няма причина чужд човек да пипа детето ви. Ако става въпрос за роднина или близък приятел, решението дали да го прегръща или не е изцяло на детето.

Не насилвайте детето да ви прегръща

Това служи като ежедневен модел

В едно здраво, щастливо семейство прегръдките са обичаен жест, който е част от ежедневието. 

Прегръщате, за да кажете благодаря, да покажете благодарност, когато сте болни или се страхувате или просто защото така искате.

  • Не можете да накарате едно дете да направи нещо, ако то не вижда това нещо да се случва около него.
  • Положителните, значими жестове трябва да се виждат в семейството редовно. Ако не е така, когато детето го направи, то ще се чувства странно и неудобно.

Уважавайте личността им без критики и наказания

Понякога родителите критикуват или “говорят негативно” за поведението на чуждо дете.

“Тя е толкова плаха, затворена,” “Той е толкова безотговорен,” или “Колко е ужасно, че реагират с толкова малко емоции.”

  • В крайна сметка това може да се превърне в “самоизпълняващо се пророчество”, което означава, че накрая детето прави това, което се очаква от него. Това може често да доведе до чувство на срам или неудобство, когато иска да покаже близост или любов.
  • Никога не трябва да нарочвате дете или да разглеждате поведението му като постоянно. Въпреки че е вярно, че някои са по-резервирани от други, всички оценяват тези жестове.
Баща прегръща дете

В много случаи прегръдката е единственият отговор

Друг начин децата да разберат значението на прегръдките е да гледат на тях като нещо пречистващо, нещо, което ги успокоява и не изисква от тях думи, а само действия.

  • Прегръдката има изключителен терапевтичен ефект, когато има високи нива на нервност или когато страхът и несигурността взимат превес.
  • Вместо да кажете “Не се тревожи, дъще, всичко ще бъде наред” и “Винаги ще бъда до теб”, понякога една прегръдка е достатъчна. Тя предлага чувство на сигурност и успокоение.
  • Когато вашият малък човек се научи отрано, че да прегръща е нещо, което може да прави, когато се чувства “объркан”, има по-голяма вероятност да ви потърси по-скоро.
  • Сигурни сме, че знаете, че думите “Обичам те” може да са трудни за някои деца. Имайте предвид обаче, че за много деца бързата и неочаквана прегръдка може да има същото значение, като това да кажете “Обичам те”.

Прегръдките са жестове, едновременно трогателни и лечебни.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.