Научете децата си да казват "моля", "благодаря" и "добро утро"

Приканвайте ги към това, докато стане автоматично и осъзнаят какво всъщност е значението на тези думи
Научете децата си да казват "моля", "благодаря" и "добро утро"

Последна актуализация: 07 март, 2019

Цената на думата “благодаря”, отнасянето с уважение към другите, и използването на думата “моля”, когато ви попитат за нещо, са благородни неща, за които си струва да научите децата си.

Възможно е вие самите да сте от по-младото поколение и родителите ви вече да са ви научили да уважавате другите хора и че е необходимо да се отнасяте към тях с внимание. Сега е ваш ред да бъдете третирани по същия начин.

Възпитаването на децата с тези навици е от съществено значение. Така всеки ден те само ще дават добри примери и ще насърчават по-уважително социално поведение. Това ще направи утрешния ден по-добър за всички нас.

Вярвате или не, най-малките жестове могат да изпълнят цяла вселена с емоции. Днес ви приканваме да помислите повече за това.

Силата на думата”благодаря” е нещо, на което си струва да научите децата си

Да казвате “благодаря”, “добро утро” и “моля”, когато ви попитат за нещо е повече от само един акт на учтивост.

В действителност това е начин да накарате децата да мислят извън ограничената рамка и да се движат далеч от ранния си егоцентризъм в детството да признаят другите хора и техните нужди. Това е нещо, което трябва да се случи най-рано на около шест годишна възраст.

Нека да погледнем малко по-близо.

Моралното развитие на децата

Един от най-известните автори, когато става въпрос за моралното развитие на децата е без съмнение Лорънс Колбърг.

Той е бил известен с твърдението си, че има безброй разлики от едно дете до друго, дори и между братя и сестри, но те обикновено следват един и същи модел на развитие по отношение на информираността като уважение и признание към другите.

 • По време на ранното детство, между 2 и 5 годишна възраст, децата се ръководят само от своите награди и наказания. Те разбират, че трябва да се подчиняват на правилата, наложени върху тях, за да получат обич и да избегнат мъмрения и наказания.
 • С преминаването във втората фаза на детството започва златната ера. На възраст между 6 и 9 години индивидуалистичният егоцентризъм постепенно намалява.
 • До момента, в който са на 8 до 10 години, детето е в състояние да разбере концепцията за общото благо. Откриват, че зачитането на другите води до получаване на уважение към тях самите.
 • Обикновено на тази възраст те действат в защита на своите приятели и братя и сестри. Децата стават наясно с това, което е повече от просто самото аз като индивиди.
 • Постепенно ще пристигнат в юношеска възраст с вид на критично “самодоволство”, като започват да обръщат внимание на някои неща като неуважение или несправедливост.
децата трябва да се научат да казват благодаря

Любезности, които улесняват връзката със света

Когато някой предложи на четиригодишно дете подарък, обикновено чуваме родителите да кажат: “Какво ще кажеш?” На това детето почти неохотно или тихо отговаря: “Благодаря”.

 • Няма значение колко пъти сте го повтаряли: ще дойде време, когато не само ще стане автоматично, но ще осъзнае какво означава.
 • Когато казва “моля” за нещо в клас, може да види, че съученикът му го предлага с усмивка. На свой ред, когато каже “благодаря”, другото дете ще отговори с удоволствие и любезност.
 • Всичко това подхранва мощни връзки, които се основават на положителни емоции.
 • Преходът между благодарността към някого от принуда към спонтанно и благоразположено поведение е чудесен процес, който завинаги ще промени живота на детето.
 • Положителните жестове дават топлина, и когато се отнасяме към другите с уважение това прави нещата по-лесни.

 

думата благодаря е много важна

Силата на привързаното родителство

Без съмнение вече сте чували за термина “привързано родителство.” Това е концепция, която е била заета от авторите Уилям Сиърс и Джон Боулби.

 • Тази интересна идея подчертава необходимостта да се стимулира естествената адаптация на децата към околната среда. Насърчава се съпричастност и емоционални връзки, които ще им позволят да разберат по-добре света около тях, другите хора и себе си.
 • Привързаното родителство означава, че насърчавате здравословна привързаност между родител и дете с физическа близост, прегръдки, положителни думи и непрекъсната комуникация.
 • Положителните думи са ключови за този тип развитие.
 • Ето защо трябва да се опитате да насърчавате образованието на детето въз основа на положително подсилване. Наблягайте на необходимостта да благодари, да казва моля, да бъде търпеливо. Вие като родители трябва да спазвате подходящото време за детето да придобие този вид знание.
 • Привързано родителство твърди, че положителните емоции имат повече енергия, отколкото отрицателните. Мозъкът постоянно търси видовете стимули, които ще помогнат да се научат да оцелеят и да се адаптират по-добре.

Така че, когато детето ви се учи, че казва “добро утро”, като пита за нещата с думата “моля” и като благодари на другите осигурява положително подсилване, което никога няма да спре да го прави.

Струва си да го запомним.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Ciarrochi, J., Atkins, P. W., Hayes, L. L., Sahdra, B. K., & Parker, P. (2016). Contextual Positive Psychology: Policy Recommendations for Implementing Positive Psychology into Schools. Frontiers in Psychology7, 1561. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2016.01561
 • Pluskota A. (2014). The application of positive psychology in the practice of education. SpringerPlus3, 147. https://doi.org/10.1186/2193-1801-3-147
 • Shoshani, A., & Slone, M. (2017). Positive Education for Young Children: Effects of a Positive Psychology Intervention for Preschool Children on Subjective Well Being and Learning Behaviors. Frontiers in Psychology8, 1866. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2017.01866

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.