Целувките и прегръдките, най-доброто лекарство за вашите деца

06 Март, 2019
Отделете нужното време, за да дарите малките с тях, колкото и да сте изморени след дългия работен ден
 

Малко неща са толкова успокояващи и емоционално положителни като целувките и прегръдките.

Най-добрите спомени, най-интензивните моменти често продължават само за няколко секунди, докато прегръщате някого, когото обичате.

Силата на целувките и прегръдките за децата отива далеч отвъд физическото осезание. Това са жестове на любов, които им помагат да растат. Помагат им да развият самочувствието и сигурността, за да взаимодействат с останалата част на света.

Прегръдката е полезна, и този вид лекарство е толкова евтино, че трябва да се “прилага” всеки ден, особено на малките деца.

Прочетете и: 5 причини да не давате на децата си шоколадови шейкове

Целувките и прегръдките: лекарство за мозъка

Според статия в списание Scientific American, едно от най-притеснителните неща на домове за сираци е липсата на докосване и други емоционални жестове.

Въпреки, че децата могат да бъдат добре нахранени и обгрижвани, няма достатъчно взаимодействие за правилното развитие на мозъка за тези малки “искри”, които ще им помогнат да растат по-сигурни.

Ранното детство, важен момент

Мозъкът на новороденото е в етап, който е гладен за преживявания, стимули и емоции. С тях се изграждат нови невронни връзки, да се подобри обема и да се създадат по-силни структури в мозъка.

 • Когато стресът, страхът или несигурността са високи, някои части на мозъка ще имат по-малък размер като хипокампуса (частта, свързана с паметта и емоциите).
 • Установено е, че децата, които растат в имуносупресирана среда, лишени от обич и физически контакт, може да развият пост-травматично стресово разстройство. Също така са характерни хиперактивност, ниско самочувствие, и дори агресивно поведение.
 
 • Според проучване, публикувано в списание Development and Psychopathology, е установено, че в много румънски сиропиталища през 1980 г. бебетата са страдали от високи нива на емоционален стрес.
 • Техният стрес е причинен от тежко емоционално лишаване, което съществува в тези домове за сираци. Това води до високи нива на кортизол в кръвта, особено в мозъка.
 • Ефектът е потенциално отрицателен, ако новородените прекарват първите 8 месеца от живота си в това състояние. Ако са минали само 2 до 3 месеца, преди да са осиновени от любящо и грижовно семейство, ефектът може да бъде обратен.
 • Проучването е установило, че дете, което страда от високи нива на емоционален стрес по време на първите 8 месеца от живота си като цяло развиват много по-нисък коефициент на интелигентност. То проявява поведение на повишена тревожност.
Целувките и прегръдките са важни за всяко дете

Вижте още: Дали детето ви е психопат?

Целувките и прегръдките – комуникацията, която се разбира на всички езици

Няма нищо по-инстинктивно, мощно, и изцеляващо като прегръдката на любим човек. В случая на бебета и деца, дори е още по-важно да се правят редовно. Ето някои от причините за това:

 • Положителните жестове на обич като докосване, целувки и прегръдки спомагат за намаляване на нивата на стрес. Те също насърчават невронните връзки при кърмачета.
 • Не забравяйте обаче, че прегръдките също създават връзки.
 
 • За да се свържете с децата си, прегръщайте ги от момента, в който са много малки. Възможно е като пораснат да започнат да отхвърлят прегръдките ви. Запомнете, че трябва да ги прегръщате, за да насърчите по-силна привързаност.
 • Експертите препоръчват, че докато децата са на 4 или 5 години, трябва да ги събуждате с целувка и прегръдка. Няма нищо по-добро от започването и завършването на деня с този жест на обич.
 • Като пораснат, прегръдките могат да бъдат много терапевтични, когато децата са ядосани, изпитват страх или притеснения. Не е нужно да има конкретна причина, за да дарите една прегръдка. Но има определени ситуации, когато тя ще им донесе по-голяма сигурност.
Целувките и прегръдките са жестове за всяка възраст

Вярно е, че понякога ще се чувствате уморени. Тежката работа на родителството може да бъде стресираща, особено когато имате работа на пълно работно време.  Въпреки това много е важно никога да не пренебрегвате “емоционалната грижа” за децата си.

Детето не се нуждае само от храна, облекло и образование.

Децата имат нужда от положителни думи, вашата помощ да се справят с техните страхове и притеснения. Те имат нужда вие да сте стюардите на техния емоционален свят, като разбирате лошите им настроения и тревоги.

 

Децата са съвсем наясно кога една прегръдка или ласка е искрена, и кога ги дарявате с тях набързо в забързаното ежедневие. Отделете им времето, което заслужават.

Никакъв жест на обич не е толкова важен, като родителството. Това означава, че трябва да придобиете дарбата да изработите тези магически моменти, които ще останат вечно в съзнанието им.

А вие прегърнахте ли децата си днес? Не чакайте, докато стане късно … дори и ако вече са тийнейджъри!