Целувките и прегръдките, най-доброто лекарство за вашите деца

· 05.12.2016
Отделете нужното време, за да дарите малките с тях, колкото и да сте изморени след дългия работен ден

Малко неща са толкова успокояващи и емоционално положителни като целувките и прегръдките.

Най-добрите спомени, най-интензивните моменти често продължават само за няколко секунди, докато прегръщате някого, когото обичате.

Силата на целувките и прегръдките за децата отива далеч отвъд физическото осезание. Това са жестове на любов, които им помагат да растат. Помагат им да развият самочувствието и сигурността, за да взаимодействат с останалата част на света.

Прегръдката е полезна, и този вид лекарство е толкова евтино, че трябва да се „прилага“ всеки ден, особено на малките деца.

Целувките и прегръдките: лекарство за мозъка

Според статия в списание Scientific American, едно от най-притеснителните неща на домове за сираци е липсата на докосване и други емоционални жестове.

Въпреки, че децата могат да бъдат добре нахранени и обгрижвани, няма достатъчно взаимодействие за правилното развитие на мозъка за тези малки „искри“, които ще им помогнат да растат по-сигурни.

Ранното детство, важен момент

Мозъкът на новороденото е в етап, който е гладен за преживявания, стимули и емоции. С тях се изграждат нови невронни връзки, да се подобри обема и да се създадат по-силни структури в мозъка.

 • Когато стресът, страхът или несигурността са високи, някои части на мозъка ще имат по-малък размер като хипокампуса (частта, свързана с паметта и емоциите).
 • Установено е, че децата, които растат в имуносупресирана среда, лишени от обич и физически контакт, може да развият пост-травматично стресово разстройство. Също така са характерни хиперактивност, ниско самочувствие, и дори агресивно поведение.
 • Според проучване, публикувано в списание Development and Psychopathology, е установено, че в много румънски сиропиталища през 1980 г. бебетата са страдали от високи нива на емоционален стрес.
 • Техният стрес е причинен от тежко емоционално лишаване, което съществува в тези домове за сираци. Това води до високи нива на кортизол в кръвта, особено в мозъка.
 • Ефектът е потенциално отрицателен, ако новородените прекарват първите 8 месеца от живота си в това състояние. Ако са минали само 2 до 3 месеца, преди да са осиновени от любящо и грижовно семейство, ефектът може да бъде обратен.
 • Проучването е установило, че дете, което страда от високи нива на емоционален стрес по време на първите 8 месеца от живота си като цяло развиват много по-нисък коефициент на интелигентност. То проявява поведение на повишена тревожност.
2-bebe

Целувките и прегръдките – комуникацията, която се разбира на всички езици

Няма нищо по-инстинктивно, мощно, и изцеляващо като прегръдката на любим човек. В случая на бебета и деца, дори е още по-важно да се правят редовно. Ето някои от причините за това:

 • Положителните жестове на обич като докосване, целувки и прегръдки спомагат за намаляване на нивата на стрес. Те също насърчават невронните връзки при кърмачета.
 • Не забравяйте обаче, че прегръдките също създават връзки.
 • За да се свържете с децата си, прегръщайте ги от момента, в който са много малки. Възможно е като пораснат да започнат да отхвърлят прегръдките ви. Запомнете, че трябва да ги прегръщате, за да насърчите по-силна привързаност.
 • Експертите препоръчват, че докато децата са на 4 или 5 години, трябва да ги събуждате с целувка и прегръдка. Няма нищо по-добро от започването и завършването на деня с този жест на обич.
 • Като пораснат, прегръдките могат да бъдат много терапевтични, когато децата са ядосани, изпитват страх или притеснения. Не е нужно да има конкретна причина, за да дарите една прегръдка. Но има определени ситуации, когато тя ще им донесе по-голяма сигурност.
3-bashta-i-dete

Вярно е, че понякога ще се чувствате уморени. Тежката работа на родителството може да бъде стресираща, особено когато имате работа на пълно работно време.  Въпреки това много е важно никога да не пренебрегвате „емоционалната грижа“ за децата си.

Детето не се нуждае само от храна, облекло и образование.

Децата имат нужда от положителни думи, вашата помощ да се справят с техните страхове и притеснения. Те имат нужда вие да сте стюардите на техния емоционален свят, като разбирате лошите им настроения и тревоги.

Децата са съвсем наясно кога една прегръдка или ласка е искрена, и кога ги дарявате с тях набързо в забързаното ежедневие. Отделете им времето, което заслужават.

Никакъв жест на обич не е толкова важен, като родителството. Това означава, че трябва да придобиете дарбата да изработите тези магически моменти, които ще останат вечно в съзнанието им.

А вие прегърнахте ли децата си днес? Не чакайте, докато стане късно … дори и ако вече са тийнейджъри!