Как да направите безглутенови гранолови десертчета
Ако изпитвате непоносимост към глутен, е възможно да се насладите на здравословни и вкусни мюслени десертчета. Тази статия включва няколко различни рецепти за безглутенови гранолови десертчета, използващи определени зърна, които не съдържат глутен.
Ще ги харесате!
Рецепти за безглутенови гранолови десертчета
Няколко зърна изобщо не съдържат глутен. Те са идеални за хора, които страдат от болестта целиакия или имат непоносимост към глутен.
Глутенът е протеин, съдържащ се в повечето зърнени храни (пшеница, ечемик, ръж и т.н.). Тъй като се съдържа в повечето зърнени храни, следователно се съдържа и в брашното. Поради тази причина много хора са на погрешното мнение, че хората с непоносимост към глутен трябва да се въздържат от яденето на всякакви видове зърнени храни.
Обаче някои зърнени закуски са идеално съвместими с безглутенова диета, тъй като те не съдържат глутен. Те са:
- Ориз
- Елда
- Амарант
- Киноа
- Царевица
- Просо
- Овес
- Теф
Хората с непоносимост към глутен могат да харесат тези храни. Обаче трябва да имаме предвид, че много други храни могат да съдържат глутен или като основна съставка, или чрез замърсяване по време на обработване. Това са:
- Бира
- Макарони
- Сосове
- Разтворени бульони
Вижте също: Кои са основните видове хранителна непоносимост?
Рецепта за безглутенови гранолови десертчета
Чистият овес не съдържа глутен, така че той лесно може да бъде включен в безглутеновите диети.
Овесът е един от най-добрите варианти за безглутенови мюслени десертчета. Той е богат на зеленчукови мазнини и протеини. Също така, той има високо съдържание на витамини B и е богат на минерали като магнезий, желязо, натрий и калий.
Противоположно на популярното твърдение, овесът съдържа авенин, протеин, които много наподобява на протеина глутен, но не е глутен. Всъщност само 1% от хората, страдащи от болестта целиакия, не могат да консумират овес.
Съставки на мюслените десертчета
- 100 г овес
- 60 г орехи
- 40 г бадеми
- 50 г слънчоглед и семена от такива
- 100 г фурми
- 100 г стафиди
- 2 супени лъжици настърган кокос
- 2 супени лъжици кокосово масло
Приготвяне
- Първо, разбийте заедно ядките, бадемите и семената.
- След това в друг съд разбийте фурмите и стафидите и след това добавете ядките и семената. Това образува един вид смес.
- После, нагрейте в тенджера кокосовото масло. Щом се охлади, добавете го към смесицата и смесете всичко много добре.
- След това, разпръскайте сместа върху триъгълна формичка и покрийте всичко. Сплескайте добре с лъжицата.
- После поставете формичката в хладилника за поне един час.
- След като сте готови с приготвянето, нарежете ги на блокчета в какъвто искате размер. Безглутеновите десертчета са готови!
Друга рецепта за безглутенови десертчета
Тази рецепта ще включи безглутенови семена във вашата диета.
Съставки за безглутенови мюслени десертчета
- 150 г зърнени закуски като корнфлейкс
- 4 супени лъжици мед
- 100 г смесени семена
- 50 г малини
Приготвяне
- Първо, разбийте зърната и добавете семената.
- След това, добавете меда и смесете всичко добре.
- После, измийте малините добре и ги нарежете. След това, добавете ги към сместа от зърнена закуска, мед и семена.
- След това, разпръснете сместа, която се е образувала, върху правоъгълна формичка. После намачкайте добре сместа с лъжица.
- Поставете формичката в хладилника за половин час.
- Когато сместа се е охладила, нарежете я на правогълни кубчета от всякакъв размер.
- Накрая, насладете им се!
Сега вече знаете, че думата „зърно“ не означава непременно, че съдържа глутен. Следователно, ако имате непоносимост към глутен, все още можете да се насладите на вкусни мюслени десертчета. Тези десертчета не само са вкусни, но и ще ви дадат повече енергия и са чудесна питателна закуска!