Кои са основните видове хранителна непоносимост?

Хранителните алергии и непоносимостта към храни имат някои общи симптоми, но се различават по това, че при непоносимостта изпитвате временен дискомфорт.
Кои са основните видове хранителна непоносимост?
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Храната е основният източник на енергия за тялото. Нуждаем се от ежедневен прием на продукти от различни хранителни групи, за да си осигурим необходимите на организма ни хранителни вещества. Но много хора страдат от хранителна непоносимост, което затруднява балансираното им хранене.

Може би сте се сблъсквали с неприятни симптоми след консумацията на определени видове храна. Поради тази причина в днешната статия ще ви разкажем за основните видове хранителна непоносимост и симптомите свързани с тях.

Разликата между хранителна алергия и хранителна непоносимост

Първо трябва да подчертаем, че е важно да знаете, че има разлика между хранителна алергия и хранителна непоносимост. Работата на имунната ви система е засегната при хранителните алергии.

Докато хранителната непоносимост най-често се дължи на отсъствието на определени вещества, необходими за правилното преработване на определени храни. Но съществува и изключение от казаното: непоносимостта към глутен. Тази непоносимост е свързана с нарушаване функционирането на имунната система.

Хората с алергия към дадена храна не могат да я консумират въобще. Но, ако човек има хранителна непоносимост, той може да приеме малко количество от определената храна без проблеми.

Симптоми на хранителна непоносимост

Въпреки че някои храни могат да доведат както до алергия, така и до непоносимост, има определени сходни симптоми наблюдавани и при двете състояния. Както вече споменахме част от симптомите са имунологични, а други – не.

Най-често срещаните симптоми на хранителна алергия са:

 • Уртикария
 • Обриви
 • Подуване на устните и клепачите
 • Зачервяване на очите
 • Кашлица
 • Диария и повръщане
 • Запушване на носа
 • Затруднено дишане
 • Хипотония

При непоносимостта към храни се наблюдават сходни, по-леки симптоми. Въпреки това те са също толкова неприятни. Ето част от тях:

Обикновено алергията се появява 30-60 минути след консумацията на храната алерген като проявата й може да бъде много сериозна. От друга страна симптомите на хранителна непоносимост могат да се появят по-късно и да бъдат в много по-лека форма.

Вече се запознахте с основните разлики между хранителните алергии и непоносимостта към храни. В следващите редове ще се спрем на най-често срещаните видове хранителна непоносимост.

Лактозна непоносимост

Този вид непоносимост се дължи на неспособността на храносмилателната система да преработва лактозата, представляваща захарта в млякото.

Тази хранителна непоносимост се дължи на недостатъчното образуване на ензима лактаза. Този ензим отговаря за преработването на лактазата и за правилното й усвояване. Това състояние може да бъде временно или постоянно.

Глутенова непоносимост или цьолиакия

Глутенът е гликопротеин съдържащ се в много продукти като пшеницата, овесените ядки и ечемика. Говорим за глутенова непоносимост, когато тънките черва не могат да преработят това вещество. В резултат на това настъпва възпалителен процес в чревния тракт. Обикновено този проблем си остава за цял живот.

Важно е да подчертаем, че това е автоимунна хранителна непоносимост. Основните й симптоми са:

 • Отслабване и липса на апетит
 • Гадене и повръщане
 • Диария
 • Загуба за мускулна маса

Непоносимост към захароза

Това е непоносимост към захарта причинена от липсата на определен ензим.

При този вид хранителна непоносимост липсата на този ензим нарушава правилното усвояване на захарозата. Това води до появата на симптоми като диария, подуване на стомаха и коремна болка, както и много други.

Фруктозна малабсорция

Трябва да споменем, че фруктозата, съдържаща се в много плодове, води до появата на различни видове хранителна непоносимост.

Фруктозата е захарта съдържаща се в плодовете, някои зеленчуци и меда. Ако чревният ви тракт не може да преработва този вид захар, при вас ще се проявят типичните симптоми на хранителна непоносимост след консумацията на тези храни.

Изключително важно е да посетите специалист, ако подозирате, че страдате от хранителна непоносимост. Тя може да предизвика различни здравословни проблеми в резултат на неправилното усвояване на хранителните вещества, от които се нуждае организма ви.

В някои случаи може да се наложи назначаването на специални изследвания, за да може да се определи причината за състоянието ви. По този начин ще може да ви бъде предписано и подходящо лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Deschildre A., Lejeune S., How to cope with food allergy symptoms? Curr Opin Allergy Clin Immunol, 2018. 18(3): 234-242.
 • Farnetti S., Zocco MA., Garcovich M., Gasbarrini A., et al., J Med Food, 2014. 17 (11): 1159-64.
 • Buzas GM., Fructose and fructose intolerance. Orv Hetil, 2016. 157 (43): 1708-1716.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.