Как да нанасяте локалните кортикостероиди

Локалните кортикостероиди се използват при локализирани или общи кожни заболявания. Ефектът от действието им зависи от вида на кожата ви и лекарството, което използвате.
Как да нанасяте локалните кортикостероиди
Mariel Mendoza

Прегледано и одобрено от лекар Mariel Mendoza.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Бъдете внимателни при използването на локалните кортикостероиди за определени кожни заболявания. На първо място трябва да споменем страха от използването на тези медикаменти и от друга страна – появата на евентуални реакции, ако злоупотребите с тях.

Страхът от използването на кортикостероидите се дължи на мисленето, че дори нанасяни локално, те биха могли да имат същите странични ефекти като системните кортикостероиди.

Някои от страничните реакции при употребата на системни кортикостероиди са появата на оттоци, напълняването и рискът от появата на остеопороза. Трябва да знаете, че ако злоупотребявате с локалните кортикостероиди, могат да се появят сходни ефекти. Това е особено вярно, ако тези лекарства са с мощно действие или трябва да ги използвате върху по-големи части от тялото.

От друга страна може да развиете тахифилаксия , ако прекалите или не използвате правилно кортикостероидите. Това е така, защото когато нанасяте лекарството, то ви помага да се чувствате добре. И вие повтаряте и повтаряте това, дори вече последиците да са се появили.

Странични реакции от използването на локалните кортикостероиди

Страничните реакции от използването на локалните кортикостероиди се наблюдават най-вече по кожата, заради начина им на приложение. Най-често срещаният страничен ефект е атрофията на външния слой на кожата. По-рядко срещани странични реакции са появата на стрии, прекомерно окосмяване или акне.

Ако използвате локални кортикостероиди и не виждате подобрение, посетете веднага лекар. Той ще провери състоянието ви и може да промени лечението ви.

Използване на локалните кортикостероиди

Кои фактори влияят върху усвояването от организма на локалните кортикостероиди?

Когато използвате локални кортикостероиди трябва да запомните, че ефектът и активните им съставки зависят от редица фактори. Част от тях са:

Пропускливостта на кожата

По отношение на това как тези медикаменти попиват в кожата, има няколко важни фактора, оказващи влияние:

  • Възрастта. Кожата на децата и възрастните хора е по-пропусклива. Колкото по-пропусклива е кожата, толкова по-силно е и действието на препарата.
  • Мястото на заболяването. Различните части на тялото се лекуват и реагират по различен начин. Най-пропускливите части са лигавичните мембрани.
  • Видът на заболяването и състоянието на кожата. Когато кожата е наранена, лекарството прониква по-лесно. Но при хронични лезии, кожата загрубява. А това прави усвояването на лекарството по-трудно.

Видът на продукта

Има различни видове локални кортикостероиди. Те трябва и да изглеждат добре, което би спомогнало лечението на пациента.

Разтворите и геловете се използват обикновено за лечението на остър дерматит. Емулсиите и кремовете се прилагат при подостри лезии. А мехлемите се назначават за лечението на хронични заболявания като ксероза.

Едни и същи ли са всички локални кортикостероиди?

Всеки един лекарствен продукт съдържа различен кортикостероид и е с различна сила на действие. Лекарят ви ще прецени кое лекарство е най-доброто за вас. Освен това той ще прецени силата му действие и възможните странични реакции. Изборът на медикамент зависи от вида на пациента, местоположението на заболяването и вида на лезията.

Кортикостероидите с по-слабо действие се използват за лечението на лицеви наранявания и могат да бъдат прилагани максимум пет дена. Ако трябва да лекувате определена част от тялото, тогава ще ви бъдат назначени медикаменти със средна сила на действие, които можете да прилагате максимум десет дена.

Никога не трябва да прекъсвате лечението внезапно. Ако медикаментът не ви действа, може да се наложи да преминете от по-силно действащ към такъв с по-слабо действие. Лекарите препоръчват редуването с кремове за предотвратяване на повторна поява.

Избор на най-подходящият за вас

Когато ви се налага да използвате локални кортикостероиди е важно да изберете най-подходящия за вас, в зависимост от лечението ви. Както вече обяснихме, острите състояния се различават от хроничните, а отделните части на тялото реагират по различен начин на лечението.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Azparren, A., Servicio, A., & Farmacéuticas, D. P. (2009). Corticoides tópicos. Boletín de Información Farmacoterapéutica de Navarra.

  • Grau, P. S. (2006). Corticoides tópicos. Actualización Topical steroids. Un update. Med Cutan Iber Lat Am.

  • Casado-Verrier, B., Sanz-Canalejas, L., Gómez-Fernández, C., Pagán, B., López, M., & Casado-Jiménez, M. (2012). Síndrome de Cushing iatrogénico por corticoides tópicos en dos adultos. Medicina Cutanea Ibero-Latino-Americana. https://doi.org/10.4464/MD.2012.40.2.5012


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.