Диован: приложения и странични реакции

Диован действа като блокира ефекта на ангиотензин II, разширява кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане. В тази статия ще ви разкажем за приложенията и страничните ефекти на това лекарство.
Диован: приложения и странични реакции
Franciele Rohor de Souza

Прегледано и одобрено от фармацевт Franciele Rohor de Souza.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Диован е лекарство, чиято активна съставка е валсартан. Той принадлежи към групата на лекарствата известни като ангиотензин II-рецепторни блокери, помагащи контролирането на високото кръвно налягане. Високото кръвно затруднява работата на сърцето и артериите. Ако не бъде лекувано, то може да увреди кръвоносните съдове на мозъка, сърцето и бъбреците и да причини инсулт, инфаркт или бъбречна недостатъчност.

Диован: действие и приложения

Ангиотензин II е вещество в организма, което води до свиването на кръвоносните съдове, в резултат на което се повишава кръвното налягане. Диован действа като блокира ефекта на ангиотензин II, разширява кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане. Това лекарство, което може да бъде открито под формата на обвити таблетки, може да бъде използвано за лечението на различни заболявания:

 • Хипертония при възрастни, при деца на възраст над 6 години и юноши на възраст между 6-18 години.
 • За лечение на възрастни пациенти, получили наскоро сърдечен удар – между 12 часа до 10 дни след удара. Този медикамент спомага понижаването на риска от летален изход след сърдечен удар.
 • Възрастни пациенти със сърдечна недостатъчност. При тези пациенти лечението започва обикновено с приема на 40 mg два пъти дневно.
  Приемът на лекарства трябва да бъде предписан от лекар.

Това лекарство принадлежи към групата на лекарствата известни като ангиотензин II-рецепторни блокери.

Разбира се дозата на лекарството зависи от заболяването. В много случаи лекарите постепенно повишават дозата в продължение на няколко седмици докато се достигне максималната доза от 160 mg два пъти дневно при необходимост. Крайната доза зависи от поносимостта на всеки един болен.

Това лекарство може да бъде предписвано заедно с други медикаменти за лечение на сърдечна недостатъчност като инхибиторите на ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE)

Симптомите на сърдечна недостатъчност включват недостиг на въздух и оттичане на краката и ходилата заради задържане на течности.

Прием на валсартан с други медикаменти

Действието на валсартана може да бъде нарушено при съвместния прием с други лекарства. В тези случаи може да се наложи лекарят да промени дозата на медикаменти и да вземе други мерки. Дори може да се наложи прекъсване на лечението с други лекарства, като такива използвани за понижаване на кръвното налягане, включително диуретици, инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE) и алискирен. Освен това медицинските специалисти трябва да имат предвид приема на лекарства, повишаващи нивото на калия в кръвта, като добавки съдържащи калий и калий-съхраняващи средства.

Възможни странични реакции

Както всички лекарства и това може да доведе до появата на странични реакции, въпреки че не всеки един пациент, приемащ медикамента, може да ги получи. Някои нежелани ефекти могат да бъдат сериозни и да изискват спешна медицинска намеса. Честотата на проявата им зависи от състоянието на болния.

Хората приемащи това лекарство могат да получат симптоми на алергична реакция като:

 • Подуване на лицето, устните, езика или гърлото
 • Затруднено дишане или прегръщане.
 • Силно сърбящи обриви по кожата.
  Приемът на диован може да доведе до странични реакции.

Приемът на лекарството може да предизвика алергични реакции – например сърбеж по кожата. В такива случаи болният трябва да потърси лекарска помощ.

Ако страдате от някой от тези симптоми, спрете приема на лекарството и се свържете с лекар. Други често срещани странични ефекти са виенето на свят, понижаването на кръвното налягане и признаци на нарушена бъбречна функция.

Могат да се наблюдават и други странични ефекти. Те включват ангиоедем, внезапна загуба на съзнание, световъртеж, мускулни спазми, нарушено сърцебиене, кашлица, слабост и болка в стомаха. Страничните ефекти като виене на свят и нарушената бъбречна функция се наблюдават по-рядко при възрастни пациенти, лекувани с този медикамент за високо кръвно налягане. Срещат се по-често при възрастни със сърдечна недостатъчност или такива прекарали наскоро сърдечен удар.

Реакция при появата на странични реакции

Ако забележите появата на каквито и да е било странични реакции, потърсете консулт с лекар или фармацевт. Съобщавайки им за тези симптоми, ще помогнете за събирането на информация за безопасността при приема на диован. За оптимален резултат и за намаляване риска от появата на странични реакции, винаги трябва да приемате лекарството точно както е предписано от лекаря ви.

Препоръчваме ви да прочетете и: Лечебни растения при хипертония

Заключение

Проучванията показват, че приемът на валсартан в дози от 160 mg до 360 mg води до по-ефективно контролиране на високото кръвно налягане в сравнение с други медикаменти от същата група. Въпреки това трябва да посетите лекар, който да прецени дали това е най-подходящото лекарство за вас.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Ripley, T. L. (2005). Valsartan in chronic heart failure. Annals of Pharmacotherapy. https://doi.org/10.1345/aph.1E327
 • Zakirova, A. N., & Zakirova, N. E. (1999). Diovan efficacy and tolerance in mild and moderate hypertension. Terapevticheskii Arkhiv.
 • Mahony, C. (2013). Second study on valsartan is threatened with retraction over alleged data manipulation. BMJ (Clinical Research Ed.). https://doi.org/10.1136/bmj.f4920
 • Huang QF, Li Y, Wang JG. Overview of clinical use and side effect profile of valsartan in Chinese hypertensive patients. Drug Des Devel Ther. 2013;8:79–86. Published 2013 Dec 30. doi:10.2147/DDDT.S38617

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.