13 признака на лицето показващи здравословен проблем

08.11.2019

Дори да не знаете това, много често тялото ви изпраща съобщения, че нещо с него не е наред, показвайки това с лицето ви. Тялото ви иска да направите нещо по въпроса, защото може да се касае за здравословен проблем.

Погледнете се в огледалото и обърнете внимание на признаците, за които ще ви разкажем в следващите редове. Както казваме: „Лицето е огледало на душата“. Но освен това отразява и здравословното ни състояние. Лицето ви е един от най-добрите индикатори показващи наличието на здравословен проблем.

1.Торбички и тъмни кръгове под очите

Най-често торбичките под очите са генетично заложени. Но, ако се появяват след като сте се наспали и ви придават уморен или болен вид, тогава може да се касае за някакъв здравословен проблем. Сред възможните причини за появата на тъмните кръгове и торбички са:

2.Петна или акне по челотоАкнето може да е признак за здравословен проблем.

Появата на слабо изразено акне може да се дължи на храносмилателни проблеми, свързани с консумацията на мазни храни. Ако става въпрос за това ви съветваме да промените хранителните си навици.

Прочетете и: Домашни средства срещу акне

3.Зачервен нос: признаци на лицето показващи наличието на здравословен проблем

Ако забележите, че носът ви е зачервен повече от обичайното, трябва да знаете, че в тази част се намират много кръвоносни съдове. Ако част от тях не функционират добре, то и цветът на носа се променя.

Посетете лекар възможно най-скоро, за да бъдете прегледани. Може да се касае за здравословен проблем изискващ сериозна лекарска намеса, а може просто да е алергия или настинка.

4.Прежълтяване на кожата и очите

Причината за това е неправилно функциониране на черния дроб. Черният дроб се затруднява от натрупването на отпадъци в тялото и може да доведе до възпаление и други усложнения.

Отидете на лекар възможно най-бързо, за да може да бъде направен преглед на панкреаса, черния дроб и жлъчката и да се изключат заболявания като хепатит, мононуклеоза и т.н.

5.Нови бенки и рождени петнаПоявата на нови бенки може да е признак за здравословен проблем.

Ако сте прекарали часове под слънцето, по кожата ви могат да се появят петна. Ако и при вас е така, трябва да ограничите излагането си на слънце и да използвате редовно слънцезащитни продукти. Ако забележите нетипични промени в бенките или рождените си петна след  като сте били под слънчевите лъчи, най-добре посетете лекар.

6.Пеперудовиден обрив по лицето

Става въпрос за обширен, зачервен обрив по лицето, който може да бъде причинен от редица фактори:

  • Консумацията на прекалено много сладки храни
  • Алергия
  • Рязка промяна в температурата

Обикновено обривът изчезва от само себе си, но понякога зависи и от други симптоми, тъй като нерядко е съпроводен с висока температура или болка в ставите.

7.Белеща се кожа около устата и носа

Този признак говори за недостига на витамини A, B, С и E. Освен това можете да забележите и появата на интензивен косопад, чупещи се нокти и обща отпадналост. Първото нещо, което можете да направите е да регулирате начина си на хранене като включите в менюто си храни богати на споменатите витамини.

8.Обрив в назолабиалната областХерпесите са появяват при дълго стоене на слънце.

Ако забележите появата на обрив на специфични места като устните или носа, това най-вероятно е свързано с определен вид херпеси. Няма нищо тревожно, тъй като обикновено те минават от само себе си. Въпреки това използването на подходящ мехлем не е лоша идея.

9.Напукани устни

Ако устните ви са напукани и сухи трябва да пиете много вода. Използването на балсам за устни ще облекчи проблема ви. Напукването може да се дължи на дехидратация, излагане на слънце или алергия.

10.Силно лицево окосмяване

Този признак също е генетично обусловен. Но не изключва и вероятността от хормонални промени дължащи се на синдрома на поликистозните яйчници (СПЯ). Затова ви съветваме и да посетите гинеколога си.

Препоръчваме ви да прочетете и: Природно лечение на окосмяването

11.Хиперпигментация по лицетоХиперпигментацията по лицето може да е признак за здравословен проблем.

Този признак обикновено се появява през бременността при много жени. Най-често се наблюдава по бузите и носа. Познат е като вид хиперпигментация – тъмни петна или мелазма.

12.Тънки вежди или редки мигли

Без видима причина— например операция или химиотерапия— внезапно забелязвате, че веждите или миглите ви изтъняват. Не пренебрегвайте проблема, тъй като може да се касае за заболяване на щитовидната жлеза. Съветваме ви да си направите кръвни изследвания и да посетите лекар.

13.Акне и обрив или петна по брадичката

Брадичката ви директно е свързана с нивата на хормоните. Затова факторите водещи до появата на акне или обрив могат да бъдат и:

  • Хормонален дисбаланс
  • Недостиг на сън
  • Стрес

Опитайте се да се храните здравословно като включите зеленчуци към ежедневното си меню и преразгледайте начина си на живот.