Може ли да премахнете стриите?

Прекомерното разтягане на кожата може да доведе до появата на петна, линии или ивици, обикновено розови или лилави на цвят. Това явление се нарича стрии.
Може ли да премахнете стриите?

Последна актуализация: 25 януари, 2019

Прекомерното разтягане на кожата може да доведе до появата на петна, линии или ивици, обикновено розови или лилави на цвят. Това явление се нарича стрии. Когато стриите се появяват за първи път, те са с  доста интензивен цвят, но избледняват с течение на времето. Въпреки това, сигурно искате да премахнете стриите, за да се чувствате по-добре. Продължавайте да четете, за да разберете какви са средствата за това.

Въпреки че избледняват, текстурата и характеристиките на стрии не избледняват и не се махат сами. Стриите се появяват често на мускулите, бедрата, ръцете (обикновено около мишницата), корема, гърдите.

Имайте предвид все пак, че стриите са безобидни и безвредни и не изискват лекарска намеса.

Причини

Преди да се опитвате да премахнете стриите, първата стъпка е да се определи какво ги причинява:

  • Бременност
  • Бързо покачване или загуба на тегло
  • Продължителната употреба на кортикостероиди
  • Бърз растеж, особено по време на тийнейджърските години
  • Увеличение на мускулна маса, особено в ръцете и краката
  • Генетични заболявания, като синдром на Марфан или Ехлер-Данлос синдром
  • Продължителната употреба на стероиди

Лечение

Нека да разгледаме най-напред начините, по които могат да се лекуват стриите. Сравнително нови стрии могат да бъдат лекувани с третиноин крем, който помага на възстановяването на колагена и може да ви помогне да запазите кожата си здрава. Но този крем може да се използва само в първите шест седмици от момента, след който  вашите стрии са се развили.

Ако сте бременна, не използвайте тази опция, защото ефектите на  третиноин върху плода са все още неизвестни.

Можете да премахнете стриите и с лазерна терапия

Пулсовата лазерна терапия

Насърчава колагена и еластина да се увеличат и може да помогне да премахнете  стриите, когато те все още са сравнително нови. Тези с висок интензитет на светлина пулсиращи процедури не засягат повечето външни слоеве на кожата, а по-скоро да причинят умишлено и контролирано увреждане на хромофорите, разположени в дермата.

Това са вариантите за стари стрии

Микродермабразиото съживява кожата нежно, като я взривява с малки кристали и прави копие за безопасност. Това засяга само най-външния слой на кожата и спомага за растежа на нови слоеве на кожата.

Ексимерните лазери насърчават развитието на меланин в участъка на приложението и помогат за балансиране на цвета.

Един вид терапия, която работи за стари и нови стрии е химическата ексфолиация с гликолова киселина. Първо, лекарят ще почисти мястото, което ще се лекува и след това се прилага химически разтвор, който умишлено ще навреди на кожата, което спомага за нейната регенерация.

Опитайте да премахнете стриите с  различни кремове

Какаово масло, масло от шеа и витамин Е, които може да се използват у дома, за да ви помогнат. Кремовете ще запазят кожата ви мазна и може също така да ускорят избледняването на цвета. Някои хора казват, че получават най-добри резултати от тях, докато други виждат малка или никаква промяна.

Други често срещани продукти за локално лечение включват рициново масло, зехтин, плодови киселини, морски водорасли, и други лекарствени растения.

Можете да намалите стриите с кремове или с помощта на други продукти и/или лечения, можете дори да стигнете много близо до това за  отстраняването им с операция. За съжаление, нищо не е способно да  премахне изцяло стриите.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.