Как да намалим мазнините по бедрата и корема

Въртете обръч всеки ден между 10 и 15 минути и скоро ще забележите удивителни резултати.
Как да намалим мазнините по бедрата и корема

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Някои части на тялото са по-трудни за изгаряне на мазнините от други, а днес ще говорим за това, как да се насочим конкретно към бедрата и корема. Така че, ако искате да сте здрави и без мазнини в тези области, трябва да сте готови да инвестирате много време, усилия и упражнения.

На първо място, започнете да спазвате балансирана диета, която е допълнена от ежедневни рутинни упражнения, тъй като нито едното, само по себе си, няма да даде резултатите, които искате. Препоръчваме да консумирате храни, които съдържат витамин С и антиоксиданти – плодове, боб, зелен чай, като същевременно максимално избягвате мазни храни. В допълнение към това, ще споделим някои съвети, които можете да добавите в ежедневието за ефикасно намаляване на мазнините, задържащи се по бедрата и корема.

Бягане, ходене и колоездене

Ходене за намаляване мазнините по бедрата и корема

Тези 3 упражнения не са просто полезни за тялото, те също помагат и за изчистване на ума и намаляване на стреса. Като работим върху краката, помагаме и на бедрата. Ето защо разходката всеки ден, най-малко от вкъщи до работа, или карането на колело със семейството може да помогне за намаляване на мазнините в тези трудни области.

Упражнявайте другите части на тялото

Не правете грешката да мислите, че за да намалите коремните мазнини, единственото, което трябва да правите, са коремни упражнения. Всички мускулни групи трябва да бъдат ангажирани в загубата на мазнини, защото метаболизмът бързо превръща храната, която консумирате, в хранителни вещества, за цялото тяло.

Практикувайте йога

Практикувайте йога за намаляване мазнините по бедрата и корема

Подобно на тичането, ходенето и колоезденето, йогата свързва ума и тялото. Дава по-голямо усещане на спокойствие и уют, укрепва мускулите, подобрява стойката и кара тялото да изглежда по-балансирано и женствено.

Кажете “Сбогом” на захарта

Избягвайте максимално консумацията на храни и напитки, които са с високо съдържание на захар . Освен че е вредна за цялостното здраве, така добавяте повече мазнини в бедрата и корема.

Избягвайте “магически” хапчета и кремове

В момента на пазара съществуват много помощни средства за отслабване и някои могат да бъдат от полза, докато други – не. Трябва да сте наясно, че тези продукти,  сами по себе, си няма да свършат чудеса, за да отслабнете и да се отървете от мазнините. Единственият наистина ефикасен начин за постигане на това е да подобрите диетата и да правите редовно физически упражнения.

Основни упражнения, които да направите част от ежедневието

Балансиране

Докато сте в изправена позиция, поставете краката под раменете, сгънете коленете, и докоснете земята с ръце. Изправете се бавно, като прехвърлите цялата тежест върху левия крак, докато сгъвате дясното коляно и докосвате с ръка десния пищял. Задръжте в тази поза в продължение на няколко минути, върнете се в изходна позиция и направете същото, като прехвърляте тежестта на другия крак. Повторете най-малко 20 пъти.

Повдигания на краката

Повдигане на краката за намаляване мазнините по бедрата и корема

С опрени ръце и колене на пода повдигнете единия крак зад вас и го разтегнете толкова далеч, колкото можете, като задържате в права линия с торса. Подпирайте се само върху ръцете, като поддържате тялото изпънато и стегнато. Останете в тази поза, колкото да може да задържите. Върнете се в начална позиция, починете няколко секунди и направете същото движение с другия крак.

Кръгове с крака

Легнете по гръб на пода и повдигнете единия крак, за да опишете кръгове във въздуха. Дръжте крака изправен и го движете бавно и внимателно – най-напред в едната посока, след това в обратната. Правете това в продължение на 30 секунди, починете няколко и след това сменете крака.

Обръч

Опитайте да задържите обръча около кръста за 10 до 15 минути.

Освен че е забавна игра, обръчът може да помогне да упражнявате бедрата. Опитайте да задържите обръча около кръста за 10 до 15 минути. Правете това всеки ден, за да увеличите гъвкавостта и да постигнете максимални резултати.

Ножици

Легнете на пода по гръб, вдигнете краката под ъгъл от 90° и докато ги задържате протегнати. Вдигнете единия крак по-високо от другия, след това сменете с другия крак. Направете това най-малко 50 пъти.

Струва си да припомним, че дори и ако искате да се насочите към мазнините по бедрата и корема, също трябва да упражнявате всяка част от тялото, като краката, седалищните мускули, ръцете.

Надяваме се че сте харесали тези препоръки за подобряване на диетата и за създаване на ежедневна практика от упражнения. Практикувайте спорта, който ви харесва – било то плуване, баскетбол, тенис… Това е, от което тялото се нуждае – не само за да изглеждате добре, но и за да гарантира, че всеки един от органите на тялото функционира правилно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Wilcezk MM., Olszewski R., Krupienicz A., Trans fatty acids and cardiovascular disease: urgent need for legislation. Cardiology, 2017. 138 (4): 254-258.
  • Swift DL., McGee JE., Earnest CP., Carlisle E., et al., The effects of exercise and physical activity on weight loss and maintenance. Prog Cardiovascu Dis, 2018. 61 (2): 206-213.
  • Rynders CA., Thomas EA., Zaman A., Pan Z., et al., Effectiveness of intermittent fasting and time restricted feeding compared to continuous energy restriction for weight loss. Nutrients, 2019.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.