Рафинираната захар: храна, която подхранва рака

Лишаването на туморните клетки от глюкоза провокира тяхната смърт.
Рафинираната захар: храна, която подхранва рака

Последна актуализация: 19 февруари, 2019

Съществуват много фактори, които допринасят за проявата или отсъствието на различните типове рак. Едно нещо обаче е общо за всички тях и това е “горивото” им. От няколко десетилетия насам изследователи са фокусирали вниманието си върху установяването на връзката между храненето и рака. Те са стигнали до заключението, че някои храни повишават риска от заболяването от рак. Сред основните храни, свързани с това заболяване, е рафинираната захар. Лошата новина е, че в наши дни тя е навсякъде около нас. Хората я консумират ежедневно заради неустоимия й сладък вкус.

Рафинираната захар – канцерогенната храна

Според изследователи от Сан Франциско рафинираната захар представлява огромен риск за здравето – толкова огромен, че би трябвало да се обяви за токсична, подобно на алкохола и тютюна. Няколко проучвания установиха, че честата консумация на захар е отговорна за смъртта на над 35 милиона души от цял свят всяка година. Това се дължи на пряката връзка на захарта със сериозно заболяване като диабета. Освен това консумацията й обяснява проявата на различни хронични заболявания, както и развитието на рак.

Рафинираната захар: храна, която подхранва рака

Сред вредните ефекти на консумацията на захар са: диабет, метаболитен синдром, хипергликемия и хипогликемия, гастроезофагеален рефлукс и сърдечни заболявания. Тя продължава да бъде обект на многобройни изследвания и експерименти. През годините много от тях доказаха, че съществува силна връзка между развитието на рака и консумацията на захар.

Връзка между рака и рафинираната захар

Конвенционалната медицина винаги е подценявала идеята, че съществува връзка между консумацията на определени храни и развитието на рак. Причина за това е,че досега не са били откривани валидни модели, които да поддържат тази теза. Въпреки това дебатът по темата продължава. Много са учените, лекарите и практикуващите алтернативна медицина, които поддържат едно мнение – съществува ефикасен, безопасен и икономичен начин за лечение на рак. Той се изразява в отстраняването на продуктите, които захранват туморите и канцерогенните клетки. Такъв продукт е глюкозата. Тази терапевтична стратегия е насочена към “омаломощаването” на туморите чрез промяна на хранителното меню на пациента. Това е ключът към победата над рака.  

Една от първите изследователски групи, която установява, че захарта захранва рака, работи в Юта. В изследване, публикувано в научното списание Proceedings, учените от групата заявяват, че медицинската общност е наясно още от 1923 г., че туморните клетки се нуждаят от повече глюкоза от нормалните клетки.

Резултати от изследванията

Изследването показва ясно как протича този процес и как пациентът може да регулира консумацията на захар като средство за контрол на растежа на туморите.

туморните клетки се нуждаят от повече глюкоза от нормалните клетки

От друга страна, изследване, дело на д-р Т. Г. (Dr. Thomas Graeber) и неговите колеги, публикувано през 2012 г. в списание Molecular Systems Biology, сочи, че лишаването на раковите клетки от глюкоза провокира тяхната смърт.

Консумацията на рафинирана захар се свързва с рак. В допълнение към това, че представлява една от причините за появата на заболяването, тя подхранва клетките му, щом пациентът заболее. Тези открития категорично трябва да бъдат взети предвид при избора на лечение на рак, тъй като притежават потенциала да подпомогнат постигането на по-добри резултати. В момента, в който раковите клетки се появят в тялото на човек, те започват да се нуждаят от редовни доставки от глюкоза, за да продължат да се развиват.

Всеки един от нас може да направи нужното, за да се предпази от рак. Захарта е един от факторите, допринасящи за развитието на това заболяване. Макар да е ясно, че храненето не е единствената причина, водеща до появата му, то със сигурност играе значителна роля.

Разумно е да си даваме сметка за нещата, които правим

Понякога те вредят на тялото и това не бива да убягва от вниманието ни. Желателно е да редуцираме консумацията на канцерогенни храни, каквата е и рафинираната захар. Спомнете си, че захарта присъства в състава на много храни, които консумираме ежедневно: кексове, бонбони, бисквити, десерти, зърнени, хлябове, сосове и много други.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.