Опитайте тези 4-минутни японски упражнения за перфектни коремни мускули

Тъй като упражненията са едва 4 минути, то те наистина са натоварващи. Ако не тренирате редовно, започнете постепенно, за да не си навредите.
Опитайте тези 4-минутни японски упражнения за перфектни коремни мускули
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 11 август, 2023

Всички искаме бърза и лесна тренировка за оформяне на перфектни коремни мускули и красива фигура.

За да имате плосък стомах, трябва да се храните здравословно и да бъдете търпеливи и постоянни.

Не е необходимо да посещавате фитнеса или да имате скъпа екипировка, за да правите полезни и ефикасни упражнения за коремни мускули. Колкото и странно да звучи, в действителност ви трябват само четири минути  и свободно пространство, където да правите упражненията.

Звучи прекалено добре, за да е истина? Мислите си, че най-новият фитнес гуру се опитва да рекламира супер техниките си? Е, не е така.

Искаме да ви разкажем за техника, разработена от японски изследовател, по-известна като протоколът Табата.

Сигурни сме, че ще ви е интересно и полезно.

Протоколът Табата: кратка, но интензивна физическа тренировка

коремни упражнения

Изуми Табата е японски учен и известна личност в средите на спортната медицина.

Проучването му през 90-те години на миналия век доказва, че най-добрият начин да отслабнете и оформите мускулите си, е чрез комбинация от аеробни и анаеробни упражнения.

 • Той създава специфична система от упражнения, наречена протоколът Табата. Използва се успешно във фитнес залите и дори атлетите, участвали в олимпиади, тренират по този метод, за да постигнат прогрес и резултати.
 • В последните няколко години този метод бе напълно забравен. Но Universal Pictures се обръщат с молба към създателя на упражненията да им разреши заснемането на поредица от DVD филми, с които да представят метода на широката публика.

Протоколът Табата стъпва на следните основни идеи:

 • Най-вече искаме да запазим сърдечния ритъм постоянен чрез комбинирането на аеробни и анаеробни упражнения.
 • Нивото на метаболизъм при анаеробните упражнения кара мускулите да чувстват нужда от повече енергия, която дишането би им осигурило, което означава, че ще изгорите повече мазнини.
 • Идеята е да правите тези упражнения с голямо натоварване за кратък период от време. Това означава, че трябва да сте много внимателни, за да не се нараните.

Ако не сте свикнали на упражнения с голямо натоварване, най-добре посетете фитнеса за съвет от професионален треньор .

Но пък не е нужно да посещавате фитнеса, за да правите упражненията от протокола Табата за перфектни коремни мускули. Можете да тренирате у дома, на място, подходящо за физическите ви потребности.

Как да оформите перфектно коремните си мускули с тази японска техника

Всички добри атлети знаят, че кратките упражнения с голямо натоварване подобряват сърдечно-съдовата дейност. Ако покажете постоянство, само след два месеца ще видите значителни резултати.

Не забравяйте: трябва да сте постоянни и никога не преминавайте границите на физическите си възможности . Ако сте прекалено уморени или замаяни, си починете.

За тези лесни упражнения са ви необходими четири минути. Изключително лесно и приятно е.

Нека ви разкажем как да ги правите.

1. Започнете със загрявка

Никога не започвайте тренировка с голямо натоварване, без да сте загряли предварително. Скачайте на място няколко секунди или правете леки разтягания с краката и ханша.

По този начин ще избегнете травми като разтягане на гърба или претоварване на краката.

2. Свийте коремните мускули

Скоро ще разберете, че тези упражнения изискват много усилия.

 • След загрявката, легнете на пода по гръб и повдигнете краката си на около 90 см.
 • Поставете ръцете си под главата и повдигнете тялото си.
 • Опитайте да останете в тази позиция 20 секунди.
коремни мускули

3. Леки подскоци

Внимавайте много, докато правите това упражнение. То не е подходящо при проблеми с гърба.

 • Застанете прави с прибрани колена.
 • Клекнете и подскочете.
 • Приземете се с разделени ходила и извити крака.
 • От тази позиция подскочете отново на място със събрани колена.
 • Повтаряйте в продължение на 20 секунди.
коремни мускули

4. Лицеви опори със свиване на краката

Класическо, страхотно упражнение: лицевите опори! За да стегнете още повече корема, протоколът Табата ви предлага да правите и следното:

 • Докато се навеждате към пода като се подпирате на ръцете си, свийте коляното си към гръдния кош и задръжте в тази позиция 10 секунди.
 • Повторете и с другия крак
упражнения за корем

5. За стегнати коремни мускули

Последното упражнение е много лесно.

 • Легнете по гръб и поставете ръцете си в страни.
 • Свийте тялото и доближете колената си до гърдите.
 • Повторете упражнението колкото можете повече пъти в продължение на 20 секунди.
коремни мускули

Упражненията са лесни, но изискват бързина и сила.

В идеалния случай, трябва да правите серии от тези упражнения в продължение на четири минути на подходящо място, без да спирате.

Пускайте си музика и правете упражненията всеки ден, като се съобразявате с възможностите на тялото си. След няколко седмици коремните мускули и стомахът ви ще бъдат по-стегнати и тонизирани.

Готови ли сте?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Tabata, I., Nishimura, K., Kouzaki, M., Hirai, Y., Ogita, F., Miyachi, M., & Yamamoto, K. (1996). Effects of moderate-intensity endurance and high-intensity intermittent training on anaerobic capacity and VO(2max). Medicine and Science in Sports and Exercise. https://doi.org/10.1097/00005768-199610000-00018
 • Viana, R. B., de Lira, C. A. B., Naves, J. P. A., Coswig, V. S., Del Vecchio, F. B., & Gentil, P. (2018). Tabata protocol: A review of its application, variations and outcomes. Clinical Physiology and Functional Imaging. https://doi.org/10.1111/cpf.12513

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.