Стресът уврежда най-много тези органи

Излишеството от кортизол може да повлияе негативно върху фронталния кортекс на мозъка, който е отговорен за взимането на решения и паметта
Стресът уврежда най-много тези органи

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Стресът представлява физическо и емоционално чувство на напрежение, което възниква, когато тялото реагира на различни ситуации или емоции, обикновено провокирани от смущение, гняв или нервност.

До известна степен стресът може да бъде определен като положително нещо, тъй като представлява естествена реакция на човешкото тяло, която му помага да избегне опасност или риск.

Проблемът е, че в наши дни много хора са изложени на високи дози стрес в определени периоди от живота си. Това може да доведе до сериозни проблеми за тяхното физическо и емоционално здраве.

Съвременният начин на живот, който е изключително забързан и задължаващ.  През последните години броят на хората, които са изключително стресирани, е нараснал съществено. А колкото повече един човек се чувства стресиран, толкова по-трудно му е да се справи с проблемите си.

Най-тревожният аспект от всички е, че повечето хора, които страдат от стрес, не вземат никакви мерки за редуцирането му. Като резултат това се отразява сериозно на здравето им.

Скорошно изследване на Американската психологична асоциация (АПА) сочи, че 40% от възрастните, които са изложени на стрес, имат проблеми със съня.

A знаете ли, че стресът всъщност е свързан с промяна на функциите на определени органи в човешкото тяло? Погледнато от този ъгъл, стресът е способен да понижи качеството на живот.

За да ви дадем по-добра картина на ситуацията и как стресът влияе върху живота на всеки един от нас, днес ще разгледаме кои са най-засегнатите от стреса органи. Те пряко се повлияват от ежедневния стрес, когато не предприемаме никакви мерки за ограничаването му.

Стресът вреди на кожата

Стресът вреди на кожата

Стресът провокира определени възпаления в тялото, които водят до блокирането на порите на кожата. Като резултат кожата става зачервена и раздразнена, по лицето се натрупва повече себум.

Резултатът е познат – стресът е една от главните причини за акне.

Бели дробове

Функцията на белите дробове може да бъде отслабена от стреса чрез влошаването на реакцията на имунната система спрямо някои външни фактори.

Изследване, проведено в Университета в Сао Паоло, Бразилия, сочи, че може да има връзка между астмата и стреса. Като резултат настъпва влошаване на функцията на белите дробове.

Сърце

Продължителното напрежение, провокирано от високи дози стрес, може да повиши нивото на холестерола, кръвното налягане и количеството на триглицеридите в кръвообращението.

В статия, публикувана от Националната библиотека по медицина, пише, че хората, които страдат от хроничен стрес, изпитват проблеми със сърдечния ритъм.

Стресът вреди на очите

Стресът вреди на очите

Изследване сочи, че излагането на прекалено много физически и емоционален стрес може да провокира трептене около очите, тъй като провокира съкращаване на малките мускули в тази зона, чиято функция е свързана с повдигане и сваляне на клепачите.

В допълнение към това, стресът е свързан с възпаление на очите и замъглено виждане.

Черен дроб

Натрупването на хормоните на стреса може да повлияе негативно върху клетките, които произвежда черния дроб. Тяхната функция е да предпазват този важен орган от заболяване.

Мозък

Стресът се отразява и върху мозъка, тъй като повлиява върху производството на добре познат хормон – кортизола. Излишеството от кортизол може да повлияе негативно върху фронталния кортекс на мозъка, който е отговорен за взимането на решения и паметта.

Стресът вреди на бъбреците

Стресът вреди на бъбреците

Когато нивата на кортизола са повишени заради стрес, започват да страдат и бъбреците. Те отделят фосфат, който провокира мускулна слабост, проблеми с костите и др.

Черва

Здравето на червата е пряко свързано с цялостното здравословно състояние. Затова е много важно да се грижите за дебелото черво и храносмилателната система.

Когато сте стресирани, това се отразява върху дебелото черво. Налице са газове, коремни болки и възпаление.

Как да се справите с високите дози стрес?

Стресът - как да се справите с него

За да се справите със стреса, който е неизменна част от ежедневния живот, обмислете дали да не започнете да следвате няколко прости препоръки. Те подпомагат процеса на борба със стреса и го елиминират, предпазвайки тялото от разболяване.

Ако сте един от хилядите хора, които са загрижени за изпълнения си със стрес живот, опитайте се да спазвате тези препоръки:

  • Практикувайте релаксиращи техники, например йога, танци, плуване, ароматерапия и т.н.
  • Тренирайте по малко всеки ден.
  • Планирайте ежедневния план със задачи така, че да разполагате с достатъчно време за изпълнението им.
  • Правете почивки по време на работа, за да изпълните няколко разтягащи упражнения и да подишате свеж въздух.
  • Отделяйте време, в което да се поглезите и да правите неща, които ви изпълват с удовлетворение.
  • Стойте далеч от негативни хора.
  • Направете позитивни промени в хранителното меню.
  • Повишете приема на вода.

Избягвайте вредните навици – тютюнопушене, неумерена консумация на алкохол и др.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.