Оползотворете лесно остатъците от сапун

Не изхвърляйте остатъците от сапун у дома. Напротив – можете лесно да ги рециклирате и да си направите нов сапун, в който цялото ви семейство ще се влюби.
Оползотворете лесно остатъците от сапун

Написано от Virginia Martínez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Използвате сапун, за да си миете ръцете в банята, нали? Но с течение на времето той намалява и намалява. Докато накрая вече не става за миене. Тогава повечето от нас решават да го изхвърлят и да го заменят с нов. А знаехте ли, че можете да рециклирате остатъците от сапун?

В следващите редове ще ви разкажем как!

Оползотворете лесно остатъците от сапун

Независимо дали ги изхвърляте или ги трупате в някой ъгъл на банята, можете да се възползвате и да оползотворите остатъците от сапун. Можете да ги превърнете в нов сапун или душ гел.

Затова в тази статия ще ви опишем два начина за оползотворяване на остатъците от сапун. Те са много лесни и приятни начини за рециклиране. Със сигурност ще ви харесат!

Нов сапун

Направете си сами нов сапун от остатъците от сапун у дома.

Процесът е много лесен и бързо ще се сдобиете с нов сапун.

 1. Първо трябва да съберете достатъчно количество остатъци от сапун и да ги поставите в голям стъклен буркан.
 2. Добавете в буркана крем по избор. Например овлажняващ продукт като лосион за тяло или нещо друго. Не е необходимо да прибавяте много от продукта.
 3. Поставете буркана със сапуните и овлажнителя на водна баня. Запомнете – не трябва да затваряте буркана напълно докато сапунът се топи. Трябва постоянно да бъркате, за да смесите всички парчета и за да не се образуват бучки.
 4. Вземете формичка. Най-добре е да използвате силиконова такава с форма и големина по ваш избор.
 5. Изсипете внимателно сапуна във формичката. Сместа ще бъде много гореща докато я прехвърляте. Използвайте специални термоустойчиви ръкавици, за да не се изгорите.
 6. И накрая – изчакайте няколко часа докато сапунът се охлади. Ще имате нов сапун в любимите ви цветове и аромати.

Течен сапун от остатъци от сапун

Домашен течен сапун

Сега ще ви покажем как да си приготвите течен сапун. А можете да си направите и душ гел. Въпреки че процесът е малко по-сложен, въобще не е труден. Внимание!

 1. Първо трябва да проверите колко остатъци от сапун имате. Така ще прецените колко вода ще ви бъде необходима за получаването на течен сапун или гел с подходящата правилна текстура.
 2. За целта настържете остатъците от сапун колкото можете по-ситно.
 3. Претеглете настъргания сапун. На 40 грама сапун трябва да добавите 4 чаши вода.
 4. След като установите необходимото количество вода, трябва да я загреете. Когато започне да ври, добавете сапуна и намалете котлона.
 5. Целта е сапунът да се стопи и да се смеси с водата, без да се образуват бучки. Ето защо температурата не трябва да бъде много висока. Най-добре е да работите на слаб огън, въпреки че ще ви отнеме повече време.
 6. Когато сместа стане хомогенна я оставете да се охлади.
 7. Докато изстива ще забележите, че сместа се сгъстява и придобива консистенцията на гел.
 8. Когато напълно изстине, пресипете сместа в шише или диспенсър по ваш избор.
 9. Преди да затворите съда трябва да разбъркате сапуна с лъжица или пръчка.
 10. Затворете съда и използвайте получената смес като течен сапун или душ гел.

Препоръчваме ви да прочетете и: 10 причини да взимаме студен душ

Готови сте – остатъците от сапун са оползотворени!

Както видяхте оползотворяването на остатъците от сапун не е трудно. Просто трябва да следвате определени стъпки, за да си приготвите нов сапун. А ако искате можете да си направите течен сапун или нов душ гел.

Искаме да добавим, че колкото по-различни са парченцата сапун (на цвят и аромат), толкова по-оригинален и уникален резултат ще получите. А вече имате и страхотна идея за рециклиране. Така няма да се налага да изхвърляте или трупате остатъците от сапун.

Може да ви заинтересува ...
Как да си приготвите натурален сапун с магданоз против акне и петна по лицето
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Как да си приготвите натурален сапун с магданоз против акне и петна по лицето

Страдате ли от акне и петна по лицето? Опитайте се да приготвите и използвате този страхотен натурален сапун с магданоз. Наистина ще ви помогне!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.