Оползотворете лесно остатъците от сапун

Не изхвърляйте остатъците от сапун у дома. Напротив – можете лесно да ги рециклирате и да си направите нов сапун, в който цялото ви семейство ще се влюби.
Оползотворете лесно остатъците от сапун

Написано от Virginia Martínez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Използвате сапун, за да си миете ръцете в банята, нали? Но с течение на времето той намалява и намалява. Докато накрая вече не става за миене. Тогава повечето от нас решават да го изхвърлят и да го заменят с нов. А знаехте ли, че можете да рециклирате остатъците от сапун?

В следващите редове ще ви разкажем как!

Оползотворете лесно остатъците от сапун

Независимо дали ги изхвърляте или ги трупате в някой ъгъл на банята, можете да се възползвате и да оползотворите остатъците от сапун. Можете да ги превърнете в нов сапун или душ гел.

Затова в тази статия ще ви опишем два начина за оползотворяване на остатъците от сапун. Те са много лесни и приятни начини за рециклиране. Със сигурност ще ви харесат!

Нов сапун

Направете си сами нов сапун от остатъците от сапун у дома.

Процесът е много лесен и бързо ще се сдобиете с нов сапун.

 1. Първо трябва да съберете достатъчно количество остатъци от сапун и да ги поставите в голям стъклен буркан.
 2. Добавете в буркана крем по избор. Например овлажняващ продукт като лосион за тяло или нещо друго. Не е необходимо да прибавяте много от продукта.
 3. Поставете буркана със сапуните и овлажнителя на водна баня. Запомнете – не трябва да затваряте буркана напълно докато сапунът се топи. Трябва постоянно да бъркате, за да смесите всички парчета и за да не се образуват бучки.
 4. Вземете формичка. Най-добре е да използвате силиконова такава с форма и големина по ваш избор.
 5. Изсипете внимателно сапуна във формичката. Сместа ще бъде много гореща докато я прехвърляте. Използвайте специални термоустойчиви ръкавици, за да не се изгорите.
 6. И накрая – изчакайте няколко часа докато сапунът се охлади. Ще имате нов сапун в любимите ви цветове и аромати.

Течен сапун от остатъци от сапун

Домашен течен сапун

Сега ще ви покажем как да си приготвите течен сапун. А можете да си направите и душ гел. Въпреки че процесът е малко по-сложен, въобще не е труден. Внимание!

 1. Първо трябва да проверите колко остатъци от сапун имате. Така ще прецените колко вода ще ви бъде необходима за получаването на течен сапун или гел с подходящата правилна текстура.
 2. За целта настържете остатъците от сапун колкото можете по-ситно.
 3. Претеглете настъргания сапун. На 40 грама сапун трябва да добавите 4 чаши вода.
 4. След като установите необходимото количество вода, трябва да я загреете. Когато започне да ври, добавете сапуна и намалете котлона.
 5. Целта е сапунът да се стопи и да се смеси с водата, без да се образуват бучки. Ето защо температурата не трябва да бъде много висока. Най-добре е да работите на слаб огън, въпреки че ще ви отнеме повече време.
 6. Когато сместа стане хомогенна я оставете да се охлади.
 7. Докато изстива ще забележите, че сместа се сгъстява и придобива консистенцията на гел.
 8. Когато напълно изстине, пресипете сместа в шише или диспенсър по ваш избор.
 9. Преди да затворите съда трябва да разбъркате сапуна с лъжица или пръчка.
 10. Затворете съда и използвайте получената смес като течен сапун или душ гел.

Препоръчваме ви да прочетете и: 10 причини да взимаме студен душ

Готови сте – остатъците от сапун са оползотворени!

Както видяхте оползотворяването на остатъците от сапун не е трудно. Просто трябва да следвате определени стъпки, за да си приготвите нов сапун. А ако искате можете да си направите течен сапун или нов душ гел.

Искаме да добавим, че колкото по-различни са парченцата сапун (на цвят и аромат), толкова по-оригинален и уникален резултат ще получите. А вече имате и страхотна идея за рециклиране. Така няма да се налага да изхвърляте или трупате остатъците от сапун.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.