Как да си направим рециклирана хартия у дома и три идеи за използването й

Научете се как да правите рециклирана хартия и се погрижите за околната среда. Знаем, че темата ще ви хареса!
Как да си направим рециклирана хартия у дома и три идеи за използването й

Последна актуализация: 06 април, 2022

Знаете ли, че можете да си направите рециклирана хартия у дома?

Рециклираната хартия се прави по вековна техника, така че може да бъде направена и у дома, за да даде втори живот на хартията, която вече сте използвали. Страхотна идея е да се погрижите за околната среда, като използвате повторно материали и се забавлявате по време на самия процес.

Рециклираната ръчно изработена хартия може да се използва в безброй неща, за да намалите въздействието си върху околната среда. В крайна сметка хартията се прави от целулозата на дърветата!

Нека да разгледаме как да си направим рециклирана хартия у дома.

Може ли всякакъв вид хартия да се рециклира?

Много хора вярват, че е възможно да се рециклират всички видове хартия, но за съжаление това не е вярно. Това, което се рециклира, е целулозата, от която е съставена хартията. Въпреки това, не всички документи имат еднаква концентрация на този материал.

Сред хартиите, които могат да се рециклират, са следните:

 • Картон
 • Списания
 • Вестници
 • Фотокопия
 • Рекламни брошури

Междувременно хартиите, които не могат да бъдат рециклирани, са следните:

 • Тоалетна хартия
 • Фото хартия
 • Факс хартия
 • Восъчна хартия
Вестници за рециклиране
Вестникарската хартия подлежи на рециклиране. Всъщност това обикновено е един от най-често рециклираните видове хартия.

Материали за производство на рециклирана хартия

Рециклирана хартия може да бъде направена и в уюта на дома ви, без нужда от чужди материали. Тази дейност е идеална за съвместни занимания с малчуганите у дома, тъй като е чудесен начин да ги научите как да се грижат за околната среда.

Ето материалите, от които се нуждаете, за да направите рециклирана хартия:

 • Гъби
 • Топла вода
 • Тънка мрежа
 • Бутилка със спрей
 • Блендер или процесор
 • Хартия, подходяща за рециклиране
 • Рамки за снимки
 • Парчета чаршаф или тънка кърпа
 • Ръчна преса или някаква тежест за притискане на хартията
 • Дълбок контейнер, в който рамките ще се поберат хоризонтално

Как да си направим рециклирана хартия у дома

Процесът на производство на рециклирана хартия се практикува от хиляди години благодарение на факта, че е много лесен. Въпреки че това е проста задача, трябва да се спазват определени препоръки, за да бъде крайният продукт качествен.

1. Купете или направете рамка

Първата стъпка в направата на рециклирана хартия е да направите или закупите две рамки с размера, който искате да бъдат листовете хартия. След като си ги набавите, поставете един на работната си маса и го покрийте с парче мрежа със същия размер. Трябва да се уверите, че е мрежата е добре опъната.

След като мрежата е фиксирана, внимателно отрежете излишъка. Формата, в която ще правите рециклираната хартия, е готова! Не трябва обаче да добавяте мрежа към другата рамка, тъй като тя ще служи като капак.

Преди следващата стъпка можете да изрежете лист или парче тънък плат. Направете го със същия размер като рамките, за да спестите време.

2. Направете хартиената каша

За да създадете хартиената маса от нулата, първо нарежете хартията, която ще рециклирате, на малки парчета, така че да се разтварят по-бързо. След това в голяма купа добавете всичката хартия и я покрийте напълно с гореща вода.

Оставете сместа да престои една нощ, за да може хартията да се разгради напълно.

На следващия ден разбъркайте добре сместа, докато получите гладка консистенция без бучки. За целта можете да използвате и хаванче.

3. От целулоза до рециклирана хартия

След като хартиената маса е без бучки, е време да я прехвърлите в рамката, за да започнете да оформяте листовете. Разстелете сместа върху рамката с мрежата и й придайте желаната дебелина и размер. След това минете с гъба цялата повърхност, за да отстраните внимателно излишната влага.

Следващата стъпка е да покриете рамката, с мрежата и сместа, с тънкия лист, който сте навлажнили по-рано, и да поставите другата рамка отгоре. Разклатете внимателно и двете рамки и се уверете, че сместа е равномерно разпределена. Накрая оставете да се отцеди за няколко минути и отстранете рамката.

4. Отделете сместа

Когато сместа е оформена в рамката, е време да я извадите внимателно.

Поставете формата върху мокрия лист, така че сместа да е в пряк контакт с парчето плат. Сега, с малко натиск, прехвърлете новия лист хартия върху парчето плат.

Отстранете останалата влага с помощта на гъба и поставете друго парче плат върху рециклирания лист хартия. За да предотвратите набръчкването или загубата на формата, докато изсъхва, поставете върху него купчина книги или тежък предмет. Можете да използвате и преса.

5. Последните подробности

Когато и листът, и хартията са напълно сухи, можете да ги отлепите, за да се порадвате на новия лист, който сте създали от нулата. Ще забележите, че хартията е малко вълнообразна, така че можете да я поставите в книга, за да я изправите. Можете да отрежете краищата, ако е необходимо.

Три страхотни неща, които да направите от рециклирана хартия

Има много неща, които можете да направите от рециклирана хартия. Въпросът е просто да оставите въображението си да се развихри и да създадете уникални вещи, които да ви бъдат полезни в бъдеще.

1. Тетрадки за рисуване с рециклирана хартия

Рисуването е една от дейностите, която децата (и много възрастни) харесват най-много. Това дидактическо упражнение не само стимулира тяхната креативност, но и ги забавлява, докато учат.

Ако вашите деца са помогнали за направата на рециклирана хартия, можете да им направите тетрадка за рисуване, така че да могат да уловят всичките си цветни идеи на хартия.

За да направите скицника, не забравяйте да приготвите необходимите листове рециклирана хартия. След като сте готови, използвайте парче картон за кориците и ги зашийте или сплетете всички заедно.

2. Рамка за снимки с рециклирана хартия

Ако имате скучна рамка, която се нуждае от преобразяване, тази идея е идеална за вас! Това е една от най-лесните идеи, така че дори децата могат да участват.

Просто изрежете ленти от рециклирана хартия и ги оформете на малки кръгове с различни размери. Залепете ги към рамката на картината без определен ред. Комбинирайте различните размери и се опитайте да не оставяте никакво място непокрито.

Ако искате да направите този проект още по-иновативен, когато правите рециклираната хартия, можете да я боядисате с различни нюанси, за да я направите още по-привлекателна и красива.

Рециклиране и опазване на околната среда
Всички рециклирани материали могат да се прилагат за декорация на дома, за да се грижим за по-устойчива околна среда.

3. Лампи от рециклирана хартия

Този тип хартиени лампи се правят много лесно и имат уникален стил, който ще изненада всички ваши гости.

За да ги направите, трябва да сгънете ветрила с еднакъв размер от хартиените листи. Сгънете ги напред-назад, докато се оформи типичната форма на ветрило.

Във всяка от гънките ще трябва да направите дупка в един от краищата, за да можете след това да прекарате връв през тях. След като сте сгънали всички листове хартия, е време да ги свържете заедно с помощта на бяло лепило.

Накрая, когато всички ветрила са съединени заедно, прокарайте връв през всеки от горните отвори и издърпайте връвта, за да затворите горната част. Ще оформите класически лампион. Сега трябва само да закрепите капачка на енергоспестяващата крушка, така че да не се нагорещи хартията.

Вдъхновете се и направете рециклирана хартия у дома

Когато даваме на хартията втори шанс, ние помагаме на околната среда. Освен това е страхотно да позволите на въображението си да се развихри и да създавате различни предмети, като спестявате пари.

Така че сега, когато знаете колко лесно е, пригответе се да приложите наученото на практика! Вдъхновете се от тези идеи!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Reyna, Leoncio, et al. “Elaboración de cartón a partir de papel reciclado.” Revista Peruana de Química e Ingeniería Química 6.1: 50-54.
 • Cebrián del Pozo, Marianela, and Paco Ruiz Díaz. “Papel reciclado.” (1989).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.