7 признака на нещастна връзка

Не сравнявайте настоящото с миналото и не се опитвайте да променяте човека, в когото преди време сте се влюбили такъв, какъвто е.
7 признака на нещастна връзка
Bernardo Peña

Прегледано и одобрено от психолог Bernardo Peña.

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Да бъдеш част от една връзка може да те накара да се чувстваш завършен и мотивиран, да се изправяш срещу всякакви предизвикателства в ежедневието. Това е особено вярно, когато можете да поддържате онази искра на любов и страст, която обикновено присъства в първите няколко месеца в дългосрочен план. Но времето винаги работи срещу нас и понякога е отказваме да разберем че, тази връзка вече е обречена и нещастна.

Когато и двамата попаднете в монотонни рутинни отношения може да откриете, че не получавате това, което някога сте имали във връзката. Ето защо толкова много двойки днес завършват поредните взаимоотношения, без да разбират защо.

Да продължите да сте част от връзка, която ви прави нещастни е грешка. Ако не внимавате, това може да попречи да изживеете самия живот на максимална степен и да намерите любовта, която ще ви направи щастливи.

Съществуват определени нагласи и чувства, които ще станат забележими, когато любовта започва да си отива или вече не сте щастливи като двойка. Разпознаването на признаците на една нещастна връзка е много важно – това може да помогне да сложите край или да направите нещо, за да разпалите отново любовта.

Важни признаци на нещастна връзка

1. Нямате физически или емоционален контакт

Признаци на нещастна връзка - липса на физически и емоционален контакт.

Имате ли проблеми с общуването? Загубили сте желанието за партньора си? Обичта липсва? Когато тези признаци започнат да се появяват, това е ясен знак за отслабени или изхабени отношения.

Загубата на тази физическа и емоционална връзка, дори и по време на интимни моменти, показва, че вече не сте щастливи като двойка.

2. Сравнявате настоящето с миналото

Повечето двойки могат да се съгласят, че техните първи седмици или месеци са най-вълнуващи. Тогава, когато страстите са силни и е съществувало първоначалното вълнение от завладяването.

Но не може да се преструвате, че това ще продължи така завинаги. Накрая ще стигнете зона на комфорт , където единственият начин да се спасите е да вземете решение да направите промяна.

Ако от друга страна се уловите, че желаете партньорът ви да бъде същият, както е бил в началото, това е един от многото признаци на нещастна връзка. Може би се нуждае от повече внимание от страна на този, когото обичате.

3. Очаквате партньорът да се промени

Желаете партньорът ви да се промени - това е признак на нещастна връзка.

Да попаднете в капан и да смятате, че даден човек ще промени характера си, за да бъде това, което очаквате от него е сериозна грешка. Тя може да унищожи една връзка.

Ако сте се влюбили в него такъв, какъвто е, защо да искате да го промените? Но ако това все пак се случва, вероятно и двамата ще бъдете по-щастливи с някой друг.

4. Няма комуникация

Загубата на желание да се доверявате на партньора е един от най-важните признаци на една нещастна връзка и на практика е смъртна присъда за двойката. Комуникацията е един от ключовете към щастлива и здрава връзка. Когато я изгубите, това може да доведе до безброй проблеми.

Не се чувствате комфортно да споделяте чувствата си? Прекарвате времето заедно и говорите все по-трудно и по-малко? Смятате ли, че вашият партньор е скучен? Положителен отговор на който и да е от тези въпроси е ясен знак, че не сте щастливи.

5. Всичко, което той казва ви дразни

Когато изгубите интерес да прекарвате времето заедно, може би имате нещастна връзка.

Няма значение дали нещо е направено с най-добри намерения. Партньорът ви дразни и накрая му се ядосвате.

Това е нещо, което може да доведе до неприятна и горчива нотка във връзката. Вече не ви харесва такъв, какъвто е толкова силно, колкото преди. Време е да направите крачка назад и да помислите за това, което искате от партньора в живота.

6. Избягвате се

Партньорът може да ви се обажда, кара ви да ходите на различни места, или се опитва да намери начин да сте заедно.  Но вие търсите извинение, за да го избегнете.

Когато изгубите интерес да прекарвате времето заедно и предпочитате да се занимавате с други дейности, като да сте с приятелите, да гледате телевизия, или просто да сте сами, може би имате нещастна връзка.

7. Не полагате усилия за подобряване на нещата

Ако връзката ви е започнала да залязва и двамата сте нещастни, има две възможности:

  • затворете тази глава от живота си,
  • започнете да се борите, за да съживите и да преоткриете връзката, която някога сте имали.

Но ако нямате желание, това е знак, че е време да сложите край.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.