Как да увеличите по естествен начин образуването на колаген в организма

Можете да си купите продукти с колаген от специализираните магазини, но увеличаването на естественото му образуване е лесно и евтино. Научете повече от тази статия!
Как да увеличите по естествен начин образуването на колаген в организма
José Gerardo Rosciano Paganelli

Прегледано и одобрено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

Забелязали сте появата на първите бръчки? Независимо дали ги откривате сега или вече сте свикнали с тях, най-вероятно сте се замисляли как можете да увеличите по естествен начин образуването на колаген в организма ви.

Може би сте виждали и дори пробвали някои продукти съдържащи тази съставка. Но има и начини за естествено набавяне на колаген и днес ще ви разкажем за тях.

Какво представлява колагенът?

Колагенът е протеинът, съдържащ се в най-голямо количество в организма. Той е жизнено важна съставка за образуването на:

 • Кожата
 • Костите
 • Мускулите
 • Хрущялите
 • Кръвоносните съдове
 • Зъбите
 • Чревния тракт

Колагенът прави кожата ви еластична и замества мъртвите клетки с нови.

Нормално е колагенът да намалява по естествен начин с течение на времето и да води до появата на бръчки, суха, белеща се кожа и болка в ставите. Затова е добре да си изградите навици да насърчавате естественото образуване на колаген докато сте млади.

Съветваме ви да обръщате внимание на тези навици докато сте на възраст между 25 – 30 години. Но дори да сте по-възрастни, никога не е късно да започнете да се грижите за себе си.

Защо е полезно да насърчавате образуването на колаген по естествен начин?

Когато сте на 25 години не се тревожите за появата на първите бръчки, начина ви на хранене и грижата за кожата. Вероятно знаете, че има не толкова естествени начини за справяне с бръчките, като използването на ботокс или пластичната хирургия. Проблемът е в това, че пластичната хирургия е скъпа, а ботоксът е токсин, който нерядко има нежелано странично действие върху кожата.

На пазара се предлагат и много козметични продукти. Част от тях – най-вече евтините такива – няма да ви свършат работа. От друга страна продуктите на скъпите марки не са по джоба на всеки.

Затова увеличаването на образуването на колаген по естествен начин не изисква средства и е лесно. Процесът ще отнеме повече време, особено ако бръчките ви са дълбоки и не сте полагали грижи за тях преди това, но ще постигнете желания успех.

Храни подобряващи образуването на колаген по естествен начин

Най-добрият начин за подобряване образуването на колаген по естествен начин е чрез начина ви на хранене. Ако се храните здравословно можете да избегнете много проблеми свързани с красотата и здравето ви.

Някои от храните, които трябва да включите в менюто си, за да увеличите образуването на колаген са:

Боровинки
боровинките подобряват образуването на колаген в организма

Боровинките съдържат фитохранителни вещества укрепващи колагеновите влакна. Така ще предотвратите намаляването на образуването на колаген с течение на времето. Препоръчваме ви да изяждате поне по една чаша боровинки седмично. Консумирайте ги както ви харесва, но е най-добре да ги добавяте към смутитата си или да ги хапвате в прясно състояние.

Чесън
Сярата в чесъна подобрява образуването на колаген в организма

Сярата в чесъна подобрява образуването на колаген в организма. Освен това консумацията на чесън намалява болката в ставите.

Чесънът съдържа таурин, който се бори срещу увреждането на колагеновите влакна. Това означава, че колагенът в организма ви ще се възстанови и ще бъде по-устойчив

За да се възползвате от тези качества:

 • Яжте по една скилидка чесън дневно. Ако вкусът на този зеленчук не ви харесва, опитайте да хапвате поне по 1/4 скилидка на ден. Глътнете я както правите с лекарствата и дори няма да забележите вкуса и аромата й.
 • Правете си чай от чесън и го пийте всеки ден. Добавете скилидка чесън към чая си от канела или мента. Канелата и ментата се прикрият вкуса на чесъна.

Яйца

Яйцата са богати на естествени аминокиселини, които са изключително важни за образуването на новия колаген. Затова трябва да присъстват редовно в менюто ви.

Съветваме ви да изяждате по две яйца, три пъти седмично. Избягвайте употребата на много сол и мазнина, когато ги подправяте.

Препоръчваме ви да прочетете и: Какво не знаете за яйцата?

Витамин C
Витамин C  е най-важната съставка за образуването на колагена

Витамин C  е най-важната съставка за образуването на колагена. Причината за това е високото съдържание на този витамин в колагеновите влакна.

Най-добре е да включите различни храни, богати на витамин С, в менюто си или да го приемате ежедневно под формата на таблетки.

Ако изберете втория вариант, опитайте се да намерите таблетки приготвени с натурални съставки. Можете да откриете редица варианти в магазините за натурални продукти и аптеките. Избягвайте таблетките с изкуствени добавки.

Терапия с инфрачервена лампа

Освен храните, терапията с инфрачервена лампа е един от най-добрите варианти за насърчаване образуването на колаген. Можете да си правите процедурата в дома си.

Терапията с инфрачервена лампа използва инфрачервените лъчи (не UV лъчите) за стимулиране на кръвообращението и повишаване образуването на колаген.

Можете да откриете устройства с инфрачервени лампи в магазините за козметика. Не се тревожете за цената – приемлива е, а уредът ще ви служи дълго време. Правете си процедурите с инфрачервената лампа два пъти седмично.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Collagen – What Is It and What Is It Good For?
 • healthline.com/nutrition/collagen


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.