Как да се справите с ревността между децата в семейството

Въпреки че ревността може да бъде проявена само в определени ситуации, едно дете отгледано с любов, уважение и необходимото му внимание ще бъде подготвено много по-добре за посрещането на новия член на семейството.
Как да се справите с ревността между децата в семейството

Написано от Thady Carabaño

Последна актуализация: 26 август, 2022

Ревността между децата в семейството е често срещана и нещо напълно нормално. Все пак появата на братчето или сестричето, което ще отнеме цялото внимание на родителите и останалите възрастни в семейството, може да изненада детето.

Докато родителите се чудят дали ще обичат второто си дете толкова много колкото първото, децата се тревожат дали родителите им няма да спрат да ги обичат. По-малките деца, както и по-големите, дори тийнейджърите могат да се почувстват стресирани и разтревожени в тази ситуация.

Фактът, че ревността между децата в семейството е нещо нормално не означава, че родителите не трябва да направят нещо за преодоляването й. Същевременно не трябва да пренебрегват и новия член на семейството. Родителите трябва да разпределят вниманието и любовта си, така че всичките им деца да се чувстват добре и да бъдат щастливи.

Подгответе децата за идването на новия член на семейството

„Работата“ по контролиране на ревността между децата в семейството започва още с възпитанието на първото дете.

Ако сте отгледали детето си и сте му дали цялата любов, време, уважение, от които се е нуждае, то ще бъде по-подготвено „да сподели“ родителите си с новия член на семейството.

След като го информирате, че майка му е бременна, детето трябва да стане част от процеса на очакване. Любовта между децата в семейството не се появява сама, не се наследява, нито пък зависи от родствените връзки. Родителите са тези, които трябва да я посеят, за да покълва ежедневно.

Любовта между децата в семейството трябва да бъде отглеждана още с бременността. Хубаво е детето да посещава медицинските прегледи с майка си, за да вижда на ехограф бъдещото си братче или сестриче.

Детето може да посещава и училището за бъдещи родители и да взема участие в избора на име на бебето. Отговорността за създаване на връзка между децата в семейството лежи на плещите на родителите.

Когато се появи ревността между децата в семейството

Децата трябва да знаят, че бебетата ще останат в семейството за постоянно. Въпреки че ангажират цялото внимание на родителите през първите месеци от живота си, постепенно те се превръщат в приятели в игрите на по-големите деца.

Дори да има по-голяма разлика във възрастта между децата в семейството, те могат да споделят много неща и да имат здрава връзка. Ревността между децата в семейството се появява, тъй като те започват да се питат какво е мястото им в семейството и в сърцата на родителите им. Затова по-големите деца започват да ревнуват от по-малките и обратното.

Родителите трябва да накарат децата си да се чувстват сигурни и уверени. Трябва да обичат всичките си деца и да обръщат внимание на специфичните им нужди и особености. По този начин вероятността от появата на ревност между децата в семейството е по-малка.

Стратегии за контролиране на ревността между децата
Стратегии за контролиране на ревността между децата в семейството

Ревността между децата в семейството се проявява по много начини: изблици на гняв или лошо поведение, връщане към предходни етапи от развитието им, спорове и конфликти. Въпреки това родителите могат да намалят вероятността от появата на ревност между децата си.

Ето няколко стратегии с доказана ефикасност:

  1. Всяко дете има нужда да бъде обгрижвано и обичано в зависимост от характера и личните си нужди.
  2. Родителите трябва да оставят децата да общуват и да заздравяват връзката помежду си.
  3. Между децата в семейството трябва да съществуват ясни правила и граници. Без значение колко са ядосани, децата не трябва да се обиждат нито да си лягат или стават, без да се поздравяват. Освен това те не могат да се нагрубяват, да не се уважават  или пък да упражняват физическо насилие, за да решат проблемите си.
  4. Родителите трябва да се грижат за личните нужди на всяко едно от децата си.
  5. Трябва да обяснят на децата си, че обичат по един и същи начин всяко едно от тях. Но думите не са достатъчни. Трябва да показват любовта си ежедневно.
  6. Родителите трябва да избягват толерирането на едно дете пред останалите.
  7. Не трябва да правят сравнения между децата си.
  8. Ако децата се карат, родителите трябва да се уверят, че не упражняват насилие едно към друго. Трябва да им покажат начините, по които трябва да разрешават проблемите си.
  9. Когато ревността между децата в семейството прерасне в съперничество или дори физически сблъсъци, родителите трябва да се обърнат към терапевт или психолог. Трябва да направят същото и ако едно от децата се чувства потиснато, депресирано или стане агресивно.

Препоръчваме ви да прочетете и: Четири проблема да бъдете единствена дъщеря

Заключение

Уважаването и съобразяването с индивидуалните черти на всяко едно от децата е изключително важно за предотвратяване на ревността между тях. Родителите са тези, които носят отговорност за посяването и отглеждането на семенцата на любовта и уважението между децата в семейството.

Едно дете получило любов, уважение, необходимото му време и отдаденост от родителите си расте щастливо. То се научава да разчита на родителите си. И със сигурност ще се научи да прави същото и с братята и сестрите си.

От своя страна родителите трябва да отделят едно и също време, да дават една и съща любов и уважение на всичките си деца. Това не означава, че децата им няма да се карат. Но ще могат да се разбират помежду си и да решават проблемите си, тъй като ще знаят, че всяко едно от тях заема специално място в сърцата на родителите им.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.