„Синдромът на богатото дете“: Синдром, причинен от родители

„Синдромът на богатото дете“ няма нищо общо с богатството, а по-скоро с неадекватното родителство. Научете всичко за това все по-често срещано явление в тази статия.
„Синдромът на богатото дете“: Синдром, причинен от родители

Последна актуализация: 29 април, 2022

Синдромът на богатото дете, известен също като рикопатия, не е присъщ само на децата на богати хора. В действителност той е свързан със ситуации, когато родителите дават на децата всичко, което искат, без минимални усилия – ситуация, която обикновено се случва в семейства с висок икономически доход.

Въпреки това, това е модел, който може да се появи и в семейства от средната класа, в които родителите се опитват (често несъзнателно) да компенсират своите физически и емоционални отсъствия с материални блага.

Въпросът е, че децата всъщност не изискват материални блага, а по-скоро изискват неща, за да укрепят връзката и емоционалните си нужди. Ето защо е необходимо да им покажете, че са обичани и да споделяте дейности и забавления с тях.

Освен това прекомерното задоволяване на детето и приемането на всички негови искания не е един от най-добрите начини за отглеждането му. Какво ще стане, когато децата трябва да се справят сами в обществото?

Какъв е произходът на термина “синдром на богато дете”?

Въпреки че този синдром не е признат като клинична диагноза от асоциации на психиатри и психолози, употребата му е широко разпространена от 90-те години на миналия век. Affluenza е първият термин, използван за обозначаването му в книгата „Златното гето: Психологията на изобилието“.

Джеси Х. О’Нийл обяснява как разглезените деца на богати семейства проявяват безотговорно поведение и липса на емпатия. Това е пряко следствие от свръхзакрила и компенсиране на липсата на време с подаръци и пари.

Синдром на богатото дете
Синдромът на богатото дете е свързан със ситуации, когато родителите дават на децата всичко, което поискат, без минимални усилия.

Спорният случай на афлуенца с участието на “Итън Кауч”

Терминът е лошо документиран и не се появява в никоя версия на Наръчника за диагностика и статистика на психичните разстройства, според статия от 2015 г. Въпреки това, се счита по-скоро за „социална епидемия от консуматорство и изострен материализъм“, отколкото за болест.

Терминът излезе наяве, след като 16-годишното американско момче Итън Кауч, който караше пиян с превишена скорост, предизвика катастрофа, при която четирима души загинаха и девет бяха ранени през 2013 г. Прокуратурата поиска 20 години затвор, но присъдата беше намалена до десет години изпитателен срок и една година психологическо лечение в частна болница. Молбата на защитата: младият мъж е страдал от “афлуенца”.

Въпреки облагите, през 2020 г. той наруши условията на пробацията в опит да избяга в Мексико. Действие, за което майката на момчето влезе в затвора, тъй като му е помогнала.

Кауч в момента е под полицейско наблюдение и трябва да носи лепенка, която следи консумацията му на алкохол и наркотици. През 2024 г. това наказание приключва и всеобщото мнение е, че той „се размина“.

Как да разберете дали насърчавате синдрома на богатото дете у децата си?

Не е нужно да имате много пари, за да страдате от този синдром. Всъщност случаите на “рикопатия” стават все по-чести при деца и юноши от средната класа.

Според проучване, публикувано в American Journal of Sociology, поради своите отговорности или усилия да се позиционират икономически, родителите в днешно време не отделят достатъчно време на отглеждането на децата си.

Това означава, че много пъти в крайна сметка те им предлагат материални подаръци, за да запълнят тази празнота, което има тежки последици.

Първите признаци на синдрома на богатото дете

Един от първите признаци на синдрома на богатото дете, според изследванията, става очевиден, когато на детето му е скучно сравнително често. Това се случва, въпреки че стаята е пълна с играчки и всякакви модни технологични джаджи.

По този начин, когато искате детето да се успокои или искате да избегнете избухванията, родителите му дават нещо материално, като по този начин насърчават това поведение. Също така това може да се случи, ако детето през цялото време получава награди за направена услуга или за добро поведение.

Друг начин, по който родителите правят това, е като купуват на децата си скъпи подаръци, дори ако няма  специален повод, или като пренебрегват семейните разходи, за да изпълнят някои от техните капризи. Всички тези нагласи от името на родителите пораждат синдрома на богатото дете, като по този начин застрашават емоционалното и физическото здраве на децата си.

Последиците върху физическото и емоционалното здраве на децата

В допълнение към признаците, споменати по-горе, същото изследване говори и за друга серия от „симптоми“ или характеристики. Които младите хора със синдром на богато дете са склонни да проявяват:

  • Ниско самочувствие и загуба на мотивация.
  • Те не могат да търпят разочарования, тъй като вярват, че заслужават всичко.
  • Освен това те не решават собствените си проблеми. Вместо това те мислят, че мама и татко винаги ще дойдат да ги решат.
  • Несъзнателността им ги кара да бъдат безотговорни и да им липсва дисциплина.
  • Те показват високи нива на стрес и тревожност поради липса на добър успех в училище.
  • Освен това поддържането на хармонични отношения със своите съученици ги затруднява.
  • Те често стават неспокойни и раздразнителни заради маловажни неща и в крайна сметка са много нещастни.
  • Те са склонни в крайна сметка да се занимават с вредни навици като употреба на алкохол или наркотици.

Харесвате ли тази статия? Може да прочетете и: Токсични семейства: Проблемите, които те могат да провокират

Разглезено дете
Децата трябва да разберат, че в дома има отговорности, които трябва да изпълняват. Без да се налага да бъдат възнаграждавани за тях.

Възможно ли е да се предотврати синдрома на богатото дете?

Жизнено важно е да се обяснят на детето усилията, които родителите му полагат, за да поддържат по-комфортен начин на живот. Също така е важно децата да знаят, че за да се получат нещата, човек трябва да работи. А понякога и много усилено. По същия начин те трябва да бъдат научени, че за да се развиват, трябва да спестяват пари.

В книгата Вашето дете, компетентен човек: към новите основни семейни ценности, семейният терапевт Джеспер Юул заявява, че децата трябва да разберат, че в дома има отговорности, които трябва да изпълняват, без да се налага да бъдат възнаграждавани за тях.

Например, те трябва да бъдат научени, че трябва да подреждат масата. Да изнасят боклука и да помагат в подреждането и почистването на стаята си. Тези дейности ще затвърдят техните ценности.

И още

Също така е изключително важно родителите да изложат децата си на реалния живот. Те трябва да се научат да ценят това, което имат и да култивират уважение към другите. Като родители, вие не трябва да защитавате прекалено децата си; напротив, трябва да им предложите инструментите, които ще им помогнат да се справят с проблемите си.

Да бъдеш състрадателно строг към децата си също е акт на любов, тъй като благоприятства тяхното етическо и емоционално развитие. Детето също е обичано,  когато се поставят граници. Те трябва да положат усилия, за да получат това, за което копнеят.

И накрая, необходимо е да имате предвид, че разочарованието също е част от житейския опит и да знаете как да се справите с него е фундаментално. Това насърчава развитието на емоционални и психологически способности, които ще превърнат децата в по-щастливи и по-пълноценни възрастни.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.