Какво означава, ако детето ми играе така, сякаш е от другия пол?

Според традиционните социални конвенции момчетата играят с коли, а момичетата с кукли. Има обаче деца, които имат други предпочитания, които не са непременно свързани с тяхната сексуална идентичност.
Какво означава, ако детето ми играе така, сякаш е от другия пол?
Bernardo Peña

Прегледано и одобрено от психолог Bernardo Peña.

Написано от Thady Carabaño

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

По-често момчетата играят с коли или спортуват, а момичета играят с кукли или се обличат като мама. Това очакваме от времето, когато са бебета и ги обличаме в синьо и/или в розово. Въпреки това, ако забележим, че детето ни играе, сякаш е от другия пол, трябва да имаме предвид определени неща.

Детската сексуалност се проявява в първите години от живота им. Те са любопитни да откриват и наблюдават телата си. Децата използват играта, за да изследват и имитират поведението , което виждат около себе си. Те се идентифицират с мама или татко, в зависимост от пола си.

Въпреки това, когато видим момче или момиче да играе така, сякаш е от другия пол, ние сме склонни да интерпретираме, че това не съответства непременно на развитието на различна сексуална ориентация у децата, а просто те притежават вродено любопитство да учат и изследват.

Игра и полова идентичност

Какво да правите, ако детето ви играе като другия пол.
Ръководната роля на родителите несъмнено е решаваща в отношенията, които децата установяват със своя пол, така че е важно да се научим да подкрепяме и приемаме интересите на нашите деца.

Децата започват да определят своята полова идентичност от 18 – 36 месеца до 7 – 8 години, приблизително. В този процес участват много фактори.

Повечето деца се интересуват от дейности и предпочитания, които са „типични“ за техния пол. Типичното момчешко поведение се наблюдава предимно при момчета, а типичното женско поведение се наблюдава предимно при момичетата.

Момчетата са склонни да се наслаждават на по-активна, дори груба игра, идентифицират се с мъжки герои и играят с други момчета. Междувременно момичетата са склонни да предпочитат по-спокойни дейности, като игра с кукли. Също така често предпочитат да играят с други момичета, когато са в парка или училище.

От много ранна възраст малките деца се идентифицират с това, което се очаква от тях по отношение на поведението, подходящо за техния пол. Ръководната роля на родителите несъмнено е решаваща в отношенията, които децата установяват със своя пол.

Синът или дъщеря ми играят така, сякаш са от другия пол

Детето ви е като от другия пол
Половата идентичност е много сложна и е важно да правим всичко възможно да бъдем широко скроени и да запомним, че децата ни може да се изразяват по различен начин и това е напълно нормално

Въпреки това, има деца, които избират да се държат различно от очакваното въз основа на техния пол. Дете, което играе сякаш е от другия пол, често привлича вниманието ни, още повече, ако това е нашето дете. Това обаче не е задължително да е свързано със сексуалната му идентичност.

Дете, което се идентифицира като момче, може да предпочете да играе с приятелките си в училище, вместо да играе футбол с другите момчета. Това обикновено е дете, което предпочита да не участва в груби контактни игри като футбол.

По същия начин момиче, което се идентифицира като жена, може да бъде по-привлечено от по-активните игри на момчетата, като футбол или колоездене, отколкото от по-кротките игри на кукли или принцеси.

Значението да играеш като другия пол

Родителите не трябва да се притесняват да открият дали има по-дълбока причина, поради която детето им иска да играе, сякаш е от другия пол. Всъщност това няма нищо общо с бъдещата им сексуална ориентация. Въпреки това родителите често се тревожат твърде много, защото се увличат от социалните предразсъдъци.

В детството символичната или ролевата игра позволява на децата да практикуват своите социални умения. Това е много полезно за тяхното бъдеще, а също така им помага да развият своите интелигентност, въображение и креативност, според тази статия, публикувана в списание Aula de Infantil. Тези игри обикновено продължават известно време и след това децата могат да се интересуват от други.

Като родители трябва да избягваме стереотипната игра, която е най-важната дейност за децата. Нашето дете не прави нищо „грешно“, като играе на игри, които обикновено са предпочитани от децата от противоположния пол. В действителност това може да е само част от неговата или нейната личност.

Ако детето ви не показва признаци на съмнение относно своята сексуална идентичност, най-доброто нещо, което трябва да направите, е да уважавате неговите или нейните предпочитания, когато става въпрос за игра. Всъщностпроучване, публикувано в списание Developmental Psychology, подчертава, че игрите и играчките не влияят на сексуалната ориентация на децата.

Игрите и играчките не влияят на сексуалната ориентация на децата, но играят роля в налагането на половите стереотипи в обществото, така че е важно родителите да бъдат непредубедени относно навиците за игра на детето си.

Как мога да разбера дали детето ми се идентифицира с другия пол?

Ако се притеснявате и ви е неудобно да виждате детето си да играе, сякаш е от другия пол, преди да го притискате да играе по вариантите, които смятате за подходящи за пола му, първо трябва да се консултирате с детски психолог.

Когато детето многократно проявява някоя от следните черти, само специалист по детска психология може да определи дали има вариация в половата му идентичност, сексуалната му идентичност или сексуалната му ориентация:

  • Детето настоява да бъде от противоположния пол.
  • Детето има подчертано, редовно предпочитание да носи дрехи от противоположния пол.
  • Има забележими и постоянни предпочитания към ролите на другия пол.
  • Има силно желание да участва само в игрите и хобита на противоположния пол.
  • Детето настоява да споделя време само с деца от противоположния пол.

В крайна сметка специалистите ще бъдат тези, които ще ви дадат най-добрите насоки, за да се изясни дали това е просто нормална фаза на игра или е по-скоро свързана със сексуалната идентичност на детето. По този начин те могат да ви помогнат да се уверите, че детето ви получава най-добрата подкрепа и насоки, докато расте.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.