За децата, които спят в едно легло с родителите си

Има няколко причини, поради които децата искат да спят в едно легло с родителите си. Някои го правят, защото са уплашени, а други от тях не обичат да се отделят от родителите си.
За децата, които спят в едно легло с родителите си

Написано от Daniela Colmenares

Последна актуализация: 25 август, 2022

Много деца искат да спят в едно легло с родителите си. Това е много често срещано явление в семействата и  има своите предимства и недостатъци. Някои от причините, поради които децата го правят, е страхът от тъмното, страхът да бъдат оставени сами или силната им привързаност към родителите им.

Като дете вероятно сте искали много неща. Сред тях са играчки, сладкиши и компанията на мама и татко по цял ден. Няма нищо странно или необичайно в това. В крайна сметка няма по-подходящ човек от родителя, когато става дума за осигуряване на любов и защита на детето.

Често срещано в семействата е да има деца, които искат да спят в леглото на родителите си. Всъщност има няколко обяснения за това поведение. Най-значимото обяснение обаче е биологичното. По природа хората обичат да бъдат в контакт с любимите си хора. Без значение дали е ден или нощ.

Дали да разрешите на детето си да спи в едно легло с вас е въпрос, който може да породи разнородни мнения. Има родители, които обичат да спят с децата си. Те твърдят, че това им помага да създадат определена връзка.

Други родители не са склонни да позволят на децата си да спят в едно легло с тях. Този тип родители вярват, че спането по този начин ще застраши почивката на всички.

За много хора е спорен въпросът дали е редно да спите с детето си. Събужда ли се посред нощ? Трудно ли заспива, ако не е в леглото ви?

Ако е така, не се тревожете! В днешната статия може да научите какво да правите. Тук ще намерите информация за децата, които искат да спят в едно легло с децата си.

Защо децата искат да спят в едно легло с родителите си?

Децата, които спят в леглото на родителите си, го правят по много причини. Логично, тези причини могат да варират в зависимост от възрастта и личността на детето. Това също е и много повлияно от динамиката на семейството и връзката между родителите и детето.

Например, бебетата на възраст между 0 и 2 години обикновено искат да спят с родителите си. Много е трудно да накарате децата на тази възраст да спят сами. Тяхната вербална комуникация е минимална и ще ви е необходимо известно усилие, за да разберете защо възразяват да останат в собственото си легло.

Освен това тези деца обикновено се чувстват по-привързани към родителите си. По тази причина много родители се съгласяват да ги вземат в леглото си.

Независимо от това, други хора препоръчват (до известна степен) бебето да спи в собствена спалня от четвъртия или петия месец от раждането. Това обаче е относително. В културите, в които съвместното спане с детето е изключително често срещано, децата спят при родителите си до навършване на 6 или 7 години. Например Япония е една от тези страни.

Когато става дума за по-големи деца, е по-лесно да ги накарате да разберат, че трябва да спят в собствено легло. Някои от тях са способни дори да се привържат постепенно към спалнята си.

Нека разгледаме някои чести причини, поради които децата искат да спят с родителите си.

Страх от тъмното

Страхът от тъмното е една от най-честите причини децата да искат да спят в едно легло с родителите си. Детето просто се страхува от нощта или от тъмнината. Ето защо то търси подкрепа от родителите си в спалнята.

По принцип децата, които се страхуват от тъмното, изразяват страха си. Така ще сте способни да намерите решение на проблема. Може лесно да забележите техния проблем и да се погрижите за него. Няма да се налага да предполагате защо детето ви не иска да спи в спалнята си или да губите времето си, търсейки друга причина за страховете му.

Трябва да обърнете внимание на вероятния страх от тъмното на детето. Този страх може да бъде толкова силен, че в някои случаи да се превърне в никтофобия. Възможно е да не сте наясно с тази фобия или да смятате това поведение за нормално и временно при вашето дете.

Ако причината е дълбоко вкоренен страх, може да ви е полезно да потърсите професионална помощ.

Страх да не останат сами

Децата искат да са с родителите си

Нормално е за децата да изпитват страх или да бъдат уплашени от нещо. Трябва да разберете, че това е така, защото децата са малки и беззащитни същества. Ето затова страхът от това да останат сами в спалнята може да накара децата да искат да спят при вас.

Но работата ви като родител не е просто да разбирате проблема. Трябва също така да помогнете на детето да се справи със своите страхове. По този начин то ще спре да се чувства уплашено и ще започне да спи в леглото си. Това ще бъде полезно и за способността му да изгради собствената си вътрешна сила.

Привързаност към родителите

Всеки знае, че децата усещат специалната връзка с родителите си. Те искат да прекарват много време с тях и да споделят всичките си специални моменти с тях. Въпреки че при някои деца това се проявява повече, всички деца обикновено са привързани към родителите си.

По тази причина, когато детето усеща отсъствието на родителите си, може да не пожелае да спи в собственото си легло.

Децата виждат възрастните като източник на защита. Това се дължи на факта, че те се намират на етап от живота си, когато кошмарите и странните вярвания започват да ги завладяват.

Вашата задача като родители е да насърчите детето си да има лично пространство. В противен случай привързаността му може да се превърне в зависимост, която далеч надхвърля заспиването.

Ползите от това родителите да спят в едно легло с децата си

Ползи от това родителите да спят в едно легло с децата

Няма конкретно правило за ползите от това родителите да спят заедно с децата си. Всъщност за някои хора това носи ползи както за детето, така и за родителите. Някои от предимствата на това да позволявате на детето да спи в леглото ви са:

 • И детето, и вие ще бъдете спокойни.
 • По-лесно е да се грижите за нуждите на детето си.
 • Проследявате съня на детето.
 • По-лесно е да кърмите бебето през нощта, ако сте кърмеща майка.
 • Случаите на сънна апнея при детето могат да бъдат коригирани.
 • Може да установите емоционална връзка с детето.
 • Може да ви помогне да синхронизирате навиците си за сън с тези на детето.

Недостатъци от това родителите да спят в едно легло с децата си

Да позволите на децата си да спят в едно легло с вас може да се счита за безвреден навик. Въпреки това спането с децата също има своите недостатъци.

Ето и някои примери:

 • Родителите не получават необходимата си почивка.
 • Може да се създаде зависимост между родителите и децата.
 • Липса на уединение за родителите.
 • Възможно е децата да развият нарушения на съня.
 • Родителите рискуват да задушат или смачкат детето си, което важи особено за бебетата.
 • За децата става все по-трудно да спят сами в бъдеще.

Заключения

Дали да спите с децата си е лично ваше решение. Може и да ви се струва трудно, но би било добра идея да разгледате всички плюсове и минуси на спането заедно децата.

Ако сте от тези родители, които държат детето им да спи самостоятелно, има много съвети, към които да се обърнете. Може да научите детето си да изгради навика да спи в собствената си спалня от ранна възраст. Също така можете да оставите детето да спи с включена нощна лампа, ако се страхува от тъмното.

Освен това може да създадете ритуали преди лягане. Те могат да помогнат на детето да разбере, че е време за лягане.

Ако обаче сте от онези родители, които обичат да спят в едно легло с детето си, тогава продължете да го правите. Възпитанието на детето е отговорност на всеки родител. Затова е препоръчително да анализирате ситуацията и да се уверите, че тя е полезна за вашето дете.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.