Как да говорите с дъщеря си за първия й менструален цикъл

Разговорът с дъщеря ви за първата й менструация е важен, за да я подготвите. А кой по-добре от вас би могъл да направи това? Ето част от съветите ни.
Как да говорите с дъщеря си за първия й менструален цикъл
Elena Sanz

Прегледано и одобрено от психолог Elena Sanz.

Написано от Ana Núñez

Последна актуализация: 15 януари, 2023

На този етап от развитието на юношеството е обичайно родителите да имат въпроси, особено ако са жени: как да поговорите с дъщеря си за първата й менструация. Ключът е да го направите, без да го превърнете в неудобен разговор.

Имайте предвид, че менструацията на една млада жена се превръща в един от най-трансцеденталните и очаквани моменти в този нов етап от нейния живот. Възрастта, на която възниква, варира в зависимост от генетиката и конкретните обстоятелства. Тъй като може да се появи още на 10-годишна възраст, добра идея е да поговорите по темата, в случай че все още не сте го направили.

Как да говорите с дъщеря си за първата й менструация

Ключът е да подходите към темата открито, без да я превръщате в голяма работа. Това би събудило чувство на срам, което, макар и често в началото при някои жени, трябва да се избягва при такова нормално, естествено събитие като менструацията.

Всяка майка или баща със сигурност ще намери идеалния момент да поговори с дъщеря си за първата й менструация. Опитайте се да го направите насаме, а не на семейно събиране или когато детето е на публично място или сред приятели.

И ако сте от онези майки или бащи, които трудно планират разговор, възползвайте се от новите технологии. Много професионалисти в областта са публикували видеоклипове по тази тема в цифрови формати, които могат да бъдат приятни и лесни за разбиране. Можете първо да ги гледате и да се уверите, че предлагат специализирано съдържание.

Кога е подходящият момент да говорите с дъщеря си?

Идеалното време да поговорите с дъщеря си относно нейния първи менструален цикъл ще зависи от възрастта, на която тя изказва притесненията си. Информацията трябва да върви ръка за ръка със способността й да я обработва, без да я подценява.

Всички знаем за много преждевременни и наблюдателни момчета и момичета, които изненадват повече от една майка или татко в много ранна възраст с въпроси за порастването. Не забравяйте, че има книги, предназначени да придружават родителите в този процес, написани от квалифицирани специалисти.

Има някои текстове, които разглеждат човешкото развитие само с илюстрации, други, които избират научни обяснения, и трети, залагащи на измислени истории. Можете да използвате всеки от тях, за да положите основите.

Как да говорите с дъщеря си за първия й менструален цикъл
Има все повече и повече книги за сексуално образование в много различни формати. Можете да изберете този, който харесвате, за да ви помага.

Как да говорите с дъщеря си за първата й менструация: Обяснете какво е менструация

Менструацията е цикличен процес , който започва на възраст между 10 и 15 години , когато нивата на хормона естроген естествено се повишават, причинявайки удебеляване на лигавицата, покриваща матката.

Този слой се нарича ендометриум и има функцията да се удебелява, за да приеме оплодената яйцеклетка в това, което е известно като имплантиране. Ако това не се случи, тъй като яйцеклетката не е била оплодена, тя се разпада и нивата на хормоните намаляват, причинявайки лющене на ендометриума , който се изхвърля в смес от кръв и вагинален секрет. Този тип описание помага да се разсеят митовете за менструацията и да се разбере сложната и завладяваща физиология на женското тяло.

Какво е важно да включите в разговора с дъщеря си относно първата й менструация?

Когато говорите с дъщеря си за нейния първи менструален цикъл, можете да подходите към темата от две гледни точки. Първо това, което обикновено предизвиква на емоционално ниво. И второ – от гледна точка на физическите промени. В тази връзка, помислете за споменаване на следните аспекти.

Как ще се промени тялото й

Докато тялото расте и наближава пубертета, ще настъпят забележими промени, които променят детската фигура. Краката ще станат по-дълги, гърдите ще пораснат, ханшът ще се разшири и окосмяването по тялото ще бъде по-обилно, особено в пубисната област.

Всичко се случва паралелно и достига своя връх с настъпването на първата менструация. Понякога това първоначално кървене е само леко зацапване.

Кога настъпва първата менструация?

Първата менструация може да настъпи средно на 12-годишна възраст, но няма предварително определена възраст. Тоест може да стане по-рано или по-късно. Има дори момичета, при които се появява около 15-годишна възраст.

Какво е усещането при менструация

Преди кървенето може да почувствате дискомфорт в долната част на гърба или корема. Някои хора получават главоболие, гадене, а гърдите често са много чувствителни.

Чувствителността на гърдите се превръща за много жени в знак, че им предстои менструация. Това е допълнение към промените в настроението.

Колко често и колко дълго имате менструация

Продължителността на менструацията също не е  константа, но може да се оцени средно между 3 и 5 дни. Менструалният цикъл се появява приблизително на всеки 28 дни.

Интервалът варира повече в ранните години и може да бъде по-кратък или удължен до 45 дни. Счита се за нормално менструацията да е нередовна в началото.

Продукти, които трябва да имате предвид по време на менструация

Менструацията е естествен процес и тийнейджърката трябва да се запознае с нея. Необходимо е да я запознаете с продуктите, които може да използва за задържане на кръвта, като дамски превръзки, чаши, тампони или превръзки.

Необходимо е младите жени да ги познават добре и да могат да изберат този, който най-добре отговаря на техните изисквания. В допълнение към възможностите, които всеки би предложил според обстоятелствата.

Също така е мотивиращо да отговорите на нейните въпроси и да покажете, че всички продукти са създадени да останат незабелязани и да се адаптират към вашия менструален поток – който, между другото, ще бъде различен от този на нейните приятелки. Тези различия са нещо, с което тя ще се запознае с времето.

Бременност, сексуалност и болести

И накрая, възползвайте се от първата менструация, за да говорите с дъщеря си за сексуалността и възможността за забременяване. Това може да е най-неудобната точка, но не трябва да се пренебрегва.

Идеята не е да я изплашим, а да я образоваме какво се случва биологично в нейното тяло. Това е съчетано с определение на контрацептивните методи и тяхната ефективност при предотвратяване както на бременността, така и на болестите, предавани по полов път.

Поговорете с дъщеря си за първата й менструация.
Решаването на проблема с нежеланата бременност е от ключово значение. Честотата му налага повдигането на темата от най-ранна възраст.

Какво да избягвате, когато говорите с дъщеря си за първата й менструация

Не драматизирайте темата. Освен това не я затрупвайте с изисквания и не се фокусирайте върху проблемите свързани с менструацията.

С темата могат да бъдат запознати и деца

Децата не трябва да бъдат изключвани от тази толкова важна тема. Запознаването им с темата е част от отговорността на родителите. Първата менструация е важен момент.

Също така служи като отправна точка, за да им обясни еквивалента на този знак в еволюционния процес на момчетата. И физическите последици от менструацията в акта на размножаване. Това вероятно ще доведе до по-обширен разговор за сексуалността и предпазните мерки.

Кога да потърсите професионален съвет

Повечето момичета се развиват безпроблемно и менструацията им е редовна. С оглед на това повечето родители не смятат посещението при гинеколог за необходимо. Въпреки че сегашната тенденция е тази първа консултация да се популяризира като навременна намеса.

Има обаче случаи, при които поради различни фактори, хормонални или други, менструацията закъснява повече от 2-3 месеца. Друг път циклите стават много изобилни или болезнени, до степен да се превърнат в пречка  за посещение на училище или влошаване на качеството на живот.

Също така, ако менструацията е твърде нередовна, ако е била редовна и вече не е, или ако има три месеца без менструация, може да е добра идея да говорите с лекар.

По същия начин, причина да посетите специалист е, ако младата жена няма менструация. Въпреки че има всички признаци на развитие в тялото си и е на възраст над 15 години. Същото важи, ако кървенето е продължително, когато има менструация.

Разговорът с дъщеря ви за първата й менструация е част от родителството

Както вече казахме, няма определена възраст, на която да говорите с дъщеря си за първата й менструация. Бъдете внимателни към знаците, които децата изпращат за съмнения по темата и не пропускайте възможността да дадете обяснение. И ако това не се случи, оставете се да се ръководите от дарбата си на майка или баща и споделете знанията си.

Напомнете на дъщеря си да не се тревожи, когато приятелките й започнат да имат менструация. Или ако менструацията й изглежда различна. Обяснете, че менструацията, включително продължителността и потока на цикъла, варира от човек на човек, а понякога и от месец на месец.

Сред многото преживявания, които можете да споделите с дъщеря си, е воденето на менструален календар. Това е идеалният метод за проследяване и забелязване на нередности – информация, която ще й позволи да планира и да докладва своевременно по време на прегледите.

Притежаването на правилната информация в точното време ще позволи на дъщеря ви да вземе решения, които не са резултат от случайност и невежество. Следователно ще й предоставите много мощен инструмент с грижа на здравето й.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.