Какво означава бялото течение преди менструация?

Бялото течение преди менструация е знак за добро репродуктивно здраве. Следователно не трябва да предизвиква безпокойство. Но някои признаци може да предупреждават за проблем.
Какво означава бялото течение преди менструация?

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Бялото течение преди менструация се счита за напълно нормално явление. Това се дължи на хормонални промени, присъщи на менструалния цикъл. Не трябва да е причина за безпокойство, освен ако не го придружават други необичайни характеристики.

Вагиналното течение присъства през целия месец и се променя с напредването на цикъла. Една такава често срещана промяна е бялото течение преди менструация.

В дните преди менструацията или по време на бременност нивата на прогестерон се повишават. Това е причината за белезникавия вид на секрета.

Какво представлява нормалното бяло течение?

Бялото вагинално течение е известно като левкорея и се състои от течност и бактерии от влагалището. Обикновено се появява всеки ден, но има някои промени по време на овулация, преди и след менструация.

Левкореята се счита за нормална или патологична. Името само определя цвета на секрета. Други признаци и обстоятелства ще определят дали има проблеми или не.

Нормално е да имате бяло течение преди менструация. През останалата част от месеца това течение е бяло или прозрачно, но с по-течна консистенция. Преди периода става кремообразна и гъста.

Също така е нормално този вид секрет да има светло жълтеникав оттенък. Обикновено се появява точно преди менструация, но е възможно да се появи и няколко дни преди това. То е нормално, ако няма симптоми като болка, сърбеж или дразнене в областта.

Причини за бялото течение преди менструация

Бялото течение преди менструация обикновено е нормална част от менструалния цикъл, както вече обяснихме. Но също така е възможно да е следствие от разстройство (патологична левкорея).

Менструален цикъл

Основната причина за бяло течение преди менструация са хормоните на менструалния цикъл. Повишеното производство на прогестерон води до по-гъст и мътен или белезникав секрет. Това се случва както в началото на периода, така и в края.

Този вид секрет е бял на цвят и има кремообразна консистенция. Няма миризма и не е придружен от други симптоми, като коремна болка, сърбеж или подобен дискомфорт.

Жена говори за менструация.
Физиологичната левкорея се счита за признак на нормален цикъл на всяка жена.

Хормоналните контрацептиви и бялото течение

Употребата на хормонални контрацептиви може да доведе до промяна на вагиналното течение, правейки го по-гъсто и бяло. Това се случва поради промени в концентрацията на вещества в тялото. По-често това се случва, когато жената започне да приема нов контрацептив.

Бактериалната вагиноза и бялото течение

Бактериалната вагиноза е друга причина за бяло течение преди менструация. В този случай има и неприятна миризма, подобна на тази на риба, и сърбеж или парене при уриниране.

Течението може да има зеленикав или сивкав оттенък. Това се случва, когато има дисбаланс в бактериите, присъстващи във влагалището.

Кандидоза

Кандидозата е гъбична инфекция, т.е. причинена от гъбички. По-специално, от действието на гъбичките Candida albicans.

Смята се, че до 75% от жените го срещат веднъж в живота си. Освен бяло течение, причинява зачервяване, сърбеж и парене във влагалищната област.

Вагинитът и бялото течение

Вагинитът е възпаление на влагалището и шийката на матката. Причинява се от гъбички, бактерии или други микроорганизми.

Един от симптомите е бяло течение преди менструация, което е придружено от неприятна миризма, подуване и червени или бели точки по лигавицата на влагалището или на шийката на матката. Последното може да се види само от лекар с колпоскопия.

Болести, предавани по полов път (ППБ)

Почти всички болести, предавани по полов път, причиняват промени в цвета и текстурата на вагиналното течение. То може да стане бяло или жълтеникаво, понякога с много неприятна миризма.

Най-честите инфекции са хламидия, гонорея и трихомониаза. Понякога има и други придружаващи симптоми като сърбеж, болка или кървене извън менструацията.

Бременност

Понякога бялото течение преди менструация е признак на бременност. В такъв случай има и голямо увеличение на прогестерона и това води до промяна на характеристиките на секрета. Няма миризма, но секрецията е по-плътна от обикновено.

Какво да правим с бялото течение?

Както вече посочихме, бялото течение преди менструация е нормално и следователно не изисква лечение. Това, което може да се направи, е да си осигурите редовна грижа, за да предотвратите дискомфорт или свързани заболявания.

Много експерти препоръчват използването на пробиотични добавки за насърчаване и поддържане на здрава вагинална флора.

Препоръчват се следните мерки:

 • Добра хигиена. Гениталната област трябва да остане чиста и суха.
 • Памучно бельо. Синтетичните влакна насърчават вагиналните инфекции.
 • Избърсване отпред назад. Това предотвратява преминаването на бактериите от ануса към влагалището.
 • Избягвайте обливането. Обливането може да увеличи риска от инфекция.
 • Избягвайте ароматизирани вагинални продукти. Дезодорантите или ароматизираните кърпички понякога предизвикват дразнене.
 • Практикувайте безопасен секс. Използването на презерватив предотвратява разпространението на болести, предавани по полов път.
Тампон.
Тампоните насърчават инфекциите на пикочните пътища, които могат да доведат до вагинит и промени в течението.

Кога да посетя лекар?

Наличието на бяло течение преди менструация е причина за медицинска консултация само ако продължава или е придружено от неприятни симптоми. Основните признаци, че може да има здравословен проблем, са следните:

 • Болка в таза при уриниране или по време на секс
 • Болка или парене в или близо до влагалището
 • Пенливо течение
 • Рани или обрив
 • Кървене
 • Неприятна миризма

Повечето жени се срещат с някакъв вид вагинална инфекция през живота си. Един от признаците са промени в отделяния секрет, така че е важно да сте наясно с всяка промяна.

Може да ви заинтересува ...
Кажете сбогом на силното вагинално течение с тези 7 домашни средства
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Кажете сбогом на силното вагинално течение с тези 7 домашни средства

Силното вагинално течение може да е предупреждение за наличието на инфекция. Някои домашни средства могат да помогнат за лечението му. • Sánchez-Hernández, J. A., Castellanos-Vázquez, S., & Rivera-Tapia, J. A. (2013). Leucorrea como signo de infecciones cérvicovaginales. Revista Costarricense de Salud Pública, 22(1), 56-60.
 • Síntomas, A. Z. Picazón y flujo vaginal en mujeres adultas y adolescentes.
 • Duncan, J. G., Béjar, V., Cáceres, A., & Valencia, E. (2000). Variedades de Candida en mujeres con flujo vaginal anormal. In Anales de la Facultad de Medicina (Vol. 61, No. 1, pp. 51-54). Universidad Nacional Mayor de San Marcos.