Какво означава бялото течение преди менструация?

Бялото течение преди менструация е знак за добро репродуктивно здраве. Следователно не трябва да предизвиква безпокойство. Но някои признаци може да предупреждават за проблем.
Какво означава бялото течение преди менструация?
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Бялото течение преди менструация се счита за напълно нормално явление. Това се дължи на хормонални промени, присъщи на менструалния цикъл. Не трябва да е причина за безпокойство, освен ако не го придружават други необичайни характеристики.

Вагиналното течение присъства през целия месец и се променя с напредването на цикъла. Една такава често срещана промяна е бялото течение преди менструация.

В дните преди менструацията или по време на бременност нивата на прогестерон се повишават. Това е причината за белезникавия вид на секрета.

Какво представлява нормалното бяло течение?

Бялото вагинално течение е известно като левкорея и се състои от течност и бактерии от влагалището. Обикновено се появява всеки ден, но има някои промени по време на овулация, преди и след менструация.

Левкореята се счита за нормална или патологична. Името само определя цвета на секрета. Други признаци и обстоятелства ще определят дали има проблеми или не.

Нормално е да имате бяло течение преди менструация. През останалата част от месеца това течение е бяло или прозрачно, но с по-течна консистенция. Преди периода става кремообразна и гъста.

Също така е нормално този вид секрет да има светло жълтеникав оттенък. Обикновено се появява точно преди менструация, но е възможно да се появи и няколко дни преди това. То е нормално, ако няма симптоми като болка, сърбеж или дразнене в областта.

Причини за бялото течение преди менструация

Бялото течение преди менструация обикновено е нормална част от менструалния цикъл, както вече обяснихме. Но също така е възможно да е следствие от разстройство (патологична левкорея).

Менструален цикъл

Основната причина за бяло течение преди менструация са хормоните на менструалния цикъл. Повишеното производство на прогестерон води до по-гъст и мътен или белезникав секрет. Това се случва както в началото на периода, така и в края.

Този вид секрет е бял на цвят и има кремообразна консистенция. Няма миризма и не е придружен от други симптоми, като коремна болка, сърбеж или подобен дискомфорт.

Физиологичната левкорея се счита за признак на нормален цикъл на всяка жена.

Хормоналните контрацептиви и бялото течение

Употребата на хормонални контрацептиви може да доведе до промяна на вагиналното течение, правейки го по-гъсто и бяло. Това се случва поради промени в концентрацията на вещества в тялото. По-често това се случва, когато жената започне да приема нов контрацептив.

Бактериалната вагиноза и бялото течение

Бактериалната вагиноза е друга причина за бяло течение преди менструация. В този случай има и неприятна миризма, подобна на тази на риба, и сърбеж или парене при уриниране.

Течението може да има зеленикав или сивкав оттенък. Това се случва, когато има дисбаланс в бактериите, присъстващи във влагалището.

Кандидоза

Кандидозата е гъбична инфекция, т.е. причинена от гъбички. По-специално, от действието на гъбичките Candida albicans.

Смята се, че до 75% от жените го срещат веднъж в живота си. Освен бяло течение, причинява зачервяване, сърбеж и парене във влагалищната област.

Вагинитът и бялото течение

Вагинитът е възпаление на влагалището и шийката на матката. Причинява се от гъбички, бактерии или други микроорганизми.

Един от симптомите е бяло течение преди менструация, което е придружено от неприятна миризма, подуване и червени или бели точки по лигавицата на влагалището или на шийката на матката. Последното може да се види само от лекар с колпоскопия.

Болести, предавани по полов път (ППБ)

Почти всички болести, предавани по полов път, причиняват промени в цвета и текстурата на вагиналното течение. То може да стане бяло или жълтеникаво, понякога с много неприятна миризма.

Най-честите инфекции са хламидия, гонорея и трихомониаза. Понякога има и други придружаващи симптоми като сърбеж, болка или кървене извън менструацията.

Бременност

Понякога бялото течение преди менструация е признак на бременност. В такъв случай има и голямо увеличение на прогестерона и това води до промяна на характеристиките на секрета. Няма миризма, но секрецията е по-плътна от обикновено.

Какво да правим с бялото течение?

Както вече посочихме, бялото течение преди менструация е нормално и следователно не изисква лечение. Това, което може да се направи, е да си осигурите редовна грижа, за да предотвратите дискомфорт или свързани заболявания.

Много експерти препоръчват използването на пробиотични добавки за насърчаване и поддържане на здрава вагинална флора.

Препоръчват се следните мерки:

 • Добра хигиена. Гениталната област трябва да остане чиста и суха.
 • Памучно бельо. Синтетичните влакна насърчават вагиналните инфекции.
 • Избърсване отпред назад. Това предотвратява преминаването на бактериите от ануса към влагалището.
 • Избягвайте обливането. Обливането може да увеличи риска от инфекция.
 • Избягвайте ароматизирани вагинални продукти. Дезодорантите или ароматизираните кърпички понякога предизвикват дразнене.
 • Практикувайте безопасен секс. Използването на презерватив предотвратява разпространението на болести, предавани по полов път.
Тампон.
Тампоните насърчават инфекциите на пикочните пътища, които могат да доведат до вагинит и промени в течението.

Кога да посетя лекар?

Наличието на бяло течение преди менструация е причина за медицинска консултация само ако продължава или е придружено от неприятни симптоми. Основните признаци, че може да има здравословен проблем, са следните:

 • Болка в таза при уриниране или по време на секс
 • Болка или парене в или близо до влагалището
 • Пенливо течение
 • Рани или обрив
 • Кървене
 • Неприятна миризма

Повечето жени се срещат с някакъв вид вагинална инфекция през живота си. Един от признаците са промени в отделяния секрет, така че е важно да сте наясно с всяка промяна.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Sánchez-Hernández, J. A., Castellanos-Vázquez, S., & Rivera-Tapia, J. A. (2013). Leucorrea como signo de infecciones cérvicovaginales. Revista Costarricense de Salud Pública, 22(1), 56-60.
 • Síntomas, A. Z. Picazón y flujo vaginal en mujeres adultas y adolescentes.
 • Duncan, J. G., Béjar, V., Cáceres, A., & Valencia, E. (2000). Variedades de Candida en mujeres con flujo vaginal anormal. In Anales de la Facultad de Medicina (Vol. 61, No. 1, pp. 51-54). Universidad Nacional Mayor de San Marcos.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.