Как да готвите овесена каша, за да се насладите на нейните свойства

Ще ви покажем най-добрия начин за приготвяне на овесена каша, за да извлечете максимума от една от най-добрите зърнени храни.
Как да готвите овесена каша, за да се насладите на нейните свойства
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Може да бъде полезно да си приготвяте овесена каша, за да се насладите на нейните свойства. По този начин тя се превръща в храна улесняваща храносмилането, което позволява по-добро използване на хранителните вещества и инактивиране на някои вещества, които блокират усвояването им. Поради тази причина се препоръчва да следвате серия от процеси, за да извлечете максимума от тази зърнена култура.

Преди да започнете, важно е да се подчертае, че приемът на фибри е от съществено значение, за да се поддържа добро здравословно състояние с течение на времето. Овесените ядки са добър източник на този елемент, така че редовното им включване в диетата ще бъде много полезно за функционирането на храносмилателния тракт.

Как да приготвяте правилно овесена каша

Един от ключовите моменти, преди да приготвите овесени ядки, е да ги накиснете за няколко часа. По този начин гореспоменатите антинутриенти се инактивират, което ще подобри ползите им по-късно. Няма значение дали ги консумирате без накисване, но с този прост процес ще получите по-висококачествен краен продукт.

Овесът осигурява сложни въглехидрати и фибри в диетата.

От друга страна, когато ги приготвяте, трябва да изберете мляко вместо вода като течност за готвене. Овесените ядки не само ще бъдат много по-кремообразни, но и крайният продукт ще има по-висока хранителна стойност.

По този начин не само ще съдържа сложни въглехидрати и фибри, но ще бъдат добавени и добро количество протеини с висока биологична стойност. Тези елементи се оказаха определящи при превенцията на патологии.

Въпреки това, когато става въпрос за готвене, не е добра идея да превишавате времето за варене. В противен случай овесените ядки ще станат твърде пастообразни и твърди накрая. По-добре е да съкратите малко процеса и да постигнете много по-мек и приятен резултат от органолептична гледна точка. В допълнение, това също така ще предотврати залепването им за дъното на тенджерата. Съветваме ви да разбърквате ядките от време на време. По-долу ще ви дадем повече подробности.

Рецепта за овесени ядки

Вече знаете основните моменти за оптимално приготвяне на овесена каша. Сега ще ви представим една лесна рецепта, която можете да приготвяте редовно, за да й се наслаждавате по време на закуска. Това ще ви помогне да започнете деня с енергия и ще осигури основните хранителни вещества, необходими за правилното функциониране на тялото.

Съставки

Продуктите, които ще ви трябват за изпълнение на рецептата са:

Инструкции стъпка по стъпка

  1. Накиснете овесените ядки за няколко часа.
  2. След това отцедете зърнените култури и поставете всички горепосочени съставки с изключение на канелата в тенджера.
  3. Варете на средно силен котлон за около 10 минути, като разбърквате от време на време с дървена лъжица.
  4. След това време ядките трябва да са омекнали, а текстурата им да е леко лепкава. Това е индикация, че овесените ядки са готови.
  5. За финал поръсете малко канела отгоре и оставете сместа да се темперира.
  6. Може да ги хапвате както топли, така и студени.

Овесът се комбинира много добре с други качествени храни като плодове, ядки или семена. Могат да се добавят към рецептата, за да се увеличи плътността на хранителни вещества на ястието.

Овесът е вкусна и питателна зърнена култура, която може да бъде включена в обичайния режим на хранене, приготвена по различни начини.

Ползите от овеса

Овесът е една от зърнените храни с най-високо съдържание на разтворими фибри. Този елемент действа като пребиотик, генерирайки много положителен ефект върху чревната микробиота. Това се доказва от изследване, публикувано в The Journal of Nutritional Biochemistry. Бета-глюканите в овеса стимулират растежа на бактериите и намаляват риска от дисбиоза.

Това също е храна, която осигурява значително количество висококачествени въглехидрати. Тези хранителни вещества са основният енергиен субстрат за дейности с висока интензивност. Освен това те са ключови в процеса на възстановяване. Когато се консумират заедно с протеини, те ефективно стимулират попълването на гликоген, според проучване, публикувано в Nutrients.

Оптимално приготвяне на овесена каша за максимално удоволствие

Както видяхте, приготвянето на овесена каша е от ключово значение за извличането на максимума от нея в хранително отношение. Повишава смилаемостта на храната и също така може да се радвате на по-висока хранителна стойност, добавяйки други качествени продукти като пълномаслено мляко. Това е отлично ястие както за спортисти, така и за хора водещи заседнал начин на живот. Всъщност овесът е най-добрата зърнена храна за включване в диетата ви.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Martone, A. M., Marzetti, E., Calvani, R., Picca, A., Tosato, M., Santoro, L., Di Giorgio, A., Nesci, A., Sisto, A., Santoliquido, A., & Landi, F. (2017). Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. BioMed research international2017, 2672435. https://doi.org/10.1155/2017/2672435
  • Jayachandran, M., Chen, J., Chung, S., & Xu, B. (2018). A critical review on the impacts of β-glucans on gut microbiota and human health. The Journal of nutritional biochemistry61, 101–110. https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2018.06.010
  • Alghannam, A. F., Gonzalez, J. T., & Betts, J. A. (2018). Restoration of Muscle Glycogen and Functional Capacity: Role of Post-Exercise Carbohydrate and Protein Co-Ingestion. Nutrients10(2), 253. https://doi.org/10.3390/nu10020253

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.