Овесените ядки и техните предимства

В тази статия ще говорим за овесените ядки и техните удивителни предимства за здравето. Лесно е да ги добавите към вашата диета, защото са изключително универсални. Продължавайте да четете за да разберете повече!
Овесените ядки и техните предимства
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Овесените ядки и техните предимства са многобройни за здравето. Обаче, все повече и повече хора осъзнават, че е по-добре и много по-евтино- алтернатива на зърнените закуски в кутия. Така че, тяхната консумация се повишава. Това е чудесна новина, защото е много здравословно. Също така, знанието е сила и много хора не знаят колко много тяхната диета се отразява на благосъстоянието им!

Едно от най-добрите неща за овесените ядки е, че можете да ги съчетавате във всички видове ястие, тъй като лекият им вкус се комбинира добре с повечето съставки. Най-често срещания начин да ги консумирате е за закуска. Обаче, можете също да ги използвате за да правите закуски, които можете да консумирате между храненията.

И така, днес ще ви разкажем повече за многото предимства от овесените ядки за вашата ежедневна диета. Също ще ви дадем някои идеи относно това как да ги включите във вашите ежедневни ястия.

Овесени ядки и техните предимства

Овесените ядки са доста универсални и са много здравословни. Идеални са за основна съставка или за допълнение на други съставки във всеки вид рецепта. Ще имате голяма полза от техните хранителни свойства и ще придаде различен вкус на вашите ястия.

Овесените ядки са богати на фибри и сложни въглехидрати, които подобряват усвояването на глюкозата и имат засищащ ефект, освен всички други предимства.

Състоят се предимно от сложни въглехидрати, които са източник на енергия, която е много по-прогресивна и издържа по-дълго от обикновените въглехидрати. Не само това, но овесените ядки са също богати на здравословни мазнини и протеини.

Също така, овесените ядки имат високо съдържание на фибри (9 г/100 г), които заедно с останалите от техните хранителни вещества могат да помогнат за предотвратяването на промени в храносмилателната система като запек, диабет и дори затлъстяване. Също така помага и относно холестерола.

Овесените ядки и техните предимства за здравето

Овесените ядки и техните предимства: различни видове овесени ядки

1. Овесените ядки и техните предимства за контрол на холестерола

Поради физико-химичните свойства на бета-глюкана, диетолозите вярват, че овесените ядки могат да допринесат за ниските нива на холестерол в кръвта, както и помагане на контрола на постпрандиална плазмена глюкоза и инсулинов отговор.

Многобройните проучвания показват, че консумацията на 3 г бета-глюкан на ден редовно може да допринесе за намаляването на опасността от коронарна болест на сърцето. Обаче, това винаги трябва да се прави като част от диетата с ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол.

2. Овесените ядки и техните предимства: съдържат антиоксиданти

Овесените ядки имат ексклузивни полифеноли, познати като авенантирамиди. Благодарение тези антиоксиданти, не само ще можете да спрете клетъчното окисление, но също ше можете да регулирате вашето кръвно налягане и да позволите на вашите кръвноносни съдове да се разширяват за антивъзпалителен ефект.

3. Чудесни са за вашата нервна система и здравето на костите

Снимка на човешка става и кост

Благодарение на съдържанието на витамини и минерали като калций, консумацията на овесени ядки е пряко свързана с ниска заболеваемост от остеопороза.

Благодарение на витамините от B-комплекс, помага за развитието, поддържането и баланса на функционирането на нервната система.

Относно костите, има голямо количесто калций, което помага за предотвратяването на деминерализацията. Следователно, помага за предотвратяването на остеопороза.

4. Помага за предотвратяване на болести

Консумацията на овесени ядки предотвратява хипотиреодизъм, защото съдържа йод, минерал, който нормализира щитовидната жлеза. Също, отхрачващите и муколитични свойства на овесените ядки подобряват кашлицата и бронхита.

Някои проучвания дори показват, че ранното въвеждане на овесени ядки в детските диети може да намали риска от астма.

5. Овесените ядки регулират нивата на захар

Както споменахме преди, овесените ядки съдържат бета-глюкани и те са разтворими във вода. Следователно, те образуват гел по време на храносмилане, който забавя храносмилането и преминаването на захарите в кръвта. Ето как овесените ядки помагат за намаляване на нивата на кръвна захар, подобрявайки инсулиновия отговор.

Всъщност, овесените ядки са особено полезни за диетата на хора с диабет тип 2.

Най-добрите начини за консумация на овесени ядки за максимални ползи

Подредени различни видове овесени ядки

Овесените ядки са чудесна съставка, която можете да включите в разнообразие от рецепти, без значение дали са сладки или солени.

Овесените ядки са универсална зърнена закуска, която можете да не използвате не само за сладки, но и за солени ястия. Например, можете да ги смесите с мляно месо за банички на вашите хамбургери или кюфтета. Можете също да ги използвате вместо галета или можете да ги смелите добре за рецепта с пържено пиле.

Някои от най-добрите начини за ядене са:

  • Най-често срещания начин е да ги смесите със свежи плодове като мюсли. Този метод ви позволява да се възползвате по-добре от техните минерали и витамини, защото киселината в плода подпомага тяхното поглъщане в нашето тяло.
  • Също така, можете да ги добавите във всяка рецепта за хляб и бисквити и дори в шоколадовите трюфели или овесена каша и сладки с бадеми. Тези сладкиши са много по-пълноценни от тези, купени от магазина.

Все още има съмнения относно това дали тази зърнена закуска е подходяща за пациенти с целиакия. Обаче, всеки без непоносимост към глутен може много да спечели от включването на тази зърнена закуска в неговата диета.

И така, колко често ядете овесени ядки?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Baldassano S., Accardi G., Vasto S., Beta glucans and cancer: the influence of inflammation and gut peptide. Eur J Med Chem, 2017. 142: 486-492.
  • Sima P., Vannucci L., Vetvicka V., B glucans and cholesterol. Int J Mol Med, 2018. 41 (4): 1799-1808.
  • Aparicio Vizuete A., Ortega Anta RM., Efectos del consumo de beta glucano de la avena sobre el colesterol sanguíneo: una revisión. Rev Esp Nutr Hum Diet, 2016.
  • Virtanen SM., Kaila M., Pekkanen J., Kenward G., et al., Early introduction of oats associated with decreased risk of persistent asthma and early introduction of fish with decreased risk of allergic rhinitis. Br J Nutr, 2010. 103 (2): 266-73.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.