Разлики между пастьоризирано и UHT мляко

И двата процеса служат за подобряване на срока на годност и хигиената на млякото. Между тях обаче има редица разлики. Продължете да четете тази статия, за да разберете повече по темата!
Разлики между пастьоризирано и UHT мляко
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Знаете ли разликите между пастьоризирано и UHT мляко? Както пастьоризацията, така и ултра-термичната обработка са стерилизационни обработки, които служат за увеличаване на срока на годност на млякото . Освен това те унищожават патогенните микроорганизми, които могат да го обитават и да причинят вреда на хората.

И двата метода се състоят в загряване на млякото за определен период от време и след това охлаждане и опаковане. Има обаче разлики както във времето за нагряване, така и в органолептичните и хранителните промени настъпващи в млякото.

Не само млечната индустрия използва тези методи за стерилизация. Те са често срещани в пивоварната индустрия и в производството на много видове преработени храни, като пакетирани колбаси.

Каква е разликата между пастьоризирано мляко и UHT мляко?

Пастьоризация

Прясното мляко се прави чрез пастьоризация. Млякото се загрява до температура между 55 и 75 ºC (130 до 167 Фаренхайт) за период от 17 секунди. Този процес спомага за елиминирането на патогенните бактерии , запазвайки качеството и свойствата на продукта.

По този начин позволява да се запази естествената флора на продукта. Въпреки това, тази флора е способна да промени млякото за кратък период от време. Поради това е най-добре да държите продукта на студено, дори ако контейнерът не е отварян.

Прясно мляко.
Пастьоризираното мляко се подлага на процес, при който патогенните микроорганизми се елиминират, без да се засяга качеството и свойствата на продукта.

UHT мляко

Това е по-агресивна термична обработка. От една страна имаме уперизирано мляко, което се нагрява с пара и след това бързо се охлажда. От друга страна, има UHT мляко, което се подлага на температури от 138º C (280 F) за няколко секунди.

Възможно е този вид третиране да доведе до производството на отпадни продукти, които са вредни за нашето здраве. Въпреки това, има доказателство за неговата безопасност. Статия,  публикувана в “European Journal of Clinical Nutrition” , потвърждава това.

Този термичен процес е непрекъснат. Води до минимално изменение на продукта и позволява да се поддържа в перфектно състояние дори при стайна температура. Въпреки това, той трябва да се консумира в рамките на максимум 3 дни след отваряне.

Това третиране позволява унищожаване на патогенни организми, но също и спорулирани форми. Въпреки това  е сравнително нов метод за стерилизация .

Това е така, защото технологично индустрията се сблъсква с два проблема. Първо, как бързо да се загрее и охлади млякото; и второ, намиране на стерилен контейнер за съхранението му. Първият проблем бе решен чрез прилагане на вариации на пара и налягане, а вторият с изобретяването на tetra Brik.

Жена пие мляко.
UHT млякото се подлага на температури от 138 ºC за няколко секунди. По този начин е възможно да се унищожат патогенните микроорганизми. Въпреки това, той може да промени хранителните качества на храната.

Влияние върху хранителните свойства

По време на пастьоризацията практически няма промени. По време на съхранение може да има загуба на фоточувствителни витамини, като витамин А или рибофлавин.

Въпреки това, в случая с UHT мляко, нещата се променят. Тъй като това е по-агресивна обработка от термична гледна точка, има загуби на витамини. Нивата на аскорбинова киселина и витамини В1 и В12 са по-ниски.

При продължително съхранение може да има загуба на други витамини като А и В6. Протеините и аминокиселините ще останат непроменени и при двата термични процеса.

Въпреки това, тези процеси на стерилизация позволяват на млякото да стигне до домовете ни с повишени безопасност и качество. Подобрява се запазването на продукта и се намалява риска от микробиологично заразяване.

Като се има предвид това, през последните години се изследва влиянието на консумацията на UHT мляко върху чревната микрофлора. Не е открито значително въздействие, според статия, публикувана в списанието “Hutrients .

Тези открития, въпреки че не представляват нивата на убедителните доказателства, показват, че консумацията на това мляко променя флората и увеличава възпалението. Поради тази причина експертите препоръчват да даваме приоритет на консумацията на прясно мляко пред тази на UHT мляко.

UHT и пастьоризирано мляко, две здравословни храни

И двата процеса помагат за подобряване на срока на годност и хигиената на млякото. Има обаче някои разлики между двете:

  • Пастьоризираното мляко трябва да се държи на студено през цялото време, въпреки че UHT млякото може да остане на стайна температура до момента на отваряне на контейнера.
  • Срокът на годност на пастьоризираното мляко е 4 дни от опаковане, докато UHT млякото се съхранява с месеци.
  • Пастьоризираното мляко има органолептични характеристики по-скоро като тези на суровото мляко по отношение на мирис, вкус и цвят. Това се дължи на стерилизирането му при по-ниска температура от UHT млякото.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Hansen CK., Klingenberd L., Larsen LB., Lorenzen JK., et al., The effect of UHT processed dairy milk on cardiometabolic risk factors. Eur J Clin Nutr, 2017. 71 (12): 1463-1466.
  • Li X., Yin J., Liu L., Effects of whole milk supplementation on gut microbiota and cardiomeetabolic biomarkers in subjects with and without lactose malabsortion. Nutrients, 2018.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.