Храни, които не могат да се комбинират с безалкохолни напитки

Дори да не го усетите веднага, консумирането на безалкохолни напитки с определени храни може да причини лошо храносмилане и вътрешен дисбаланс.
Храни, които не могат да се комбинират с безалкохолни напитки

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Разбира се, чували сте, че повечето безалкохолни напитки (особено Кока Кола) не са полезни за вашето здраве. Въпреки това, много хора ги обичат и продължават да ги консумират, независимо от предупрежденията.

В тази статия включваме още една причина да не пиете толкова много безалкохолни напитки – ще говорим за храните, с които не трябва да ги комбинирате.

Кои храни не мога да консумирам с безалкохолни напитки?

Консумацията на храна, в комбинация с някои други продукти, може да бъде токсична или вредна за тялото, без да го осъзнаваме.

Може да си мислим, че няма нищо нередно в това да съпроводим една обилна вечеря или обяд с чаша безалкохолно, но има някои комбинации от съставки, които имат вреден ефект.

Обърнете внимание на храните, които не трябва да консумирате с безалкохолни напитки:

Мляко

консумацията на мляко не трябва да се комбинира с безалкохолни

Кой би си помислил да пие мляко с безалкохолна напитка? Разбира се не говорим за това да налееш и двете в една и съща чаша или да ги пиеш едновременно. Но има сладки и пикантни рецепти, които съдържат мляко.

Например, има някои сладкиши и торти, които съдържат сметана. Когато тези храни достигнат стомаха, комбинацията от безалкохолна напитка и мляко произвежда голяма киселинност, която прераства в стомашни спазми, киселинен рефлукс или лошо храносмилане.

Кафе

Отново, не вярваме, че има хора, които слагат безалкохолни напитки като колата в кафето си. Въпреки това има хората, които пият първата напитка по време на основното си хранене, а втората – по време на десерта.

И двете имат високи дози кофеин – затова не се препоръчва да пиете безалкохолно по време на вечеря, защото ще причини безсъние, кошмари и други проблеми, свързани със заспиването.

Освен това, когато тези две напитки достигнат стомаха, комбинацията ще произведе бълбукаща пяна, която е много киселинна. Следователно ще се почувствате нащрек и еуфорично, но същевременно ще изпитате стомашни спазми, които са резултат от лошо храносмилане.

Сладкиши

не яжте сладкиши заедно с безалкохолни напитки

На партита обикновено се ядат сладкиши. Ако добавим количеството захар от безалкохолните напитки към този тип храна, резултатът е опасно покачване на нивата на глюкоза в кръвта.

Това сериозно повишава риска от сърдечен удар.

Също така, може да будувате заради количеството захар в тялото ви. Следователно, не смесвайте сладкиши с безалкохолни напитки на празненствата, изберете само едното.

Пикантни храни

Пикантните съставки или подправки като чили, кимион и къри, добавят вкус към ястията ви, но когато достигнат до тялото ви, те автоматично повишават температурата ви (така че ще поискате да пийнете нещо веднага).

Помислете пак, преди да изберете да пиете безалкохолна напитка.

Безалкохолните напитки се превръщат в сярна киселина при високи температури. Така че ако си мислите, че пиенето на чаша безалкохолно ще утоли жаждата ви или ще потуши жегата в стомаха ви, грешите.

Вместо това ще увеличите обема на киселини в стомаха ви .

Ментови бонбони

ментови бонбони и безалкохолни напитки

Пробвайте този тест. Сложете ментов бонбон в чаша и след това налейте в нея малко кола и изчакайте реакцията. Ще видите, че ще последва нещо като експлозия! Това се случва заради разтворимите, или т. нар. ефервесцентни свойства на ментовите бонбони и балончетата в напитката.

Представете си какво се случва в тялото ви, когато консумирате и двете едновременно. Не трябва дори да го пробвате, тъй като болката ще бъде непоносима и вътрешната реакция може да бъде опасна.

Какво се случва в тялото ни, когато пием безалкохолни напитки?

Тези напитки не са полезни за нашето здраве, независимо дали ги смесваме с нещо или не. Някои хора твърдят, че могат да се използват за всичко, освен за консумация. Какво става с тялото ни, когато ги пием?

След 10 минути

Чаша безалкохолно има 10 с.л. захар. Да, прочетохте правилно. Това буквално е шок за тялото.

Нека не се бъркаме. Колата не ни дава енергия и не ни събужда, а дисбалансира кръвната ни захар и това може да бъде опасно.

След 20 минути

Нивата на инсулин в кръвта “политат” и черният дроб трябва да работи много, за да трансформира захарта, която получава. Лошото е, че той превръща захарта в мазнини.

След 40 минути

безалкохолни напитки и реакция на тялото

Кофеинът започва да оказва въздействие върху тялото: зениците се разширяват и кръвното налягане се покачва. Не се чувстваме уморени и черният дроб освобождава захарта в кръвта.

Препоръчваме ви да прочетете и: Признаци на претоварен черен дроб

След 45 минути

Тялото повишава производството на хормона допамин, който отговаря за стимулирането на зоната от мозъка, посветена на удоволствията.

Затова толкова обичаме да пием безалкохолни напитки: те са като приказен наркотик за мозъка ни.

След 1 час

безалкохолни напитки и здраве

Изхвърляме повече калций чрез урината си. Това може да причини остеопороза, да накара зъбите ни да падат и костите ни да станат по-крехки. Фосфорната киселина от безалкохолните напитки също се свързва с магнезии и цинк.

Диуретичният ефект на тези напитки е лъжлив, тъй като не елиминира телесни отпадъци, а основни хранителни вещества. Затова хората често се чувстват отпаднали и раздразнителни, след като пият газирана напитка.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Landi F., Calvani R., Tosato M., Martone AM., et al., Protein intake and muscle heatlh in old age: from biological plausibility to clinical evidence. Nutrients, 2016. 8 (5): 295.
  • Carreon CC., Parsh B., How to recognize caffeine overdose. Nursing, 2019 49 (4): 52-55.
  • Varghese S., Kubatka P., Rodrigo L., Gazdikova K., Caprnda M., et al., Chili pepper as a body weigth loss food. Int J Food Sci Nutr, 2017. 68 (4): 392-401.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.