Как да избелите матраците и възглавниците

Чудили ли сте се някога защо матраците и възглавниците пожълтяват с времето? Научете причините за това от тази статия! Както и как да ги запазите чисти и красиви и да ги предпазите от атаките на домашните акари.
Как да избелите матраците и възглавниците

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Всичко в дома ви се нуждае от грижи и почистване. Матраците и възглавниците – също.

Матраците и възглавниците ви най-вероятно „са украсени“ с неприятни, дразнещи погледа ви петна. Дори могат да се превърнат в убежище на акари и източник на неприятна миризма.

Искате ли да се отървете от тези петна и да ги направите по-красиви, чисти и бели? Разбира се! Научете как да ги избелите още днес.

Защо пожълтяват възглавниците?

Възглавниците често пожълтяват.
Може би се чудите защо с течение на времето възглавниците пожълтяват. Колкото и да ви е трудно да повярвате, една от основните причини е изпотяването.

Понякога се изпотяваме докато спим. В зависимост от това от какъв материал е направена възглавницата ви, потта ви попива в нея. Когато изсъхне, потта ви започва да оставя жълти следи по възглавницата.

Понякога няма значение каква калъфка за възглавници използвате. Потта продължава да се просмуква във възглавницата. А това води до пожълтяването й и създава перфектни условия за развитието на акари.

Това се случва, защото потта овлажнява възглавницата. А това я прави идеалната среда за размножаването на акарите. Тези вредители могат да причинят респираторни и алергични реакции.

Затова е важно добре да почиствате възглавниците си.

Почистването им е по-важно отколкото си мислите. Проверете в какво състояние са възглавниците ви, за да избегнете появата на евентуални проблеми.

Внимавайте с излагането на слънце

Друга причината за промяната на цвета на възглавниците е излагането им на слънце. Това се случва при дългото им стоене под слънчевите лъчи.

Това също може да доведе до пожълтяването им.

Проблем са и избелващите продукти, използвани за пране на възглавниците. Когато попаднат под слънчевите лъчи те започват да се разграждат и цветът на възглавниците ви постепенно се променя.

Внимавайте и не ги оставяйте дълго под лъчите на слънцето!

Как да избелите възглавниците

Почистване на възглавниците
Трябва да перете възглавниците си три пъти годишно. Това е достатъчно, за да изглеждат фантастично.

Нека да видим как да правите това.

Първо трябва да се уверите, че възглавниците ви не са пожълтели или че по-голямата им част е бяла. В противен случай няма да получите желаните резултати.

Пригответе си сами домашно средство за избелване.

Съставки

Приготвяне

 • Смесете всички съставки.
 • Оставете сместа, докато приготвите възглавниците за избелване.

Сега нека ви разкажем за самия процес на избелване.

Съставки

 • Топла или гореща вода
 • 1 чаша (200 гр.) прах за пране (най-добре биоразградим)
 • 1 чаша (200 гр.) биоразградим препарат за миене на съдове
 • 1 чаша (250 мл) домашно приготвено средство за избелване (вижте по-горе)
 • 1/2 чаша (125 гр.)  боракс

Приготвяне

 • Първо прочетете етикета на възглавниците и вижте дали могат да се перат в пералня.
 • След това свалете калъфките им.
 • Наместете пералнята си на програма на високи градуси или за бяло пране. Можете да добавите и няколко тенджери с гореща вода. Ако можете задайте програма с две изплаквания.
 • Поставете всички съставки в пералнята.
 • Пуснете я да работи. Нека да разбърка водата добре, за да се разтворят всички съставки.
 • Поставете възглавниците в пералнята и я оставете да завърши програмата, която сте й задали. По този начин домашното избелващо средство, което си приготвихте ще свърши своята работа.

Как да почистите матраците

Почистване на матраците и възглавниците
Същото нещо, което се случва с възглавниците важи и за матраците. Затова е важно да използвате чаршафи и разбира се – да ги сменяте редовно.

Важно е да проветрявате матраците си всяка седмица. Трябва и да ги почиствате редовно.

 • За да почистите правилно матраците си първо трябва да ги минете с прахосмукачка от всички страни. Така ще почистите добре праха. След това можете да изперете матрака, спазвайки следните стъпки.
 • Ако по матрака има петна, можете да ги почистите със смес от вода и сода за хляб. След като покриете петното с тази смес, го натъркайте с оцет и водороден пероксид, разтворени във вода.
 • Накрая просто оставете матрака да изсъхне.
 • Ако матракът мирише неприятно винаги можете леко да го напръскате с ароматизатор за въздух. Използвайте аромат, който допада на цялото ви семейство.

Първата снимка е предоставена от © wikiHow.com


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.