6 съвета за почистване на прозорците

Днес ще ви представим 6 съвета за ефикасно почистване на прозорците с малко усилия.
6 съвета за почистване на прозорците

Написано от Jose Popoff

Последна актуализация: 09 август, 2022

Прозорците лесно се замърсяват затова изискват редовно почистване. Въпреки че почистването не е забавна задача за всичко си има решение. За да го направим малко по-лесно и бързо ще споделим с вас 6 съвета за почистване на прозорците.

Вероятно сте чистили прозорците на дома си и след това сте били разочаровани от резултата. Именно разочарованието ви обезсърчава и нямате никакво желание да ги почиствате. Но мръсните прозорци ви пречат да поставите табелката „образцов дом“  пред жилището ви.

Дори да поддържате подовете, мебелите и останалите повърхности чисти, ако прозорците на дома ви са покрити с мазни петна, прах и различни други замърсявания, усилията ви ще са напразни. Забравете за мръсните прозорци като използвате следните съвети.

6 бързи и ефикасни съвета за почистване на прозорците

1.Оцетът: никога няма да ви предаде

Има много почистващи препарати със сходно действие, но оцетът ги превъзхожда многократно. Освен това не мирише неприятно като някои готови продукти с химични вещества, които водят до появата на алергични реакции при много хора.

Оцетът улеснява лесното почистване на прозорците

Оцетът улеснява лесното почистване на прозорците. Така няма да ви се налага да търкате прозорците, а просто да плъзгате кърпата или вестника по тях. Освен това оцетът ще им придаде кристално искрящ блясък.

За да почистите лесно прозорците просто смесете една част бял оцет с три части гореща вода. За да контролирате миризмата на оцета добавете малко лимонов сок към сместа. Ако миризмата на оцет силно ви притеснява добавете пет части вода вместо три.

Ако все пак държите да използвате готов препарат за почистване на прозорци ви препоръчваме да го смесите с оцет. Така ще го направите по-траен. Смесете 3 супени лъжици бял оцет с две чаши вода и добавете половин чаена лъжичка течен препарат за почистване. Сами ще се уверите колко лесно ще почистите стъклата от различните замърсявания.

2.Кърпа за почистване на прозорци

Можете да си купите кърпи за почистване от магазина, но ако искате да спестите пари ще ви предложим няколко варианта. Почистването на прозорците с помощта на вестник е най-добрият и удобен вариант за мнозина. Не оставя следи и придава блясък на стъклата.

Освен това няма да надраскате прозорците. Вестникът ще остави тънък, невидим слой върху стъклото, който ще го предпази от бързо замърсяване.

Гъбите, които имате в дома си също ефикасно почистват остатъците от почистващи препарати. Друг практичен съвет – ако нямате нищо подходящо под ръка можете да използвате филтри за кафе машина. Те имат много приложения също като вестника и ще направят прозорците ви блестящи, без да ги надраскат или да оставят петна по тях.

3.Чистете прозорците в облачни дни

Независимо от времето все ще намерите един облачен ден за почистване на прозорците. Ако правите това при слънчево време то препаратът, който използвате ще изсъхне по-бързо и ще се образуват петна. А и чистенето под лъчите на слънцето далеч не е толкова приятно.

4.Почистване на силно замърсени прозорци

Ако не сте почиствали прозорците на дома си от месеци вероятно са станали доста мръсни. В такъв случай е най-добре да използвате гъбичка и да почистите стъклата от горе до долу, за да избегнете стичането на водата. Можете да използвате микрофибърна кърпа за полиране на стъклата, когато са мръсни. Внимавайте кърпата да не остави мъх.

почистването на прозорците с оцет

5.Вертикално и хоризонтално почистване

Свършили сте с почистването, но не сте доволни от резултата. Все още има петна и мръсни следи. Проверявате отвътре – нищо, след това отвън – същото. Истински кошмар, но за него си има решение.

Когато ги почиствате от двете страни, от вътрешната ги минавайте от единия край до другия хоризонтално, а отвън – вертикално. Така няма да се лутате да търсите къде има останали следи и петна.

Препоръчваме ви да прочетете и: 7 съвета за чист и подреден дом

6.Щорите

Щорите също трябва да бъдат почистени. Напръскайте ги с антисептичен спрей и ги почистете с кърпа, като внимавайте да не оставя следи и мъх.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.